12.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σήμερα Σάββατο 11 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα σας. Έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.722.000 περιπτώσεις του νέου κορονοϊού, αλλά και περισσότεροι από 389.000 ανθρώπους, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

  Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται 104.775 θάνατοι. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, έως και σήμερα 11 Απριλίου, έχουν καταγραφεί 727.000 περιπτώσεις και 68.168 θάνατοι.

  Η Ισπανία έχει καταγράψει τις περισσότερες περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 161.000 κρούσματα της νόσου και 16.353 θανάτους. Η Ιταλία περισσότερες από 147.000 περιπτώσεις της νόσου και περίπου 19.000 θανάτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 917 θανάτους σε ένα 24ωρο και περίπου 10.000 θανάτους συνολικά.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον περισσότερες από 503.000 περιπτώσεις της νόσου, με 27.314 να έχουν αναρρώσει και 18.761 καταγεγραμμένους θανάτους. Πάνω από 2.000 θανάτους σε μία ημέρα.

  Μάλιστα, μαζικοί ενταφιασμοί πραγματοποιούνται σε κάποιες περιοχές που έχουν χτυπηθεί ισχυρά από την εξάπλωση του ιού. Η ζωή όμως κερδίζει και συνεχίζεται.

  Οι θάνατοι είναι  μια τραγική υπόμνηση τι μπορεί να πάθει ένα σύστημα υγείας αν δεν είναι  σε επαγρύπνηση, αν δεν σταθεί σοβαρά απέναντι σε ένα φαινομενικά αθώο, αλλά ύπουλο και ταχέως εξαπλούμενο εχθρό, που υπερκερνά τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας στον κόσμο σαν τσουνάμι.

  Σήμερα ανακοινώνουμε 72 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι  2.081, το 56,8% αφορά άνδρες.

  535 κρούσματα, ήτοι το 25,7%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 796 ήτοι το 38,3% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  75 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι  67 ετών,  15 είναι  γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι  ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  15 ασθενείς έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  - Advertisement -

  Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 93 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

          Έχουν συνολικά ελεγχθεί 37.344 κλινικά δείγματα για την παρουσία του ιού με το μοριακό διαγνωστικό έλεγχο.

          Σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβη σε νέα δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ο ΕΟΔΥ εξέτασε όλους τους ωφελούμενους της δομής, καθώς και προσωπικό που απασχολείται εκεί. Όλα τα αποτελέσματα από τους προηγούμενους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στη δομή είναι αρνητικά και αναμένουμε τα σημερινά.     

          Εχθές το βράδυ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε ειδικές οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με κακοήθειες συμπαγών οργάνων ή αιματολογικές κακοήθειες και τη νέα νόσο COVID-19, που συνέταξε ειδική ομάδα επιστημόνων με συντονιστή τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

          Από το εξωτερικό είχαμε κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα, σχετικά με τη χρήση ενός ενδοφλέβιου φαρμάκου στο οποίο έχει πρόσβαση και η χώρα μας μέσω τριών τρόπων.

          Ο πρώτος είναι κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία, μάλλον κλινική μελέτη η οποία διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία.

          Δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα τέσσερα επιλεγμένα, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, νοσοκομεία της χώρας.

          Και μέσω της μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας.

          Αυτό γίνεται για να επιταχύνουμε και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο για τους ασθενείς και στην Ελλάδα.

          Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας.

          Στόχος μας αυτή την κρίσιμη στιγμή παραμένει ο περιορισμός, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του ιού. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει.

          Θα ήθελα να πω ότι είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας, όσων κατέβαλαν και καταβάλλουν αυτή την τεράστια προσπάθεια για τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, για την προσεκτική υγιεινή των χεριών, για τον όσο το δυνατόν περιορισμό των επαφών. Αυτά είναι τα σημαντικά μέτρα σε αυτή την προσπάθεια.

  Από την άλλη μεριά, είναι σωστό να διατηρήσουμε σαν πολίτες τη σωματική μας και ψυχική μας ευεξία. Αλλά θα κρατάμε στη σκέψη μας, ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας η οποία έχει τόσο αλλάξει.

          Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά του σπιτιού, ήταν και παραμένει από τις πιο σημαντικές παρηγοριές αυτής της περιόδου.

          Είδα με πολλή χαρά να προσφέρονται στον κόσμο δωρεάν παραστάσεις από τη Λυρική Σκηνή για τους μεγάλους. Θα ξαναδώ με τα παιδιά μου το αγαπημένο μου «βαλς με τα παραμύθια», που ανέβηκε online και είχα παρακολουθήσει πέρυσι μαζί τους στο θέατρο.

  Άκουσα όμως σήμερα, πως σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν οι δρόμοι. Πρέπει να τονίσω, το μήνυμα «μένω σπίτι» δεν αλλάζει.  Βέβαια, από την άλλη μεριά, είναι αδύνατον και σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός, να φοβόμαστε να περπατήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατ’ εμένα έως 30 λεπτά μια φορά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος σε έναν ανοικτό χώρο.

  Το περπάτημα είναι υγεία.  Να ασκηθούμε λίγο περισσότερο από ότι στο σπίτι. Φυσικά και μπορούμε να περπατήσουμε τηρώντας τις αποστάσεις με την οικογένειά μας – ούτως ή άλλως μένουμε στο ίδιο σπίτι μαζί – όπως μας επιτρέπεται από τις οδηγίες της Πολιτείας.

  Προσοχή όμως! Δε μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε το συνωστισμό. Δεν θα βρίσκουμε έτσι την αφορμή να «ξεγελάσουμε» την Πολιτεία, να καταστρατηγήσουμε κάθε έννοια αποφυγής συγχρωτισμού και τήρησης των αποστάσεων.

  Εμείς, οι πολίτες των μεγαλουπόλεων, πληρώνουμε κατά κάποιο τρόπο το τίμημα των περισσότερων ευκαιριών που απολαμβάνουμε στην πόλη. Και το να τηρήσουμε τις αποστάσεις γίνεται  πιο δύσκολο.  Θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

  Δεν μπορούν οι παρέες να ανακατεύονται, δεν μπορεί να συνωστίζεται ο ένας πάνω στον άλλον.  Αν δούμε πως κάπου υπάρχει πιο πολύς συνωστισμός, πρέπει να το αποφεύγουμε.

  Σκεφτείτε πώς συμπεριφέρεστε μέσα στο σούπερ μάρκετ. Κρατήστε ασφαλείς αποστάσεις και όταν περπατάτε έξω. Αυτό θα δώσει σε όλους μας, και σε εσάς τους ίδιους, μια παραπάνω αίσθηση ασφάλειας.

  Και βέβαια, αυτό που παραμένει το πιο σημαντικό από όλα σε αυτή την πορεία μέσα στην επιδημία, είναι να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες που ήταν και το αρχικό μας κύριο μήνυμα. Αυτό που θέλουμε είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς να αποφύγουν την έκθεση όσο μπορούν περισσότερο και εμείς να μην επιτρέπουμε να εκτεθούν υιοθετώντας ανεύθυνες συμπεριφορές.

  Αυτό που θέλουμε είναι να μην συνωστίζονται καθόλου. Να μην έχουν επαφές με άλλους, δυνητικά φορείς του ιού. Με τη δική μας βοήθεια να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό.

  Μιλάμε για έναν ιό που αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Κορυφαίος συνάδελφος από το εξωτερικό, δήλωσε πως η χειραψία σαν πράξη θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον. Και αυτό βέβαια, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μια μείωση και άλλων αναπνευστικών νόσων, όπως η γρίπη.

  Ένας ιός που μας περιορίζει, μας κάνει να κρατούμε τις αποστάσεις. Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση και τις δυσκολίες του διπλανού μας, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι μας.

  Η έκκληση για ειρήνη στο σπίτι και στα σπιτικά όλου του κόσμου που απηύθυνε με δήλωσή του για την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντιέρες, μας θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό.

  Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να καταπραΰνω έναν τυχόν ανεπίτρεπτο θυμό και ας πάρω πρόστιμο. Να μην κάνουμε περισσότερο κακό από καλό στους αγαπημένους μας, στους κοντινούς μας ανθρώπους, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο από φωνές σε όλο τον κόσμο. Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουν χώρο. Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού.

  Επιτρέψτε μου να σχολιάσω και μία άλλη συνήθεια, χωρίς να γίνομαι, ελπίζω, επικριτικός. Μας αρέσει να εξαντλείται η αυστηρότητά μας στους άλλους, να καταγγέλλουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η ευκαιρία να τα βάλω με τον διπλανό μου, δεν είναι υγεία αυτό, είναι αρρώστια σοβαρότερη από τον ιό και ιδιαίτερα όταν αφορά κάποιες οικογένειες οι οποίες θέλουν να βγουν λίγο έξω, να περπατήσουν με τους κανόνες, τηρώντας τις αποστάσεις.

  Όσο παραμένουμε σε μία καλή επιδημιολογική κατάσταση, από εμάς εξαρτάται, το έχουμε πει πολλές φορές, θα μπορούμε να σκεφτόμαστε για τη στρατηγική της επόμενης μέρας.

  Έχουμε, ελπίζω, καταλάβει όλοι τι σημαίνει αυτός ο ιός. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Αν προσέξουμε τις κρίσιμες αυτές στιγμές, τις επόμενες λίγες εβδομάδες – τώρα φαίνεται να έχουμε γλιτώσει από μία καταιγίδα ανυπολόγιστων συνεπειών για όλους μας –  αλλά αν παραμείνουμε έτσι, μόνο τότε θα σκεφτόμαστε ένα μέλλον όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με τα μέτρα.

  Το ευρωπαϊκό CDC μάς συμβουλεύει ότι δεν είναι η ώρα ακόμη.

  Εμείς, όλοι μαζί, με την υπεύθυνη στάση μας, ακόμα και στον καθημερινό μικρό περίπατο στον ανοιχτό χώρο, θα ανοίξουμε σταδιακά το δρόμο για τη σταδιακή ελάφρυνση κάποιων μέτρων. Εξαρτάται από εμάς. Σας ευχαριστώ.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ