29.9 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Αμερική Πολιτείες: Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

  Αμερική Πολιτείες: Καθώς οι συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ σπεύδουν να θεσπίσουν απαγορεύσεις για τις αμβλώσεις μετά την απόφαση-βόμβα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο αγώνας για τα δικαιώματα αναπαραγωγής στην Αμερική πρόκειται να μετατοπιστεί σε ένα νέο πεδίο μάχης: τα χάπια που προκαλούν άμβλωση. Με ελάχιστα άλλα μέσα στη διάθεσή της, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην επέκταση της πρόσβασης σε χάπια άμβλωσης για γυναίκες που ζουν σε πολιτείες όπου η διαδικασία είναι απαγορευμένη ή περιορισμένη – ενώ αυτές οι πολιτείες και ισχυρές συντηρητικές ομάδες είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν νομικές προκλήσεις για να απαγορεύσουν τη χρήση τους.

  Ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο κατέρριψε 50 χρόνια συνταγματικής προστασίας για τα δικαιώματα των αμβλώσεων την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τους υγειονομικούς υπαλλήλους να βεβαιωθούν ότι τα χάπια για την άμβλωση είναι διαθέσιμα στις Αμερικανίδες.

  «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα μιας γυναίκας σε πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος.

  Τα χάπια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς σημαντικό κίνδυνο για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης έως και τη 10η εβδομάδα κύησης, αντιπροσωπεύουν ήδη το ήμισυ όλων των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Η ζήτηση αναμένεται να εκτοξευθεί περαιτέρω αφού 11 πολιτείες, κυρίως στον συντηρητικό Νότο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, κινήθηκαν για να περιορίσουν αυστηρά ή να απαγορεύσουν πλήρως τις αμβλώσεις, ενώ άλλες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ήδη το Σάββατο, ορισμένοι ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσιγκτον κρατούσαν αφίσες με οδηγίες για το πού μπορούν να πάρουν οι γυναίκες χάπια για την άμβλωση, ενώ άλλοι φώναζαν «το σώμα μου, η επιλογή μου».

  Η Rebecca Gomperts, μια Ολλανδή γιατρός που διευθύνει την Aid Access, μια οργάνωση με έδρα την Αυστρία που παρέχει χάπια αμβλώσεων μέσω του Διαδικτύου, είναι πεπεισμένη ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανίδες δεν είναι τόσο τραγική όσο πριν από 50 χρόνια, πριν από το ορόσημο Roe vs Wade Απόφαση του 1973 που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική.

  «Τα χάπια για την άμβλωση δεν μπορούν να σταματήσουν», είπε η Γκόμπερτς στο Γαλλικό Πρακτορείο σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

  «Έτσι, υπάρχει πάντα πρόσβαση σε μια ασφαλή έκτρωση εάν μια γυναίκα έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη».

  Αλλά μετά την απόφαση της Παρασκευής, αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. –

  - Advertisement -

  Μια νόμιμη γκρίζα ζώνη

  Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή υγείας της Αμερικής, ενέκρινε τη χρήση χαπιών για την άμβλωση πριν από δύο δεκαετίες και πέρυσι επέτρεψε τη συνταγογράφησή τους μέσω τηλεϊατρικής και την παράδοσή τους μέσω ταχυδρομείου.

  Αλλά η χρήση τους σε κράτη κατά των αμβλώσεων παραμένει μια νομική γκρίζα ζώνη και πιθανότατα θα γίνει πρώτη γραμμή σε μελλοντικές δικαστικές μάχες για τα δικαιώματα αναπαραγωγής.

  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζει την πρόσβαση στην άμβλωση, 19 πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν τη φυσική χορήγηση των χαπιών αμβλώσεων από κλινικό γιατρό, απαγορεύοντας έτσι την παράδοσή τους μέσω ταχυδρομείου. Και σε πολιτείες που απαγορεύουν όλες τις μεθόδους αμβλώσεων, οι γυναίκες μπορεί να απαγορεύεται να αναζητούν ραντεβού για τηλεϋγεία με γιατρούς εκτός πολιτείας ή αλλοδαπούς κλινικούς ιατρούς, όπως η ομάδα της Gomperts.

  Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν σε μια πολιτεία όπου επιτρέπονται τα ραντεβού για την αναπαραγωγική τηλεϋγεία και να παραλάβουν το φάρμακο σε μια διεύθυνση εκτός πολιτείας.

  Υπάρχει όμως και μια άλλη επιπλοκή. Μια φαρμακευτική άμβλωση απαιτεί δύο φάρμακα: πρώτον, λαμβάνεται μια δόση μιφεπριστόνης για να μπλοκάρει τις ορμόνες που υποστηρίζουν μια εγκυμοσύνη.

  Στη συνέχεια, 24 έως 48 ώρες αργότερα, η μισοπροστόλη λαμβάνεται για να προκαλέσει συσπάσεις. Αυτό εγείρει ένα ερώτημα: μπορεί μια γυναίκα από ένα κράτος κατά των αμβλώσεων να διωχθεί εάν λάβει την πρώτη δόση αλλού, αλλά λάβει τη δεύτερη δόση μετά την επιστροφή της στο σπίτι;

  Καθώς τα φιλελεύθερα κράτη αναλαμβάνουν δράση για τη διευκόλυνση των αμβλώσεων για γυναίκες από άλλα μέρη της χώρας, υπάρχουν φόβοι ότι τα συντηρητικά κράτη μπορεί να επιδιώξουν να διώξουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ομάδες υπεράσπισης που εμπλέκονται σε αυτές τις προσπάθειες – ακόμη και τους ίδιους τους ασθενείς.

  Προβλέποντας τέτοια σχέδια, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μπάιντεν Merrick Garland προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν τα χάπια αμβλώσεων, εγκεκριμένα από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή, «με βάση τη διαφωνία με την κρίση των ειδικών της FDA για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους», καθώς ο ομοσπονδιακός νόμος προδικάζει τον κρατικό νόμο.

  Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  «Πιστεύω στην ιερότητα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής.

  Η ζωή ξεκινά από τη μήτρα, η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη», είπε.

  Όμως, η διαφωνία έπεσε με την Elizabeth Kellogg και τον σύζυγό της Dan Reitz, οι οποίοι εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με την οκτώ μηνών κόρη τους Lorelei.

  «Αν επρόκειτο για τη ζωή, θα ανησυχούσαν για τη ζωή του τοκετού, θα ανησυχούσαν για τη ζωή μετά τη γέννηση», είπε η Kellogg στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πολύ λίγα γίνονται για να διατηρηθεί πραγματικά η ιερότητα της ζωής με τον τρόπο που διακηρύσσεται».

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ