24.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  ΗΠΑ Αμερικανοί: Δοκιμάζουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στη μέση

  ΗΠΑ Αμερικανοί: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν πόνο στην πλάτη και το 40% λέει ότι ο πόνος περιορίζει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Η έρευνα σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, που έγινε από την OnePoll για λογαριασμό της Chirp, μιας εταιρείας που κατασκευάζει συσκευές για την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) επηρεάζονται από τον πόνο στην εργασία και 2 στους 5 λένε ότι ο πόνος εμποδίζει την κοινωνική τους ζωή. Η Francesca Kubian-Geidel, μια 80χρονη συνταξιούχος δασκάλα μουσικής στο Paterson, NJ, είναι ένα παράδειγμα.

  Έχει πόνο στη μέση λόγω σπονδυλικής στένωσης, η οποία στενεύει τα κενά μέσα στη σπονδυλική της στήλη και ασκεί πίεση στα νεύρα εκεί.

  Επηρεάζει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής της και μερικές φορές την κάνει λιγότερο ικανή να συναναστρέφεται με φίλους – αν και, όπως λέει, «προσπαθώ να μην το αφήσω να με σταματήσει». Ένα εξωστρεφές άτομο με πολλά χόμπι και ενδιαφέροντα, και “πολλούς υπέροχους φίλους”, η Kubian-Geidel δεν θέλει να αφήσει τον πόνο να την εμποδίσει να ζήσει τη ζωή στο έπακρο, γι’ αυτό χρησιμοποιεί μια σειρά από “εργαλεία στην εργαλειοθήκη της” για να ασχοληθεί με τον πόνο της.

  Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι περιορίζονται από τον πόνο, σύμφωνα με την Tate Stock, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chirp, που κατασκευάζει τροχούς θεραπείας για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη.

  Η Τσιρπ υποστήριξε τη δημοσκόπηση. «Εκτός από την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, ο πόνος μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως αισθήματα απομόνωσης και κόπωσης, απόσπαση της προσοχής εύκολα ή να έχει κακή εικόνα του εαυτού του», λέει η Stock.

  «Έτσι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προσεγγίσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του πόνου.

  «Εκτιμώ πραγματικά τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν σε αυτή τη μελέτη», λέει ο Brian A. Cole, MD, ορθοπεδικός χειρουργός και ιδρυτής της Englewood Spine Associates στο Englewood, NJ.

  «Η μελέτη επικυρώνει μερικά από τα πράγματα που λέμε στους ασθενείς εδώ και χρόνια», λέει.

  “Όλοι μας βιώνουμε κάποια μορφή δυσφορίας από καιρό σε καιρό. Το ερώτημα είναι αν μπορείτε ή όχι να ζήσετε με αυτό και μπορείτε να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά.” «Η πληροφόρηση είναι δύναμη», λέει. «Και όταν ξέρετε ότι αντιμετωπίζετε ένα κοινό πρόβλημα και υπάρχουν λύσεις, αφαιρεί μέρος του φόβου».

  - Advertisement -

  Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά αλλά δεν είναι αλάνθαστη Η έρευνα διαπίστωσε ότι έως και το ένα τρίτο παίρνει παυσίπονα χωρίς συνταγή γιατρού κάθε μέρα, με το 20% από αυτούς να λέει ότι παίρνει παυσίπονα μία φορά την ημέρα και περισσότερο από το 10% να λέει ότι τα παίρνει «λίγες φορές την ημέρα. ” Στην πραγματικότητα, η μη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή ήταν το πιο συνηθισμένο πράγμα που χρησιμοποιούσαν οι ερωτηθέντες για την πρόληψη του πόνου, αν και δεν ήταν το πιο δημοφιλές εργαλείο στο οποίο έφτασαν οι άνθρωποι:

  το 42% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αντιδρούσε στον πόνο με την ανάπαυση, ενώ μόνο το 34% είπε ότι χρησιμοποιεί φάρμακα που αγοράζονται από το κατάστημα.

  Το 37% είπε ότι χρησιμοποιεί συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

  Ο Cole λέει ότι θα προτιμούσε να δει τους ασθενείς να παίρνουν αμέτρητα OTC παυσίπονα αντί “οποιοδήποτε ναρκωτικό ή φάρμακο που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου”.

  Αν και «όλα τα φάρμακα έχουν κάποιας μορφής παρενέργειες, εφόσον μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τι είναι ασφαλές, αυτά τα φάρμακα μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικά για την επίτευξη ανακούφισης από τον πόνο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας».

  Ο Kubian-Geidel χρησιμοποιεί συνταγογραφούμενα και μη OTC παυσίπονα.

  Ο γιατρός της συνταγογράφησε γκαμπαπεντίνη –που συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων– και χρησιμοποιεί επίσης ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη όταν είναι απαραίτητο – για παράδειγμα, εάν ο πόνος γίνεται πολύ έντονος και παρεμποδίζει τον ύπνο της.

  «Τα φάρμακα δεν είναι αλάνθαστα και δεν θα κάνουν όλο τον πόνο να φύγει», λέει.

  «Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιήσω και άλλες προσεγγίσεις».

  Μη Φαρμακευτικές Προσεγγίσεις στη Θεραπεία «Χαίρομαι που βλέπω ότι η μελέτη δείχνει πως οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν άλλες μεθοδολογίες εκτός από τη λήψη φαρμάκων από το στόμα», λέει ο Cole. Άλλα πράγματα, όπως μασάζ, εργαλεία θεραπείας ή διατάσεις, θα βοηθήσουν, λέει ο Cole.

  Μερικά από τα πιο δημοφιλή πράγματα με τα οποία οι ερωτηθέντες στην έρευνα προσπαθούν να αποτρέψουν τον πόνο ήταν η φυσικοθεραπεία (32%), οι τακτικές διατάσεις (34%) και το μασάζ ή/και ο βελονισμός (36%). Και πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε ότι αντιδρούσε στον πόνο χρησιμοποιώντας ζεστές ή/και κρύες θεραπείες

  Η Kubian-Geidel ξεκουράζεται όταν νιώθει πόνο, ειδικά όταν περιμένει να αρχίσουν να δρουν τα φάρμακα. «Δεν τρέχω τριγύρω», λέει.

  “Περιμένω να αφήσω τα φάρμακα να μπουν στο σύστημά μου. Ξαπλώνω ή κάθομαι, διαβάζω κάτι και προσπαθώ να μην επικεντρώνομαι στον πόνο.”

  Πήγε επίσης σε φυσικοθεραπεία για 10 εβδομάδες και τώρα συνεχίζει να κάνει τις ασκήσεις που έμαθε και να κάνει απαλές διατάσεις. Προσπαθεί επίσης να κάνει βόλτες και να είναι όσο πιο δραστήρια μπορεί. “Αυτή τη στιγμή, μπορώ να περπατήσω χωρίς περιπατητή, και το περπάτημα είναι χρήσιμο, αλλά στο μέλλον, μπορώ να πάρω έναν περιπατητή με εντοιχισμένη καρέκλα αν χρειαστεί.

  Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να στηριχτώ στον περιπατητή και, αν νιώσω πόνο, μπορώ να κάνω ένα διάλειμμα από το περπάτημα και να καθίσω».

  Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι η καθημερινή άσκηση βοηθά στον πόνο, ενώ το 35% είπε ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στον πόνο.

  Μια άλλη δημοφιλής τεχνική, που αναφέρθηκε από σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη ήταν η χρήση εργαλείων μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, όπως οπίσθιος τροχός ή κύλινδρος αφρού.

  Η Kubian-Geidel λέει ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ένα εργαλείο απελευθέρωσης μυοπεριτονιακού, αλλά είναι ανοιχτή να το κάνει.

  «Είμαι περισσότερο από πρόθυμη να δοκιμάσω κάτι νέο και ίσως βοηθήσει». Τελικά, «η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή μεταξύ των ασθενών και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε ασθενή, εκτός από τη δοκιμή και το λάθος», λέει ο Cole.

  Άρα «το θέμα είναι να επιλέξετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα» από όλες τις διαθέσιμες προσεγγίσεις.

  Και εδώ είναι μια δραστηριότητα που επικυρώθηκε από τους περισσότερους ερωτηθέντες: Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) είπαν ότι το να περνούν χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα τούς κάνει να νιώθουν υγιείς. Δεν είναι τόσο μια «προσέγγιση» ή «τεχνική» που έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά μάλλον μέρος ενός τρόπου ζωής.

  Ο Kubian-Geidel συμφωνεί. «Το να είσαι με την οικογένεια και τους φίλους είναι υπέροχα θεραπευτικό σε όλα τα επίπεδα», λέει.

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ