29.9 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Εσωτερικοί Χώροι: Η μάχη της covid χάνεται προειδοποιούν οι ειδικοί προτρέποντας τον μαζικό αερισμό

  Εσωτερικοί Χώροι: Ο κόσμος εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα του κατά της Covid – τον σωστό αερισμό των δημόσιων χώρων – περισσότερο από δύο χρόνια μετά την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια «εύθραυστη, ένοπλη ειρήνη» με την Covid-19, δήλωσε ο Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Με την ελπίδα να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας και να μειώσουμε τη θνησιμότητα, πρέπει να μειώσουμε το επίπεδο μόλυνσης, κάτι που το εμβόλιο δεν μπορεί να κάνει μόνο του», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Χρειαζόμαστε μια νέα φάση — βελτίωσης της ποιότητας του εσωτερικού αέρα». Η Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα. Μεταφέρεται σε μεγάλα σταγονίδια ή λεπτά αερολύματα όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει — και ακόμη περισσότερο όταν μιλάει, τραγουδάει ή φωνάζει.

  Σε ένα κλειστό ή ανεπαρκώς αεριζόμενο δωμάτιο, αυτά τα αερολύματα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα, μετακινούμενα στον χώρο και αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι η Covid μπορεί να μεταδοθεί σε απόσταση δύο μέτρων (6,5 πόδια) τόσο μέσω σταγονιδίων όσο και μέσω αερολυμάτων, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με τη σημασία της αεροπορικής μετάδοσης μεγάλων αποστάσεων σε εσωτερικούς χώρους.

  Μια ομάδα ερευνητών από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξέτασε 18 μελέτες σε πολλές χώρες σχετικά με τη μετάδοση από τον αέρα.

  Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν ο ένας τον άλλον όταν απέχουν περισσότερο από δύο μέτρα.

  – Άνοιξε αυτό το παράθυρο –

  Ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα: αν ανοίξετε ένα παράθυρο ή αερίσετε καλά έναν χώρο, τα αερολύματα που μεταφέρουν τον ιό διαλύονται σαν καπνός.

  Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν γίνονται πουθενά αρκετά για τον αερισμό των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων σε όλον τον κόσμο.

  «Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι ένα θέμα που οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει», είπε ο Flahault.

  Ζήτησε μαζικά αυξημένη χρηματοδότηση για τον αερισμό πολλών δημόσιων χώρων, ξεκινώντας από σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια μέσα μεταφοράς, γραφεία, μπαρ και εστιατόρια. «Ακριβώς, όπως ξέραμε να φιλτράρουμε και να επεξεργαζόμαστε το πόσιμο νερό» στα σπίτια στις αρχές του 1900, «μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ορισμένα νοικοκυριά θα εξοπλιστούν με καθαριστές αέρα και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα παράθυρά τους», είπε ο Flahault. Μόνο λίγες χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια αερισμού από την έναρξη της πανδημίας.

  - Advertisement -

  Τον Μάρτιο η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων, καθώς και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, να «υιοθετήσουν βασικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους».

  Το σχέδιο, που ονομάστηκε Πρόκληση Καθαρού Αέρα στα Κτίρια (Clean Air in Buildings Challenge), καλύπτεται από προηγουμένως ανακοινωθείσα χρηματοδότηση Covid και περιλαμβάνει επίσης μια αναθεώρηση των υφιστάμενων συστημάτων εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκδώσει καμία δεσμευτική δήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα υπό το πρίσμα της Covid.

  Ωστόσο, το Βέλγιο έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός μετρητή διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα μέρη ανοικτά στο κοινό.

  Η κατοχή ενός τέτοιου μετρητή είναι εθελοντική μέχρι το τέλος του 2024, οπότε και καθίσταται υποχρεωτική.

  Ο Στίβεν Γκρίφιν της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς της Βρετανίας θρηνούσε που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ενεργήσει περισσότερο στον αερισμό. «Δυστυχώς, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αγκάλιασε την ευκαιρία να προστατεύσει τους πολίτες του σε δημόσιους χώρους, τα παιδιά του στα σχολεία ή τη μακροζωία του προγράμματος εμβολιασμού με αυτόν τον τρόπο», είπε στο Science Media Centre.

  Είπε ότι η θέσπιση ελάχιστων προτύπων ασφάλειας για τον εξαερισμό στα δημόσια κτίρια θα «μετριάσει σημαντικά τον αντίκτυπο άλλων ασθενειών».

  «Ο καλύτερος αερισμός βελτιώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και, μαζί με το φιλτράρισμα μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της γύρης και άλλων αλλεργιών».

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ