16.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Διαβάστε την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Έλλη Στάη

  Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ του «Open Beyond» με την δημοσιογράφο Έλλη Στάη είναι το θέμα της ημέρας και όχι μόνο, καθώς ο Πρωθυπουργός απάντησε για όλους και για όλα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του τόπου.
  Διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη.

  Ε. ΣΤΑΗ: Είμαστε στο στούντιο των ειδήσεων του Open και όπως ήδη σας έχουμε αναγγείλει, αποψινός μας καλεσμένος είναι ο Πρωθυπουργός ο κ. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο καλησπερίζω και καλωσορίζω αμέσως στο στούντιο του Open.

  Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα καλορίζικο το στούντιο και το κανάλι.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε να βρεθούμε μαζί πολύ καιρό νομίζω.

  Ε. ΣΤΑΗ: Έχουμε να βρεθούμε πολύ καιρό, αλλά μια που τα θυμηθήκατε αυτά, θα σας θυμίσω ότι η πρώτη σας συνέντευξη σε δημόσιο ρόλο, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ήταν μαζί μου η πρώτη αυτή συνέντευξη.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αλήθεια ήταν σε σας.

  Ε. ΣΤΑΗ: Και είχε και επιτυχία και η συνέντευξη και το αποτέλεσμα, νομίζω.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και σήμερα θα έχει, βοηθάει και η συγκυρία.

  - Advertisement -

  Ε. ΣΤΑΗ: Η συγκυρία είναι πάρα πολύ θερμή, σήμερα ειδικά είναι μια κρίσιμη μέρα γιατί μπήκε στη Βουλή των Σκοπίων η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και να περάσει όπως λένε οι πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή, εν πάση περιπτώσει τις αμέσως επόμενες μέρες η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Αθήνα.

  Και πραγματικά επειδή είναι μια συμφωνία η οποία έχει διχάσει τον ελληνικό λαό, έχει δημιουργήσει πάρα πολλές και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, θα ήθελα να σας πω έτσι με το χέρι στην καρδιά, να βάλετε το χέρι στην καρδιά και να μου πείτε αν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, που μπορούσαμε να έχουμε για ένα εθνικό θέμα, για το συγκεκριμένο εθνικό θέμα και θα πούμε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν γύρω από αυτό μετά.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη χαίρομαι που ξεκινάμε από αυτό, διότι θα ήθελα κι εγώ να μιλήσω εκ βαθέων σήμερα.

  Πραγματικά πιστεύω ότι δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εξ αιτίας της αδράνειας που αποτέλεσε πολιτική επιλογή για κάποιες Κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια, που αποτελεί ένα βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και στερεί δυνατότητες να παίξει η χώρα τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια.

  Εγώ αν θέλετε θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι σήμερα θητείας μου στη θέση ως επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας.

  Αν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο επίτευγμα ήταν η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια και η επιστροφή στην κανονικότητα, το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά και συνολικότερα στην περιοχή και στην Ν.Α. Μεσόγειο.

  Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς έχετε καλές σχέσεις με τον κ. Ζάεφ αυτό έχει φανεί σε όλη τη διαδικασία αυτής της υπόθεσης, εμπιστεύεστε ότι ο μετά Ζάεφ ή ο ίδιος ο κ. Ζάεφ -γιατί ήδη είχε κάνει πριν από λίγο διάστημα κάποιες δηλώσεις για μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα, που είχαν δημιουργήσει μια ταραχή και στη δική μας την πλευρά- πιστεύετε ότι μετά τον κ. Ζάεφ -αν πούμε ότι αυτός είναι ο καλόπιστος- δεν θα υπάρξει ένας νέος Γκρούεφσκι, ο οποίος θα μπορεί να ταράξει αυτή την ισορροπία σε αυτά τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι η συμφωνία δεν αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο και ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφσκι ή δεν ξέρω πως θα τον λένε, νομίζω ότι έχουμε χρέος πατριωτικό καθήκον, να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία.

                          Ξέρετε, η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον την αστάθεια στη γειτονική της χώρα στα βόρεια σύνορά της, δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοιχτό μέτωπο με μια χώρα που θα μπορούσε να είναι ζωτικός χώρος για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας.

                          Δεν έχει κανένα συμφέρον τη διάλυση της χώρας  αυτής και την πιθανότητα μιας μεγάλης Αλβανίας στα σύνορά μας και βεβαίως δεν έχει κανένα συμφέρον να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που πράγματι έχουμε ένα νευρικό γείτονα, ο οποίος αποτελεί απειλή, ενώ η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αποτελεί απειλή.

  Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς κ. Πρόεδρε ποια θεωρείτε δικλείδα ασφαλείας γι’ αυτά τα δυο ζητήματα γιατί βεβαίως αυτά που λέτε έτσι είναι, αλλά τα θέματα αυτά τα δύο, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα, ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας που μας δίνονται.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι και τα δύο είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρίως, όχι μόνο όμως, ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας, να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα του πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος.

  Η δική μου η θέση και στάση, δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρέθηκα στη θέση του Πρωθυπουργού σε μια στιγμή υπαρξιακής αγωνίας για τον τόπο, δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το ότι κατάφερε να ορθοποδήσει η χώρα, δεν ξέρω αν έχει να κάνει και με την ηλικία μου, αλλά δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου, του επόμενου εξαμήνου, μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης οι οποίες αλλάζουν αυτές οι δημοσκοπήσεις.

  Το βλέπω μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, του μεγάλου συμφέροντος των μεγάλων ωφελημάτων που θα έχει η χώρα από την επίλυση μιας διαφωνίας που λιμνάζει τα τελευταία 27 χρόνια.

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό με κάνει να καταλάβω ότι ήταν κάτι το οποίο θέλατε εσείς να το προχωρήσετε και δεν θα το αφήνατε για μια επόμενη Κυβέρνηση. Το θεωρείτε όπως είπατε δική σας παρακαταθήκη, αλλά εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμη …

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά μιας και με ρωτήσατε, γιατί νομίζω ότι δεν ολοκλήρωσα στο προηγούμενο ερώτημα.

  Κοιτάξτε, θέλω να σας θυμίσω και σε εσάς και στους τηλεθεατές μας όταν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η συζήτηση για το Μακεδονικό, τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει -Γενάρης  ήταν τέτοιες μέρες ένα χρόνο πριν- και είχε μάλιστα επισημάνει, είχε συμβουλεύσει την Κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή η οποία είχε χαραχθεί το 2007 από την Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, λίγο πριν το Βουκουρέστι.

  Όταν είδε ότι ακριβώς αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, συνεχώς προσπαθούσε να κάνει πιο ευέλικτη τη στάση του, να ανεβάζει τον πήχη και να μεταλλάσσει την δική του θέση.

  Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ υπάρχει μια λογική απορία όλων: γιατί σε ένα τέτοιο μείζον εθνικό θέμα μια που το αναφέρατε  κιόλας, αφού υπήρχε εθνική γραμμή από το 2008, η περίφημη γραμμή από το Βουκουρέστι, γιατί δεν καλέσατε και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από το πώς ανέβαζε τον πήχη …

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δυο φορές τους κάλεσα.

  Ε. ΣΤΑΗ: Και τα υπόλοιπα Κόμματα.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δυο φορές τους κάλεσα στο γραφείο μου όλους τους Αρχηγούς για το Μακεδονικό.

  Ε. ΣΤΑΗ: Σε Συμβούλιο, το οποίο θα ήταν και υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αυτά τα κρίσιμα θέματα και η προηγούμενη φάση …

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε εσείς καμία αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα Συμβούλιο των οκτώ -με την παρούσα σύνθεση- Αρχηγών, θα έβγαινε κάποιο αποτέλεσμα; Έχω την εμπειρία τέτοιων Συμβουλίων …

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό θεωρείτε ότι είναι απάντηση στο γιατί δεν έγινε;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως και είναι ειλικρινής απάντηση. Είναι απόλυτα ειλικρινής η απάντηση αυτή.

  Και στο τέλος – τέλος της ημέρας εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη –δεν τον υποτιμώ- αλλά δεν την περίμενα τη συμφωνία του στο θέμα αυτό. Περίμενα όμως ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που έχει συνδέσει και το όνομά του και το όνομα της οικογένειάς του με την επιδίωξη λύσης στο Μακεδονικό, δεν θα είχε αυτή την αντιφατική συμπεριφορά, με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος, δηλαδή να μην πικράνει, να μην απογοητεύσει το ακροατήριό του σε κάποιες περιοχές της χώρας.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση έχει πει ότι θα κάνει τα πάντα ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην υπάρξει αυτή η συμφωνία, γιατί φοβάται ακόμη ότι θα εγερθεί διεκδίκηση μειονότητας στο μέλλον.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ήθελα να σας πω, ότι όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι μια διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει τρόπο και λόγο διαφοροποίησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, των οποίων ήταν απόλυτος γνώστης, διότι και ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε και εγώ δυο φορές συνάντησα τους πολιτικούς Αρχηγούς, έβαλε λοιπόν τον πήχη στην αρχή στο να είμαστε στο πνεύμα του Βουκουρεστίου, μετά έβαλε τον πήχη στο να είναι erga omnes, όταν είδε ότι πάμε για erga omnes έβαλε τον πήχη να γίνει συνταγματική αλλαγή, όταν είδε ότι πάμε για  συνταγματική αλλαγή έβαλε τον πήχη να τα κάνουν πρώτα όλα εκείνοι και μετά να κυρώσουμε εμείς, όταν είδε ότι δεν έχουμε αφήσει καμία λεπτομέρεια, ανακάλυψε μέσα από μια πρωτοφανή λαθροχειρία, ότι υπάρχει ζήτημα εθνότητας.

  Τι έκανε; Μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια σε όρο εθνότητα. Δεν υπάρχει ζήτημα εθνότητας. Υπάρχει ζήτημα ιθαγένειας, είναι σε όλους γνωστό ότι οι πολίτες σήμερα αυτής της χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έρχονται στο εσωτερικό της χώρας μας με ταξιδιωτικά έγγραφα στα οποία αναγράφεται ο όρος «Μακεδόνες» και εμείς μέσα από τη συμφωνία πετύχαμε να αναγράφεται «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», δίπλα σε αυτό τον όρο.

  Άρα δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας διότι αυτό έχει λυθεί από το 1977. Το μόνο που υπάρχει, είναι η διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί μέσα σε αυτή την επιθυμία του να βρίσκει διαρκώς αιτίες, προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά και νομίζω ότι αυτό μπορεί να το κάνει κανείς σε άλλα θέματα, αλλά όχι στα εθνικά θέματα.

  Ε. ΣΤΑΗ: Για να έρθουμε στο τώρα, τι θα γίνει από εδώ και πέρα από σήμερα δηλαδή κιόλας από αύριο – μεθαύριο, μια που όπως είπαμε περνάει το θέμα των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή των Σκοπίων, με δεδομένο κ. Πρόεδρε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει –θεωρώ εγώ- αυτή η συζήτηση δημόσια να υπήρχε ένας δημόσιος διάλογος γι’ αυτό σας είπα γιατί δεν το ανοίξατε και σε συνάντηση αρχηγών αλλά και σε δημόσιες συζητήσεις..

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε την αίσθηση ότι δεν έχει γίνει δημόσιος διάλογος; Έχουν γίνει δυο συζητήσεις στη Βουλή, έχουν γίνει πολλά debates στην τηλεόραση, ένα χρόνο συζητάμε γι’ αυτό το θέμα.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, τα debates αυτά στην τηλεόραση, νομίζω ότι εσείς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θα ήσαστε οι καταλληλότεροι να τα εξηγήσετε..

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ είμαι πάντοτε ανοιχτός σε συζητήσεις και είμαι νομίζω σε σχέση με τους τελευταίους Πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, αυτός που έχω την πιο συχνή παρουσία στο Κοινοβούλιο.

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι αλήθεια. Πάμε τώρα να δούμε πότε θα φέρετε στη Βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί εδώ θ’ ανοίξουν πάρα πολλά θέματα. Θ’ ανοίξει το θέμα της πλειοψηφίας –σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να γνωρίζει και αυτούς που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ανοίγει και το άλλο θέμα της άλλης πλειοψηφίας, της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

  Να τα πάμε ένα-ένα: Πότε θα φέρετε προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών; Κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν πει άμεσα, αμέσως μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, δηλαδή τώρα, το Γενάρη.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τα πάμε όλα ένα-ένα, μη βιάζεστε..

  Ε. ΣΤΑΗ: Τα ερωτήματα είναι πολλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δώσω απαντήσεις σε όλα τα θέματα και νομίζω ότι θα βγάλετε και ειδήσεις σήμερα. Πριν σας πω όμως  το πότε, να σας πω ότι ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, εσείς λέτε ότι δεν ήταν επαρκής, εγώ πιστεύω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα, όλοι γνωρίζουμε όλα. Όλοι τα γνωρίζουμε όλα. Μπορεί η πλειοψηφία των  πολιτών ενδεχομένως να μην έχει διαβάσει και τις λεπτομέρειες της Συνθήκης, αλλά νομίζω η συζήτηση έχει εξαντληθεί. Κανένα πολιτικό κόμμα και κανένας Βουλευτής δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τα οφέλη και δεν ξέρει τί ψηφίζει.

  Ε. ΣΤΑΗ: Θα πρέπει να τουλάχιστον να ξέρει..

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, είναι όλα στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία. Και δε θα τις πάρει μόνο η κυβέρνηση διότι στις δημοκρατίες, η κυβέρνηση βεβαίως έχει την πρώτη ευθύνη, αλλά τα Κοινοβούλια αποφασίζουν και όλα τα κόμματα και όλοι οι Βουλευτές, θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία.

  Τα οφέλη για τη χώρα είναι προφανή, η ζημία για τη χώρα όμως κα Στάη, και θέλω ν’ απαντήσω σ’ αυτό  πριν έρθω στο ερώτημά σας, η ζημία για τη χώρα σε περίπτωση  όπου έχουμε θετικό αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων…

  Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς τί πιστεύετε, θα είναι θετικό;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πιστεύω θα είναι θετικό. Μετά από μια διαδικασία που εμείς με την πίεση και της Διεθνούς Κοινότητας αναγκάσαμε και σωστά κάναμε, μια χώρα ν’ αλλάξει το Σύνταγμά της, ν’ αλλάξει την ονομασία της, 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες χώρες, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, την αναγνωρίζουν πώς; Ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και εμείς τους αναγκάζουμε ν’ αλλάξουν το Σύνταγμά τους και όλες οι χώρες να τους αναγνωρίζουν όχι ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, μόνο εμείς είμαστε σαν τη στρουθοκάμηλο με το κεφάλι στην άμμο, να τους αναγνωρίζουν με τη νέα τους ονομασία ως «Βόρεια Μακεδονία» και το «Μακεδονία» μένει μονάχα σ’ εμάς.

  Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους «Μακεδονία». Εμείς έχουμε το δικαίωμα. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το Πανεπιστήμιό τους  «Μακεδονία». Εμείς έχουμε το δικαίωμα. Αν μετά απ’ όλα αυτά, την αλλαγή του Συντάγματος, όπου βγάζουν όλες τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το Σύνταγμά τους, έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι, ξέρετε κάτι, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δε θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς κι επειδή σκέφτεται μήπως χάσει κάποιους ακροδεξιούς ψηφοφόρους ή κάποιους μη ακροδεξιούς ψηφοφόρους, εγώ σέβομαι όλες τις ευαισθησίες, και επειδή ο κ. Καμμένος επίσης πιθανό να έχει κάποια ζητήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς.

  Αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το όφελος της χώρας, ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του κα Στάη, όπως τις παίρνω κι εγώ, ως Πρωθυπουργός κι όπως θα τις πάρει και ο τελευταίος Βουλευτής.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία, επειδή στείλατε μηνύματα και τα στείλατε και στον μέχρι τώρα τουλάχιστον που μιλάμε, κυβερνητικό σας  εταίρο, τον κ. Καμένο, ας τα πάρουμε ένα-ένα. Κατ’ αρχάς θέλετε να μου προσδιορίσετε το χρόνο που θα φέρετε εσείς προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ψήφιση, η πλειοψηφία; Για να πάμε  μετά και στα θέματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω στόχο, σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί βεβαίως στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η γνωστοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, η κοινοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος αλλά και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα, άμεσα θα δώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα, το αποτέλεσμα, τα κόμματα θα έχουν λοιπόν την εικόνα, το τί αλλαγές έγιναν, ποιες έγιναν, αν τηρούν το πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράψαμε και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες.

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό το «άμεσα» που λέτε, εγώ το αντιλαμβάνομαι ότι μια που λήγει τώρα, μεθαύριο, σε δυο μέρες η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, των συνταγματικών αλλαγών, ότι θα είναι μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή θα έρθει στην Ελληνική Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Έχω την αίσθηση ότι δε θα κάνουν πάνω από μια εβδομάδα, για να μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα των διαδικασιών τους. Αν λοιπόν τελειώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, φαντάζομαι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα μας το κοινοποιήσουν.

  Ε. ΣΤΑΗ: Θα φέρετε ταυτόχρονα και το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Ή αυτό θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, όχι πολύ μεταγενέστερο όμως, για λόγους τεχνικούς. Διότι κατ’ αρχάς δε μπορούμε να το φέρουμε ταυτόχρονα, με την έννοια ότι δε μπορούμε ν’ ακυρώνουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει  κύρωση  της  Συμφωνίας, δεν έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

  Το πόσο μεταγενέστερα θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο ίδιο το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης σε όλο το Κοινοβούλιο.

  Ε. ΣΤΑΗ: Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και αυτό  θα πάρει το δρόμο του γρήγορα, μετά την ψήφιση δηλαδή. φαντάζομαι ότι θα έρθουμε πριν από τις εκλογές, έτσι; Θα δούμε και πότε θα γίνουν οι εκλογές. Έχουμε πάρα πολλά θέματα ανοιχτά, προσπαθώ να τα βάλω στη σειρά για να μη σας μπερδεύω κι εγώ, να μη μπερδεύω και τους τηλεθεατές μας, αλλά αυτό προφανώς θα γίνει πριν από τις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Έτσι δεν είναι;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, το λέω κι εγώ, του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Είναι ένδειξη σταθερότητας για μια χώρα και για μια κυβέρνηση που έχει περάσει τόσα όσα η δική μας χώρα τα τελευταία χρόνια, βγήκαμε από τα μνημόνια, επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Αυτή η κυβέρνηση, σε πείσμα πολλών, θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει ως θητεία για να κυβερνά.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε, με προκαλείτε τώρα να σας κάνω μια ερώτηση, ανάλογη μιας ερώτησης που σας είχα κάνει στην τελευταία μας συνέντευξη, νομίζω ήταν στις εκλογές του 2012, πριν από τις δεύτερες εκλογές του ’12: Ο Οκτώβριος ως χρόνος εκλογές για σας είναι φετίχ;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θέλετε να σας απαντήσω ότι οι εκλογές δεν είναι φετίχ.

  Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, ο Οκτώβριος. Είναι φετίχ;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Οκτώβριο είναι ο στόχος μου και δουλεύω σ’ αυτή την κατεύθυνση.

  Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Για να θυμίσω σε όσους που δεν το θυμούνται, που νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το θυμούνται, τότε είχατε πει το περίφημο «το ευρώ δεν είναι φετίχ», που είχε δημιουργήσει μια πολιτική αναμπουμπούλα.

  Λοιπόν, Οκτώβριος είναι ο στόχος σας, θα δούμε όμως τί γίνεται τώρα, γιατί  η Συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει μια μεγάλη κρίση κυβερνητική γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος, η ΑΝΕΛ, ο κ. Πάνος Καμμένος, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται  να υπερψηφίσει κι ότι θα αποχωρήσει και από την κυβέρνηση.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, αυτό έτσι όπως το παρουσιάζεται δεν είναι και πολύ μεγάλη κρίση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδια τα οποία φέρνει η κυβέρνηση, κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Θα μου πείτε, είναι ένα νομοσχέδιο σαν όλα τ’ άλλα στα οποία διαφώνησε; Όχι., δε θα διαφωνήσω σ’ αυτό, είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο, αλλά στα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνω, ο καθείς δικαιούται απέναντι στη συνείδησή του και απέναντι στην ιστορία, να παίρνει θέση.

  Ο Πάνος Καμμένος, γιατί δε θέλω να τον αδικήσω και δεν το κάνω ποτέ αυτό με ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί και ειδικά με τον Πάνο Καμμένο 4 χρόνια και θεωρώ ότι ήταν κι ένας εξαιρετικός Υπουργός άμυνας, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών που ο καθένας μας μπορεί να έχει, του χαρακτήρα του, ο Πάνος Καμμένος αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει και πιστεύω και όλοι στο Υπουργείο Άμυνας έχουν πάρα πολύ  θετική άποψη για το έργο του, είναι ένας από τους μακροβιότερους πλέον Υπουργούς Άμυνας.

  Ο Πάνος Καμμένος εν τούτοις έχει μια διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων. Ήταν από αυτούς στη Νέα Δημοκρατία, που το 2007 είχε διαφωνήσει ακόμη και με αυτό που ονομάσαμε μετά εθνική γραμμή και ήταν η στάση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από τότε ότι είναι της άποψης ότι πρέπει να κρατήσουμε τη στάση του 1992 στο περιβόητο εκείνο Συμβούλιο των Αρχηγών, όπου υπήρξε η στάση, η θέση καμία αναφορά στον όρο «Μακεδονία».

  Βέβαια από το 1992 μέχρι το 2007 που επισήμως διατυπώθηκε αυτή η γραμμή Κώστα Καραμανλή –το λέω σχηματικά τώρα για να συνεννοούμαστε …

  Ε. ΣΤΑΗ: Της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι διπλωματικές μας διεργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών δεν δούλευε ποτέ και δεν διαπραγματευόταν ποτέ στη γραμμή «καμία αναφορά». Διαπραγματευόταν και δούλευε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, άλλωστε έγινε και η ενδιάμεση συμφωνία επί Κυβερνήσεως Σημίτη, όπου η ονομασία η οποία δόθηκε είχε την αναφορά Μακεδονία. Το «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που εμείς εδώ το λέμε FIROM ή ΠΓΔΜ αυτό το «Μ» είναι Μακεδονία δεν είναι κάτι άλλο.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, έτσι είναι. Αλλά δεν είναι Μακεδονία, ευθέως.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι χειρότερο. Διότι είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι πολύ χειρότερο.

  Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Πρόεδρε αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του εσείς θα έχετε πλειοψηφία;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Να ξεκαθαρίσω ότι η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό και η θέση, η στάση και η δήλωσή του μέχρι σήμερα ότι δεν πρόκειται… Θυμάστε τι είπε δημόσια, αλλά και σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ήταν και λίγο επεισοδιακό.

  Ε. ΣΤΑΗ: Θυελλώδες ήταν.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε βγει λοιπόν και είχε πει δημόσια ότι «εγώ καταγράφω τη διαφωνία μου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν τη διαφωνία τους στο ζήτημα της ονομασίας», όχι με πρόσχημα ότι δήθεν δίνουμε εθνότητα δεν λέει τέτοιες ανοησίες ο Καμμένος, αλλά με το ότι η θέση και η στάση του είναι ότι έπρεπε να είχαμε μείνει στο ’92 να μην είχαμε πάει στο ’07. Ήθελε να μην υπάρχει το «Μακεδονία». Μάλιστα, καταγράφει λοιπόν τη θέση του…

  Ε. ΣΤΑΗ: Ακόμη πιο ακραίο δηλαδή.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, εντάξει.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας γι’ αυτό. Υπό την έννοια ότι έχει αυτή την θέση και στάση πριν …

  Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ εδώ δεν σας ζητάω να κατηγορήσετε τον κ. Καμμένο…

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό τις ειδήσεις που θέλετε θα σας τις δώσω, αλλά αφήστε με να ολοκληρώσω να καταλάβει και ο κόσμος!

  Όταν ο Καμμένος λέει «Ξέρετε, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την Κυβέρνηση, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη», δηλαδή με δυο λόγια λέει ότι αν τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης, «εγώ θα στηρίξω την Κυβέρνηση, δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες», δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση.

  Κυβερνητική κρίση θα υπάρξει αν έχει αλλάξει θέση ο κ. Καμμένος από αυτό.

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό σας ρώτησα. Αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος, αν την έχει αλλάξει αυτή τη θέση που λέτε.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα το κάνει αυτό και πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, διότι δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, αυτούς που πολεμήσαμε και μας πολέμησαν τέσσερα χρόνια τώρα, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση και θα είναι απόλυτα σαφής σε αυτό. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω.

  Ε. ΣΤΑΗ: Και πιστεύετε ότι είναι κάτι στο οποίο θα συναινέσει; Και σας το ρωτάω αυτό γιατί γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και στα στελέχη του, τα προβλήματα αυτά έχουν άμεση συνάρτηση με τις θέσεις τους. Το πιστεύετε δηλαδή ότι θα συναινέσει ή το ελπίζετε; Το γνωρίζετε;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη δεν έχει σημασία να πω εγώ τώρα αν πιστεύω ή αν ελπίζω. Κυριακή κοντή γιορτή! Θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρει μια σαφή θέση και στάση, πιστεύω και η σαφής θέση και στάση, είναι ότι ούτε αυτός ούτε κανένας εκ των βουλευτών του, δεν θα συνδράμει, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση.

  «Αν δεν το κάνει αυτό», θα με ρωτήσετε τώρα…

  Ε. ΣΤΑΗ: Εννοείται.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη κοιτάξτε, εγώ θα είμαι απόλυτα σαφής απέναντί σας. Αν δεν το κάνει αυτό, θα μετρηθούμε στη Βουλή.

  Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι στα μαρμαρένια αλώνια!

  Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή τι θα κάνετε στη Βουλή; Θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς κα Στάη αυτό θα κάνω.

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι πολύ σοβαρό που μας λέτε και είναι όντως σημαντικό.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι, ξέρετε κάτι; Εγώ τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος. Είναι μεγάλο προνόμιο για κάποιον που βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ. Ξέρω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ότι κάνω το σωστό για τον τόπο μου και ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.

  Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή αυτό είναι πράγματι μια σοβαρή είδηση, μόλις τώρα μας είπατε ότι …

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την Κυβέρνηση.

  Ε. ΣΤΑΗ: Και ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο που θα συζητήσετε στη συνάντηση που θα έχετε την Παρασκευή και θα του το ζητήσετε, όπως μας είπατε. Αλλά στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει ο κ. Καμμένος, εσείς θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς.

  Ε. ΣΤΑΗ: Και το ερώτημα εδώ είναι: έχετε εσείς αυτή τη στιγμή τη γνώση ότι θα την πάρετε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης; Έχετε τους 151; Είναι μια νέα πλειοψηφία με νέα σύνθεση από τη Βουλή;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη είμαι Πρωθυπουργός της χώρας αλλά δεν είμαι ο Ιησούς που περπάτησε στη θάλασσα. Δεν  μπορώ να γνωρίζω.

  Ε. ΣΤΑΗ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς Ιησούς για να ξέρει τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που ξέρω εγώ όμως είναι ότι πρώτον είναι μεγάλο βάρος αυτό για να το αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος και δεν θα το αναλάβει, δεν πιστεύω δηλαδή ότι θα διευκολύνει σχέδια αντίπαλων πολιτικών χώρων, θα καταγράψει και ορθώς την πολιτική του διαφωνία και το δικαιούται. Αν το κάνει, αν δηλαδή αφήσει ανοιχτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την Κυβέρνηση, όπως το είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έλεγε μέχρι προχθές, εάν το κάνει αυτό, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους.

  Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό θα είναι κάτι που όλοι μας θα το μάθουμε την Παρασκευή και θα ξέρουμε ποια θα είναι η πολιτική εξέλιξη στο θέμα αυτό.

  Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη συμφωνία των Πρεσπών, εσείς πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των 151 υπάρχει. Είναι έτσι;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ το πιστεύω ακράδαντα διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί. Δεν κάνω ούτε προσθαφαιρέσεις μπακάλικης αριθμητικής, αλλά λέω το πάρα πολύ απλό: μέχρι σήμερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7 και υπάρχει και η ανεξάρτητη η κα Παπακώστα η οποία στηρίζει την Κυβέρνηση και είναι και μέλος της, υπήρξε και ένας ακόμη βουλευτής που ψήφισε τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει χαρακτήρα εμπιστοσύνης, άρα έχει 154 με αυτή την έννοια η Κυβέρνηση για να προχωρήσει και σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, είναι σεβαστή επαναλαμβάνω, το Ποτάμι ένα Κόμμα το οποίο έχει μια σοβαρή κοινοβουλευτική παρουσία έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει. Άρα έχω κάθε λόγο να φέρω τη συμφωνία στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί.

  Ε. ΣΤΑΗ: Από την πλευρά του Ποταμιού υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι, όπως έλεγαν σήμερα…

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα λέω αυτά, διότι βγήκε χτες η κα Σπυράκη αν δεν κάνω λάθος η πρώην συνάδελφός σας και η οποία μάλλον επειδή κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, άρχισε να μιλά περίπου με όρους ότι εξαγοράζουμε βουλευτές και ότι κάνουμε μεταγραφές. Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία πήρε τέσσερις βουλευτές από άλλα Κόμματα και τους έβαλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τρεις από το Ποτάμι το ξεκλήρισε σχεδόν και έναν από τους Κεντρώους. Τέσσερις. Τα ξέρετε τα ονόματα, δεν χρειάζεται να τα πω.

                          Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που ένας εξ αυτών μάλιστα πριν από λίγες μέρες δήλωνε, ο κ. Θεοχάρης ας το πω αυτό, ότι «η συμφωνία είναι καταπληκτική» και θα την ψηφίσει και μόλις πήρε τη μεταγραφή, ξαφνικά είπε δεν θα την ψηφίσει.

                          Λοιπόν, ας τα αφήσουν αυτά! Εμείς δεν κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Δεν κινήθηκα ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ανοιχτά και καθαρά, εδώ είναι η ευθύνη της χώρας ας την αναλάβουν όλοι.

  Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή είπατε ότι εάν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος και δεν ευδοκιμήσει αυτό που θα του ζητήσετε στο ραντεβού της Παρασκευής, ότι θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό θα το κάνετε πριν φέρετε τη συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση ή μετά;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω γιατί το είπα και το ξαναλέω: θεωρώ, πιστεύω όσο τον  ξέρω τον κ. Καμμένο και τον ξέρω αρκετά, ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση.

  Ε. ΣΤΑΗ: Εντάξει αυτό είναι το καλό σενάριο.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θα προχωρήσουμε στο χρονοδιάγραμμα που σας είπα εντός 10 ημερών -μόλις μας φέρουν εν πάση περιπτώσει μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα και αν δούμε ότι όλα είναι εντάξει- στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

  Αν ο εταίρος αφήσει ανοιχτό, άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση θα πάω πριν προφανώς στη συμφωνία. Αλίμονο

  Ε. ΣΤΑΗ: Θα πάτε πριν μάλιστα και θα φέρετε τη συμφωνία αμέσως μετά. Πράγμα που σημαίνει όπως μας είπατε ότι ο καθείς θα πάρει τις ευθύνες του, αλλά εγώ τώρα εικάζω….

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εμείς ψήφο εμπιστοσύνης.

  Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ εικάζω προφανώς ότι για να το κάνετε αυτό, με δεδομένη τη σημασία που έχει για σας η συμφωνία των Πρεσπών, έχετε εξασφαλίσει, έχετε κάνει την κυβερνητική ανασύνθεση, την ανασύνθεση μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας και να σας ρωτήσω …

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μην εικάζετε τίποτε.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ένας δημοσιογράφος αν δεν κάνει κάποιες εικασίες από αυτά τα οποία ακούει, δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω, να μην διερευνήσει.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μην εικάζετε τίποτε. Στην πολιτική έχω μάθει, όσο την παρακολουθώ και από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, ότι κανείς δεν αρέσκεται από μόνος του να αναλαμβάνει ευθύνες. Όταν όμως τίθενται διλήμματα, αναλαμβάνει ευθύνες.

  Δεν υπάρχει καμία τέτοια διεργασία όπως αυτή που υπονοείτε, σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω άγχος και καμία αγωνία γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος όμως είναι ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτό και δεν προβλέπω ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, από άγχος.

  Ε. ΣΤΑΗ: Τι είδους άγχος εννοείτε;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μεγάλο του άγχος είναι μη τυχόν συμβεί αυτό το οποίο κάποιοι θα απεύχονταν να συμβεί σε εμένα. Αλλά εγώ δεν έχω άγχος αν μου συμβεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να ψηφιστεί η συμφωνία. Καθαρά πράγματα.

  Διότι γνωρίζει ο ίδιος πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα οποία λέει εδώ για να χαϊδέψει αυτιά, δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό, ότι κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στη διεθνή….

  Ε. ΣΤΑΗ: Ένας δημοσιογράφος αν δεν κάνει κάποιες εικασίες από αυτά τα οποία ακούει, δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω, να μην διερευνήσει.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μην εικάζετε τίποτε. Στην πολιτική έχω μάθει, όσο την παρακολουθώ και από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, ότι κανείς δεν αρέσκεται από μόνος του να αναλαμβάνει ευθύνες. Όταν όμως τίθενται διλήμματα, αναλαμβάνει ευθύνες.

  Δεν υπάρχει καμία τέτοια διεργασία όπως αυτή που υπονοείτε, σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω άγχος και καμία αγωνία γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος όμως είναι ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτό και δεν προβλέπω ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, από άγχος.

  Ε. ΣΤΑΗ: Τι είδους άγχος εννοείτε;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μεγάλο του άγχος είναι μη τυχόν συμβεί αυτό το οποίο κάποιοι θα απεύχονταν να συμβεί σε εμένα. Αλλά εγώ δεν έχω άγχος αν μου συμβεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να ψηφιστεί η Συμφωνία. Καθαρά πράγματα.

  Διότι γνωρίζει ο ίδιος πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα οποία λέει εδώ για να χαϊδέψει αυτιά, δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό, ότι κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στη Διεθνή Κοινότητα γιατί όταν αυτό που ζητάμε επί 20 σχεδόν χρόνια το κάνουν οι γείτονές μας, εμείς γυρίζουμε την πλάτη.

  Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο. έχει λοιπόν μεγάλο άγχος και τον προκαλώ σήμερα, εδώ από την εκπομπή σας, αν δεν έχει άγχος και θέλει πράγματι να υπάρξουν εξελίξεις, να καταθέσει τώρα, σήμερα κιόλας, πρόταση δυσπιστίας. Ή αύριο μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

  Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Εάν την καταθέσει άμεσα, πριν εσείς έρθετε στη θέση και στη σκέψη να πάτε να ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης πριν ζητήσετε ψήφο για τη  Συμφωνία των Πρεσπών όπως αναλυτικά μας είπατε μέχρι τώρα, θα τη μετατρέψετε σε ψήφο εμπιστοσύνης αντί για την πρόταση δυσπιστίας;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού, όλα θα σας τα πω σήμερα;

  Ε. ΣΤΑΗ: Δε θα μου τα πείτε σήμερα όλα αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ πρέπει να τα ρωτήσω. Όταν σας ρώτησα εάν θα κάνετε μια ανασύνθεση μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, σας το ρώτησα γιατί επειδή είναι ένα πιθανό σενάριο όπως τα συζητάμε εδώ πέρα, όπως είπατε, δεν είστε ο Χριστός που θα περπατήσει στη θάλασσα οπότε δεν ξέρετε και ποιο είναι το αποτέλεσμα μου λέτε, το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θα πάτε, γιατί θα χρειαστεί ένας ανασχηματισμός εάν ισχύσουν αυτά τα οποία  ο κ. Καμένος έχει πει και φύγουν από τα Υπουργεία τους όλοι όσοι ανήκουν στους ΑΝΕΛ, είναι κάτι που δεν το ξέρουμε, εάν θέλουν να μείνουν επί τη ευκαιρία θα τους κρατήσετε;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι απολύτως δευτερεύον ζήτημα αυτό κα Στάη.

  Ε. ΣΤΑΗ: Δευτερεύον δεν είναι γιατί θα πρέπει να κάνετε έναν ανασχηματισμό για μια ανασύνθεση κυβερνητική.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τον ελληνικό λαό σήμερα δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα  είναι Υπουργός στην κυβέρνηση για τους  επόμενους 9 μήνες. Αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό βεβαίως είναι αν θα υπάρχει σταθερότητα στον τόπο. Αυτό που τον ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι, και σ’ αυτό θα πρέπει ν’ απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση.

  Μέχρι χθες το έλεγε ευθαρσώς και καθαρά. Θα το πει λοιπόν ευθαρσώς και καθαρά και θα προχωρήσουμε. Αν δεν το πει, θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε.

  Ε. ΣΤΑΗ: Ήταν σαφές αυτό.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, από κει και πέρα το τί σχήματα συνεργασίας υπάρχουν, υπάρχουν πολλά σχήματα συνεργασίας. Υπάρχουν στην Ευρώπη σχήματα συνεργασίας κομμάτων όπου δε μετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις τα μέλη και οι Βουλευτές των κομμάτων αυτών, έχουμε στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, υπάρχουν συνεργασίες και είχαμε κι εμείς εδώ μια τέτοια. Σας θυμίζω, ο κ. Κουβέλης ήταν αρχηγός του κόμματος, της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά δεν ήταν ο ίδιος Υπουργός, ήταν τα μέλη του κόμματός του. Είχε Υπουργούς. Υπάρχουν πολλά σχήματα συνεργασίας. Αλλά θεωρώ, κι αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα.

  Ε. ΣΤΑΗ: Σας ρωτώ γι αρκετούς λόγους. Ο ένας είναι  αν θα πάτε σε μια διεύρυνση, να το πω έτσι, κεντροαριστερού περιεχομένου, γιατί  η τωρινή σας κυβερνητική συνεργασία είχε τελείως διαφορετικό πρόσημο το κόμμα του κ. Καμμένου, γι’ αυτό και είχατε και αυτή τη σοβαρή διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα, της  Συμφωνίας των Πρεσπών και αν αυτό αποτελεί και ένα μετεκλογικό σας ορίζοντα. Το ένα θέμα είναι αυτό, εάν θα πάτε προς τα εκεί. Το άλλο είναι αν θα προχωρήσετε και με κυβέρνηση, όπως λέμε, ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας. Σήμερα ήδη η Νέα Δημοκρατία έβαλε πολλά ζητήματα γι’ αυτό.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τί εννοείτε;

  Ε. ΣΤΑΗ: Εάν θα έχετε μια κυβέρνηση η οποία δε θα έχει μια συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δε θα έχει τους 151, αλλά θα έχει ad hoc, για να το πω έτσι, υποστήριξη σε διάφορα θέματα που θα έρχονται στη Βουλή.

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω ν’ απαντήσω κι εδώ πολύ καθαρά: Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές, σε ό,τι αφορά το πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Και σε ό,τι αφορά αυτό, έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, διότι η δεδηλωμένη δίνεται άπαξ και θέλει 151, δηλαδή δίνεται αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Άρα, αυτό που λέτε, είναι όντως σωστό, ότι ακόμα κι αν δεν έχεις 151, δεν έχει συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις και είναι  επίσης αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας.

  Και είναι επίσης αληθές ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα, διότι όμως στην Ελλάδα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας από το 12 και μετά και για σχεδόν 30 χρόνια είχαμε σχεδόν τρικομματικές, τετρακομματικές βουλές, ενώ τώρα έχουμε 8κομματική Βουλή. Παρ’ όλα αυτά όμως, θέλω κι εδώ να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος απέναντί σας και απέναντι στον ελληνικό λαό. Συνταγματικό πρόβλημα δε θα έχω σ’ αυτή  την περίπτωση, αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει.

  Σ’ αυτή  την εκδοχή, τη θεωρώ, επαναλαμβάνω, αλλά θα σας απαντήσω σε όλα, απίθανη να συμβεί αλλά σ’ αυτή  την εκδοχή, διότι  θέλω ν’ απαντήσω σε όλα τα ενδεχόμενα τα οποία με ρωτάτε, σας το  είπα απ’ την αρχή ότι θ’ απαντήσω σε όλα, σ’ αυτή  την εκδοχή θα προχωρήσω  εν  ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα απόλυτα, σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα όμως.

  Με γνώμονα και με κριτήριο τη σταθερότητα της οικονομίας, με γνώμονα και με κριτήριο  να μη  μείνουν στη μέση μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και είναι σ’ εξέλιξη, όπως Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως η Συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας – κράτους, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, δε θ’ αφήσουμε τον κόσμο χωρίς προστασία που λήγει τέλος Φλεβάρη με την επιδότηση σε δανειολήπτες  της δόσης του δανείου, την επιδότηση ενοικίου, τις 120 δόσεις για να έχει ο κόσμος που χρωστάει στην Εφορία μια ελάφρυνση, την αύξηση του κατώτατου μισθού, μια σειρά από κρίσιμα θέματα τα οποία έχουμε αναλάβει και είναι σ’ εξέλιξη. Για τη σταθερότητα της οικονομίας και για την προστασία της κοινωνίας, να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν πρόκειται  να τ’ αφήσουμε στη μέση.

  Ε. ΣΤΑΗ: όταν λέτε λοιπόν ότι θα πάτε σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν έχετε την πλειοψηφία  των 151 σε προσφυγή εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με δεδομένο ότι οι εκλογές  και ο χρόνος που επιθυμείτε είναι ο Οκτώβριος, αυτές οι πρόωρες εκλογές μας πάνε στο Μάιο;

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη, έχω απαντήσει σε όλα τα υποθετικά ερωτήματα που μου έχετε θέσει, μη με βάζετε ν’ απαντάω…

  Ε. ΣΤΑΗ: Λογικό ερώτημα είναι αυτό, γιατί από τη στιγμή που ο χρόνος είναι σύντομος….

  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς, είμαι απόλυτα σίγουρος, το βλέπετε κι άλλωστε από τον τρόπο που μιλώ, ότι η χώρα δε θα κινηθεί  σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι ο εταίρος μου δε θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων. Δε θα το κάνει αυτό. Λέω όμως, ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και λέω ότι οι σχέσεις οι δικές μου οι πολιτικές ε