7.6 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – 16 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά. Έως σήμερα, περισσότερα από 2.109.000 καταγραμμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 526.000 συνάνθρωποί μας, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

          Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 137.060 θάνατοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με περισσότερα από 645.000 κρούσματα, ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου.

          Σε 38 ημέρες έφτασαν τους 10.000 θανάτους και σε μόλις άλλες 9 μέρες έφτασαν τους 29.000 θανάτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καταγράφει εκατοντάδες νεκρούς και είχε τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους στην Ευρώπη με 861 σε ένα εικοσιτετράωρο.

          Σήμερα ανακοινώνουμε 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.207. Το 56,2% αφορά άνδρες. 569 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

          69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι  ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  33 ασθενείς έχουνε εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 105 θανάτους συνολικά στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που έφυγαν. Οι θάνατοι αφορούσαν 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι ήταν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

          Σε μια νεότερη επιστημονική ανάλυση 4 διαφορετικών κορωνοϊών σε μία χρονική περίοδο 8 ετών, διαπιστώθηκε πως αυτοί ανιχνεύονταν ένα περιορισμένο διάστημα του χρόνου, κυρίως από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και Μάιο, με μία κορύφωση της δραστηριότητάς τους, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

          Η πολύ παρόμοια εποχική κατανομή μεταξύ των τεσσάρων γνωστών κορονοϊών ήταν χαρακτηριστική. Μόνο οι μήνες κορύφωσης διέφεραν μεταξύ τους. Κάποιοι κορυφώνονταν τον Ιανουάριο και κάποιοι τον Φεβρουάριο, δηλαδή συμπεριφέρονταν σαν εποχικοί ιοί.

  Οι μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια, τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό.

  - Advertisement -

  Θα είδατε ήδη δημοσιεύματα από κάποιες μελέτες. Η πρώτη μελέτη διεξήχθη σε ολλανδικό πληθυσμό όπου ανευρέθη πως ένα 3% είχαν περάσει τη νόσο. Στη Φινλανδία, μια μελέτη σε μια περιοχή περίπου 1,4 εκατομμύρια κατοίκων η οποία εξέτασε 440 τυχαία δείγματα για 3 εβδομάδες, από τις 23 έως τις 12 Απριλίου, το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε από 0,7% έως 3,4%.

          Παρόμοιες μελέτες δείχνουν την κρυφή διείσδυση αυτού του ιού σε μία κοινωνία, αλλά και τη σημαντική έλλειψη ανοσίας από ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες.

          Στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, μετά την εισαγωγή κρουσμάτων σχετιζόμενων με ταξίδι, μάλιστα σε καταλύματα μεταναστών η δεύτερη, αντιμετωπίζουν επιστροφή της νόσου συνδυασμένη, δυστυχώς, και με ξενοφοβία, ενώ κορυφαίοι επιστήμονες τονίζουν, πως τα μέτρα υγιεινής και διατήρησης της απόστασης μεταξύ μας μπορεί να είναι οι κύριοι βοηθοί μας ώσπου να βρεθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

          Με τα τελευταία δεδομένα της ανάλυσης αυτής της εβδομάδας, η οποία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στον πραγματικό χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πολύ υψηλή σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία.

          Στην Πατρίδα μας παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτή την περίοδο του έτους, που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία μας σε αυτή την πανδημία. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε αντέξει με μεγάλη υπομονή όλοι μας και πρέπει λίγο ακόμα να αντέξουμε.

          Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τα 26 μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έναν προς έναν, καθώς και τους γενικούς γραμματείς και ιδιαίτερα, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, που όλο αυτό τον καιρό με περισσή υπομονή και πολλή σοβαρότητα, αντιμετωπίζουμε και αναλύουμε τα δεδομένα και εισηγηθήκαμε στην Πολιτεία έγκυρες παρεμβάσεις. Τους είμαι εγώ και όλο το Υπουργείο ευγνώμονες.

  Αυτές οι ημέρες έχουν ένα σημαντικό θρησκευτικό χαρακτήρα που αφορά βαθύτατες πτυχές της ψυχής. Όταν πριν 30 χρόνια, νεαρός φοιτητής, είχα πάει με καλή περιέργεια στο Άγιον Όρος να δω μια διαφορετική, ακρότατη μορφή ζωής στο σύγχρονο κόσμο, ένας μοναχός μου είχε πει πως η αρετή του ανθρώπους δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρέμασαν στο μπαλκόνι.

  Η πίστη των ανθρώπων είναι εσωτερικό βίωμα, είναι στάση ζωής. Θεωρώ πως πρέπει να ευχαριστήσουμε από αυτή τη θέση την Εκκλησία και τους πιστούς αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ώστε να προστατευτεί η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

  Αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα, πως όλη αυτή η προσπάθειά μας άξιζε τον κόπο.  Εγώ, σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, παίρνω το παράδειγμά μου από τα μικρά παιδιά που έχουν πολύ μεγάλη πίστη σε σχέση με εμάς. Που και αυτά υπομένουν μαζί μας και ζουν μαζί μας και τις δικές μας, δυστυχώς, εμπάθειες. Και που από όλη την επικράτεια μάς στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης. Μάλιστα ένα, ο Νίκος, έγραψε πως θα μας συγχωρέσει ακόμα και αν πάνε στραβά τα πράγματα.

  Για αυτά τα παιδιά που, σε αντίθεση με εμάς, ξέρουν να συγχωρούν με θεϊκή απλότητα, και τα οποία όπως έγραψε κάποτε ένας μεγάλος «σαν ομορφούλικα πουλάκια εύπιστα και ευτυχισμένα, στην πιο δύσκολη υπόθεση μπορεί να μας δώσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη συμβουλή». Σας ευχαριστώ όλους. Καλή Ανάσταση.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ