4.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

  Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειάς μας. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές μας τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο και επιτέλους να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

  Για αυτό και είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία, να μας στερήσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

  Για αυτό θέλω να επαναλάβω, και θα το επαναλαμβάνω όλες τις μέρες, ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Δεν προβλέπεται τέτοιος λόγος μετακίνησης και δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι για τους φίλους μας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο.

  Ας μην κάνουμε τέτοια σχέδια. Φέτος το Πάσχα είναι  διαφορετικό και με επιμονή, με υπομονή, με υπευθυνότητα, με περισσή καρτερικότητα, να το περάσουμε στο σπίτι με τους συνανθρώπους μας, με την οικογένειά μας, με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί.

  Ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες, όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια και με πολλές στερήσεις, πολλές εβδομάδες τώρα.

  Επίσης, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη βαθιά μας ανάγκη να βρεθούμε στα κοιμητήριά μας αυτές τις μέρες και να προσευχηθούμε για όλους εκείνους τους αγαπημένους μας που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Φέτος, δυστυχώς, δεν θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, καθώς τα κοιμητήρια συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και ως εκ τούτου υπόκεινται στους σχετικούς περιορισμούς.

  Ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, όσο δύσκολο και αν είναι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, τα κοιμητήριά μας σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά.

  Ας προσευχηθούμε για τους αγαπημένους μας από το σπίτι και εκείνοι από εκεί ψηλά, θα ήθελαν να προστατεύσουν την υγεία τη δική μας, αλλά και των γύρω μας. Σύντομα θα βρεθούμε ξανά στους χώρους ανάπαυσής τους, θα ανάψουμε τα καντηλάκια τους. Η αγάπη της θύμησής τους, μπορεί να περιμένει λίγες μέρες. Και εκείνοι άλλωστε, αυτό θα ήθελαν.

  Επίσης, τη Μεγάλη Παρασκευή θα πρέπει να τονίσω ότι τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι  ανοιχτά, θα είναι  ανοιχτά από τη 1 η ώρα το μεσημέρι και ως τις 7 το απόγευμα. Μόνο για 6 ώρες. Έτσι ώστε να μπορούμε το πρωί να έχουμε την ευκαιρία από το σπίτι μας να προσευχηθούμε με τη δέουσα κατάνυξη για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Κυρίου μας και μετά το βράδυ για την Ακολουθία του Επιταφίου.

  Στα αμιγώς επιχειρησιακά ζητήματα. Στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με την Ξάνθη, ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, στην Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, από το Δροσερό και από την περιοχή του Τοπείρου. Και τα 326 δείγματα, μετά τις απαραίτητες επαληθεύσεις, είναι  όλα αρνητικά. Όπως αρνητικά είναι και όλα τα δείγματα και τα 15 του προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

  - Advertisement -

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, μιας και η Ξάνθη, η Μύκη, η ευρύτερη περιοχή, έχει πολύ μεγάλα υψηλά φορτία.  Αποφύγαμε μια κατάσταση δύσκολη. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και καλούμε όλους τους κατοίκους και μέχρι τις 27 Απριλίου, να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις μικρές και μεγάλες απαγορεύσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να μείνουν σπίτια τους.

          Στη συνέχεια, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και με σκοπό την βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από μακριά, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί μια νέα διαδικασία εξυπηρέτησης μέσω των ΚΕΠ, μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου, αλλά και courier. Πρόκειται για ένα βήμα που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται ήδη από το gov.gr, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού και αφορά συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες  ψηφιακές δεξιότητες.

  Η ίδια υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης παρέχεται και για πιστοποιητικά που απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών, εφόσον ο πολίτης τα αποστείλει ηλεκτρονικά. Τονίζεται ότι η παράδοση των εγγράφων και πιστοποιητικών, θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση που θα δηλώνουν οι πολίτες, χωρίς την παραμικρή χρέωση.

  Επιπλέον, για επείγοντα αιτήματα που απαιτούν τη συνυποβολή δικαιολογητικών, τα οποία δεν μπορούν να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο.        Από τον αιτούντα θα παρέχει τη δυνατότητα παραλαβής τους από την οικία του πολίτη μετά από τηλεφωνική εντολή στο ΚΕΠ. Να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο αυτό είναι εφοδιασμένο με την απαραίτητη συμβολαιογραφική πληρεξούσια επιστολή ή άλλη νόμιμη εξουσιοδότηση.

  Ο επείγον χαρακτήρας αξιολογείται από τον προϊστάμενο του κάθε ΚΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιο του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γεωργαντά, για τον επείγοντα χαρακτήρα πρέπει να πληρείται τουλάχιστον μια από τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις.

          Πρώτον, το αίτημα να αφορά την κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης, η οποία προέκυψε μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου 2020. Δεύτερον, το αίτημα να αφορά επείγουσα οικογενειακή ή επαγγελματική ανάγκη και τρίτον, το αίτημα να αφορά οποιαδήποτε άμεση ανελαστική προθεσμία.

  Στο σημείο αυτό, θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμβληματικής δράσης για επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

  Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό της χώρας.

          Αντικείμενο της μελέτης COVID-19-GR, είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Μέσω της έρευνας αυτής, επιδιώκεται η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού, η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο της λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση και εκδήλωση, αλλά και την βαρύτητα της νόσου και τέλος, η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στον χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγωνιστικής επιστήμης των υπολογιστών.

  Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων Δημόσιας Υγείας, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών. Πρόκειται για τη λαϊκή αγορά της οδού Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, τη λαϊκή αγορά του Δήμου Ορχομενού και τη λαϊκή αγορά του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων.

  Πρέπει να γίνει αντιληπτό, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα ζητήματα που προκύπτουν από την λειτουργία των λαϊκών αγορών, γιατί αυτό απαιτεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

  Αγαπητοί μου συμπολίτες,

  Δεν θα κουραστώ να λέω, δεν θέλω να κουράζεστε και εσείς να ακούτε, ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές. Γιατί μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στο τελικό μας στόχο. Μπορούν, όμως, να μας πάνε και πολλά βήματα πίσω αν δεν κάνουμε την σωστή επιλογή. 

  Ας μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες. Ας μείνουμε σπίτι και να βγούμε νικητές από αυτό σε λίγες βδομάδες. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ