8.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα και από την Πολιτική Προστασία. Όπως βλέπετε, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει την προσαρμογή της στρατηγικής μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων. Για αυτό και οι εξελίξεις αξιολογούνται καθημερινά και το σχέδιο δράσης μας επικαιροποιείται.

  Από προχθές το βράδυ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην περιοχή της Λάρισας, για την οποία θα ήθελα να σας ενημερώσω.

  Όπως ξέρετε είχαμε προχθές ένα κρούσμα θετικό στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές, άλλες high risk άλλες low risk. Δώσαμε εντολή να γίνει το τεστ και στις 29 αυτές επαφές.

  Το αποτέλεσμα ήταν, εχθές ενημερωθήκαμε, ότι στα 17 πρώτα δείγματα, 12 είχαν χαρακτηριστεί. Δεν περιμέναμε τα υπόλοιπα, τα οποία όπως γνωρίζετε σε σύνολο 29 ελέγχων, 20 ήταν θετικοί. Και τα 20 αυτά θετικά κρούσματα περιλαμβάνονται στους 56 που ανακοίνωσε σήμερα ο αγαπητός κύριος Καθηγητής.

  Σήμανε συναγερμός, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό και το Δήμαρχο, τον κ. Καλογιάννη χρειάστηκε να πάρουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας και για επιβολή προσωρινού περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού των Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς  Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα  και αφορά στο συγκεκριμένο οικισμό, δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

  Ταυτόχρονα, δώσαμε εντολή να μεταβούν, και είναι από σήμερα το πρωί εκεί, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη έχουν προχωρήσει σε περίπου 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που έχουμε το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο.

  Και ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας, με υπόδειξη της επιστημονικής κοινότητας και των λοιμωξιολόγων μας, οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν, βέβαια, σε αυστηρή καραντίνα στη νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης.

  Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται μεταφορά σε ξενοδοχείο, εκτός καραντίνας, πολιτών, κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικούς λόγους.

  Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει στην καραντίνα, οποιοσδήποτε να βγει από την καραντίνα.

  Όπως ξέρετε, το μεσημέρι μεταβήκαμε στη Λάρισα, μαζί με τον κύριο Καθηγητή, αλλά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Λιβάνιο, το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κύριο Σταμάτη, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, τον κύριο Πρεζεράκο και το Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας τον κύριο Θεοδώρου. Μαζί μας ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», ο Βασίλης Πάντζος.

  - Advertisement -

  Συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Αγοραστό και το Δήμαρχο, τον κύριο Καλογιάννη. Στη σύσκεψη αυτή, που ήταν εξαιρετικά σημαντική, παραβρέθηκαν και Δήμαρχοι από όμορους Δήμους της Θεσσαλίας, αλλά υπήρχαν και εκπρόσωποι τόσο των υγειονομικών αρχών, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και της κοινότητας των Ρομά.

  Μέσα από τη συνάντηση αυτή πάρθηκαν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες πλέον αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Σας τις ανακοινώνω.

  Εκτός του ότι παραμένει αυτή η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη και σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες, αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι λαϊκές στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Απαγορεύεται η άσκηση κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου.

  Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από αύριο, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται αυτή τη στιγμή μέσα στον οικισμό από το συνεργείο του ΕΟΔΥ, για προληπτικούς λόγους, έλεγχοι και στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στην περιοχή των Σοφάδων.

  Επίσης, μέχρι το βράδυ αποφασίστηκε να οριστούν διαμεσολαβητές σε αυτούς τους τέσσερις Δήμους, ώστε σε συνεργασία με τους οικείους Δημάρχους, να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας των Ρομά να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες και να προετοιμαστούν, έτσι ώστε για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση.

  Ταυτόχρονα, οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη, που βρίσκεται σε καραντίνα, έτσι ώστε και τρόφιμα και φάρμακα και υγειονομικό υλικό, να μπορεί από πολύ συγκεκριμένα σημεία να διοχετεύεται στους κατοίκους, ώστε να υπάρχει και επάρκεια και ροή αυτών.

          Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, αλλά και δομών Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ κλείνει, στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή  σε καραντίνα.

          Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το παράδειγμα της Λάρισας νομίζω ότι έρχεται να αποδείξει το πόσο εύθραυστή είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία, σε πολλές περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλον αυτόν τον καιρό.

          Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές στην περιοχή, τη στενή επιτήρηση της περιοχής. Και αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα.

  Συνιστούμε σε όλους τους κατοίκους της όμορφης Θεσσαλίας να παραμείνουν σπίτια τους, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε στην ευρύτερη περιοχή.

  Θέλω να συμπληρώσω, διότι λίγο πριν φτάσω διάβασα κάποια σχόλια, σχετικά με το ότι κινήθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού των Ρομά εναντίον μας. Είναι παντελώς αβάσιμα και με περισσή ευθύνη, παρόλο που δεν  κρατούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους, μας άκουσαν.

  Τους εξηγήσαμε. Μιλήσαμε μαζί τους. Αντιλήφθηκαν γιατί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα, τι πρέπει να κάνουν. Και αυτό είναι  ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

  Μια, δυο, τρεις φωνές που προς το τέλος της αποχώρησής μας ουσιαστικά δεν έλεγαν κάτι διαφορετικό, αλλά ρωτούσαν γιατί η καραντίνα αυτή δεν επεκτάθηκε στον υπόλοιπο συνοικισμό, δεν έρχονται να ανατρέψουν τη γενική εικόνα που έχουμε, τόσο ο Καθηγητής, όσο και εγώ, για ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μιλήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε τι κάνουμε και να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα, ώστε στις επόμενες 14 ημέρες να μην τους λείψει τίποτα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το εγγυηθούμε με κάθε τρόπο.

  Στη συνέχεια να αναφερθώ στα τρέχοντα ζητήματα, αξιολογώντας τη μέχρι στιγμής αποτελεσματικότητα του μέτρου. Αποφασίζεται με ΚΥΑ η παράταση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών ως και τις 10 Μαΐου, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, έναντι του COVID-19. Τουλάχιστον ως τις 10 Μαΐου λοιπόν, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά και νεότερες αποφάσεις θα ληφθούν τότε.

  Όσον αφορά τώρα στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό, το γνωστό 10306, επισημαίνεται ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι  δωρεάν και δεν επιφέρει καμία χρέωση. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις μέχρι σήμερα, σημειώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο λογαριασμό των πολιτών ή στο μεθεπόμενο αν έχει ήδη εκδοθεί ο τρέχων λογαριασμός. Είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε και θα το εξασφαλίσουμε.  

          Κλείνοντας, θα ήθελα, επειδή βλέπω να γίνονται διάφορα σχόλια, ειδικά στα social media, θα ήθελα να υπενθυμίσω το εξής: είπαμε εχθές με μεγάλη σαφήνεια, και το τόνισε και η Ιερά Σύνοδος, ότι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς. Θέλω να συμπληρώσω και να είναι απολύτως σαφές ότι οι χώροι λατρείας παραμένουν όλοι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες. Ως εκ τούτου, διάφορα σχόλια που γράφονται ή ακούγονται είναι παντελώς ανεδαφικά και αβάσιμα.

          Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

  Τις τελευταίες εβδομάδες νομίζω είναι πλέον αντιληπτό ότι γίνεται στη χώρα μας μια τεράστια προσπάθεια, με πρωταγωνιστές όλους εμάς. Μια προσπάθεια που έχει φέρει στο προσκήνιο όσα μας ενώνουν και που αποδεικνύει περίτρανα τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν λειτουργούμε ομαδικά.

          Είναι χρέος μας να κάνουμε αυτή την προσπάθεια να πετύχει. Για αυτό και συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα. Είναι τόσο σημαντικό να τηρούμε όλα τα μέτρα. Συνεχίζουμε να μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο. Συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές. Σας ευχαριστώ.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ