8.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά σήμερα Σάββατο 11 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα από την Πολιτική Προστασία. Όπως είναι αντιληπτό, είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πέρα από την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε,  τα πάντα παραμένουν οριακά.

  Τα δεδομένα τα σταθμίζουμε πλέον σε 12ωρη βάση. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για να αφήσουμε επιδημιολογικές εξάρσεις σε χωροταξικά clusters να εξελιχθούν και ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεστε ότι ο βαθμός επιφυλακής μας και εγρήγορσής μας είναι υψηλός.

  Σε σχέση και αναφορικά με το θέμα στη Λάρισα, να σας πω ότι στο σύνολο των 333 τεστ που έγιναν, είχαμε 4 θετικά κρούσματα τα οποία μαζί με τα 21 κρούσματα και τους 29 ελέγχους που έχουν γίνει δίνουν τη συνολική εικόνα: 362 τεστ, 25 θετικά κρούσματα.

  Θέλω να σας ξεκαθαρίσω και να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των οικισμών που έχουν μπει στη Λάρισα σε καραντίνα, διότι τηρούνται αυτή τη στιγμή, και χθες το βράδυ, συντριπτικά οι όροι και οι κανόνες καραντίνας.

          Επίσης, να σας ενημερώσω ότι μεταφέρθηκαν και απομονώθηκαν 16 από τους 25 που νοσούν, σε ένα κέντρο αποκατάστασης, όπου υπάρχει όπως σας είπα, περιμετρική και εσωτερική περιφρούρηση.

          Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον Καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, τα τεστ τα οποία θα επεκταθούν και σε όμορους οικισμούς στην περιοχή του Τυρνάβου, των Φαρσάλων και των Σοφάδων. Έχουν οριστεί 6 διαμεσολαβητές από το Δήμο Λάρισας και τα 6 σημεία τροφοδοσίας.

          Η δουλειά που γίνεται και από το Δήμο Λάρισας και από το Δήμαρχο και από τον Περιφερειάρχη, είναι  συντονισμένη, είναι άμεση και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις τελευταίες ώρες, για την αμεσότητα της συνεργασίας μας, η οποία μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις με τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για την περίσταση.   

          Επίσης, να σας πω ότι συνεχίζονται όλοι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στους χώρους εισόδου της Πατρίδας μας. Σε 214 άτομα που ήρθαν χθες με τέσσερις πτήσεις, έγιναν σε όλους έλεγχοι και είχαμε ένα μόνο θετικό κρούσμα.

          Αυτό σε σχέση με τα επιχειρησιακά δεδομένα. Ήδη αυτή τη στιγμή, μειώνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που είναι  σε καραντίνα.

          Αυτή τη στιγμή, 5.500 περίπου άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα και  καθημερινά ελέγχονται. Είναι  πολύ σημαντικό σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση της επιμονής, στη φάση της υπομονής.

  - Advertisement -

          Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να κάνουμε βήμα από το βασικό μας δόγμα, από τη λογική που λέει, πως ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι τώρα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε να γκρεμιστεί.

          Είναι ώρα που πρέπει να δείξουμε ακόμα μεγαλύτερη υπομονή, συνέπεια στο σκοπό. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια επιδημιολογικά δεδομένα, δεν συνιστά αυτοδίκαια ότι όλα πάνε καλά και δεν θα πρέπει να ανησυχούμε.

          Είναι  πολύ σημαντικό να δούμε τι συμβαίνει στις γύρω χώρες, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και τον προβληματισμό που έχουν οι διεθνείς οργανισμοί που αφορούν στα ζητήματα υγείας.

  Σε συνέχεια της ενημέρωσης, θέλω να σας ενημερώσω, ότι ακριβώς επειδή θέλουμε να διευκολύνουμε στο μέτρο του δυνατού την καθημερινότητα του κάθε συμπολίτη μας, προχωράμε στην αύξηση του αριθμού των λαϊκών αγορών.

  Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Δήμοι καθόρισαν τους νέους χώρους υπαίθριων αγορών εντός των ορίων τους, οι οποίοι θα λειτουργούν παράλληλα κατά την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες με τις λαϊκές αγορές που ήδη είναι γνωστές, έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο συγχρωτισμού που είχαμε μέχρι τώρα.

          Οπότε, οι λαϊκές αγορές στην Αττική από 111 έχουν διπλασιαστεί και πλέον, για όσο διαρκούν τα μέτρα θα είναι 222, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.  Ο διπλασιασμός αυτός θα ισχύει από τη Δευτέρα.  

          Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να σας πω ότι οι έλεγχοι που γίνονται στις λαϊκές αγορές είναι ενδελεχείς και να σας ενημερώσω ότι λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων Δημόσιας Υγείας αναστέλλονται για 10 ημέρες τέσσερις λαϊκές.

  Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς επί της οδού Μικράς Ασίας στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η λαϊκή αγορά της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας Διστόμου του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, η λαϊκή αγορά στο Χατζηκυριάκειο στην Καλλίπολη επί της οδού Μαρίας Χατζηκυριάκου και η λαϊκή αγορά επί της οδού Δαβάκη στην αγορά του Χαϊδαρίου.

  Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και μετά από πρόταση του οικείου Δήμου, αποφασίστηκε να περιοριστεί η κίνηση των πολιτών στην περιπατητική ζώνη που είναι εφαπτόμενη στην οδό Αντώνη Τρίτση στην περιοχή Νέας Πολιτείας Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου για τις εξής ημέρες: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης και το Σαββατοκύριακο καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

  Η απόφαση αυτή, λοιπόν, που αφορά στην περιοχή της Νέας Πολιτείας Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού και την περιπατητική ζώνη που είναι εφαπτόμενη στην οδό Αντώνη Τρίτση, για 14 ημέρες θα εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα.

  Αγαπητοί συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

  Είναι αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστια ψυχολογική πίεση στον καθένα από εμάς, αντιμετωπίζοντας όλη αυτή την κατάσταση. Αλλά είναι, όπως είπα και πριν, τώρα η ώρα που πρέπει να δείξουμε την υπομονή που χρειάζεται.

  Είναι αυτή η φάση που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, να παραμείνουμε στο σπίτι. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, όπως είπε και ο κύριος Καθηγητής, όπως λένε όλοι οι επιστήμονές μας, να σπάσουμε το κεντρικό μήνυμα που αφορά στις επόμενες εβδομάδες.

          Μέχρι τις 27 Απριλίου, είναι πολύ σημαντικό όλοι να παραμείνουμε πιστοί στο δόγμα, στο στοίχημα, στην προσπάθεια που κάνουμε μέχρι τώρα. Και πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας.

  Γιατί η καλή αρχή που έχουμε κάνει αξίζει ένα εξίσου καλό επίλογο. Νομίζω ότι μας αξίζει να μνημονεύεται η χώρα μας, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, ως παράδειγμα προς μίμηση. Νομίζω αξίζει η προσπάθεια που έχουμε κάνει να μνημονεύει πάλι τους Έλληνες, ως ένα μοναδικό παράδειγμα μαχητών, αλλά και νικητών.

  Μας αξίζει να πετύχουμε το στόχο που από κοινού έχουμε θέσει. Μας αξίζει να βγούμε νικητές. Με ένα τρόπο θα γίνει αυτό: παραμένοντας στο σπίτι και μόνο στο σπίτι. Σας ευχαριστώ.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ