4.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – 20.04.2020

  Χριστός Ανέστη. Χρόνια Πολλά, με υγεία σε όλους.

  Έως σήμερα, περισσότερα από 2.425.000 καταγραμμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 636.000 συνάνθρωποί μας, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

          Μέχρι πριν λίγες ώρες είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 166.058 θάνατοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ως σήμερα καταγραφεί περισσότερα από 764.000 κρούσματα και 40.565 θάνατοι. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.046.000 κρούσματα και 101.408  θάνατοι.

  Οι περισσότεροι καταγεγραμμένοι θάνατοι, δηλαδή το 97,9%, καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα, στην Ιταλία με 23.660 συνολικά εκ των οποίων οι 433 εχθές, στην Ισπανία 20.453 συνολικά εκ των οποίων 410 εχθές, τη Γαλλία 19.718 συνολικά, 395 εχθές, το Ηνωμένο Βασίλειο με 16.060 συνολικά, 596 εχθές και το Βέλγιο με 5.683 συνολικά και 230 εχθές. Αυτές οι χώρες είχαν τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο.

  Σήμερα ανακοινώνουμε 10 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.245 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 570 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 950 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  61 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  44 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 116 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 30 αφορούσαν γυναίκες, το 26%, και οι υπόλοιποι ήταν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  Έχουν συνολικά μέχρι σήμερα ελεγχθεί 54.344 κλινικά δείγματα.

  Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβη με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας σε δομή προσφύγων, ξενοδοχείο στο Κρανίδι που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

  - Advertisement -

  Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε ελέγχους σε φιλοξενούμενους της δομής, καθώς και σε προσωπικό της δομής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς κρουσμάτων με το νέο κορονοϊό.

  Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 470 ωφελούμενους, καθώς και σε εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της δομής και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

  Επίσης, δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για περιορισμό τυχόν διασποράς της νόσου και ορθή λειτουργία της δομής, βάσει των πρωτοκόλλων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους όπου απαιτείται σε όλη τη χώρα, με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και των ευπαθών ομάδων.

          Θα σας πω δυο επιστημονικά λόγια σχετικά με νέες μελέτες, επειδή έγινε μεγάλη φασαρία το Σαββατοκύριακο, που αφορούν μελέτες αντισωμάτων σε χώρες που διεξάγουν τέτοιου είδους έρευνα και οι οποίες δημοσιεύτηκαν με κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα.

  Αυτές αφορούσαν περιοχές της Φινλανδίας, μιας περιοχή της Πολιτείας της Καλιφόρνια, μια πόλη της Γερμανία, περιοχές στη Δανία, τη Σκωτία, την Ολλανδία και δύο περιοχές της Γαλλίας.

  Ο αριθμός των θετικών τεστ ανά περιοχή, των τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία έως και 14% σε μια περιοχή της Γερμανίας.

  Κάποιες μελέτες δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Βέβαια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ακόμα για το τι σημαίνουν για κάθε χώρα και περιοχή αυτοί οι αριθμοί, μπορεί να διαφέρουν.

  Έχουμε ακόμη κάποιες αβεβαιότητες και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε χώρα, όπως στην αξιοπιστία των τεστ που χρησιμοποιούνται και αν καταγράφουν διασταυρούμενη ανοσία και με άλλους κυκλοφορούντες κορονοϊούς ή αφορούν μόνο αυτό τον κορονοϊό, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει, αν είναι τυχαίο δείγμα με συγκεκριμένες ομάδες, σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια, όπως η ηλικία και το νόσημα, καθώς και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωπο που συμμετείχε στη μελέτη και στον οποίο έγινε το τεστ.  Δηλαδή αν είχε μια μορφή της νόσου χωρίς κανένα σύμπτωμα, μια ήπια συμπτωματική μορφή, μια μορφή με σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεία. Μπορεί όλες αυτές οι κατηγορίες να έχουν άλλα επίπεδα αντισωμάτων.

  Τις ίδιες παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε και βέβαια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν μιλούμε και για τη θνητότητα του ιού με βάση αυτές τις μελέτες. Μικρές διαφορές σε κάποιους από αυτούς τους αριθμούς, μπορεί να ανεβάζουν αρκετές φορές προς τα πάνω τη θνητότητα ή να την κατεβάζουν.

  Φαντάζεστε λοιπόν, ότι σε αδύναμα, αλλά ακόμα και πολύ δυνατά συστήματα υγείας που έχουν πληγεί μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα από αυτό τον ιό, δεν έχουν και πολύ σημασία αυτά τα νούμερα.

  Επίσης θα μου επιτρέψετε δυο ακόμα παρατηρήσεις για αυτές τις μελέτες. Δεν γνωρίζουμε, όπως σας είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο καιρό.

  Και δεύτερον, ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού σε αυτές, έχει αντισώματα. Που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει πάρει ο περισσότερος κόσμος, δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία και προστασία από τον ιό σε πληθυσμιακό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό.

  Σε άλλες σημαντικές αναφορές των τελευταίων ημερών, στην Ισλανδία που έχει πολύ μικρό πληθυσμό ελέγχθηκε το 6% του πληθυσμού και επιβεβαιώθηκε πως η νόσος προσβάλει λιγότερο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θετικού τεστ ακόμα και επί συμπτωμάτων.

  Ενώ στον τυχαίο έλεγχο αυτού του πληθυσμού, όταν δηλαδή πήραν έναν πληθυσμό παιδιών χωρίς κανένα σύμπτωμα και τα έλεγξαν, κανένα κάτω των 10 ετών δεν βρέθηκε θετικό. Τα ίδια ευρήματα κατ’ αναλογία αφορούσαν και τις γυναίκες οι οποίες είχαν θετικό έλεγχο σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άντρες. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για κάποιο λόγο, η υπεροχή του ιού στους άντρες.

  Επίσης, μία μελέτη με περισσότερα από 180 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβεβαίωσε το υψηλό ποσοστό θρομβώσεων και θρομβωτικών επιπλοκών, με πρωταγωνιστή την πνευμονική εμβολή σε ασθενείς με τη νέα νόσο. Κατεγράφησαν θρομβώσεις σε έως και 31% των σοβαρά ασθενών.

  Θα τελειώσω με μία παραίνεση. Θεωρήστε αυτή την περίοδο ως μία μοναδική ευκαιρία, πέραν όλων των άλλων των δυσκολιών που περνάμε, να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς θα υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία σπιτικών και υγιεινών γευμάτων, καθώς και συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το καθημερινό τραπέζι.

  Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής η οποία μιλάει για πολύ νερό, για ποικιλία λαχανικών και φρούτων, για δημητριακά, ιδιαίτερα αυτά που είναι ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και να επιλέγουμε τα άπαχα μέρη, τα θαλασσινά και τα ψάρια,  όπως τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά τα οποία προτιμούμε όταν τρώμε ψάρια, τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, το ελαιόλαδο ως πρώτης επιλογής, του περιορισμού στην κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν και, φυσικά, τη σωματική μας δραστηριότητα καθημερινά, σε συνεννόηση με το γιατρό μας και τη διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού σωματικού βάρους.

  Τελειώνοντας, θα πω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ και Χριστός Ανέστη.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ