Εργαζόμενος στο Σωτηρία: «Αυτή είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο»

Του Ειδικευόμενου Θωρακοχειρούργου στο «Σωτηρία», Χονδρόπουλου Νίκου

Το Νοσοκομείο Σωτηρία έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο να αποτελέσει το νοσοκομείο αναφοράς της 1ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με το νοσοκομείο σε μια αργή και επίπονη πορεία να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αυτοτελούς λειτουργίας για τον ιό. Ήδη οι δυο ΜΕΘ του νοσοκομείου, μαζι με δυο κλινικές λειτουργούν αυτοτελώς, ενόσω τα ΤΕΠ λειτουργούν ταυτόχρονα για ύποπτα κρούσματακαι εκτελούν και την εφημερία όπως και πριν. Ποια είναι όμως τα όπλα με τα οποία το Σωτηρία μπαίνει στη μάχη: Το Νσοοκομείο χρόνια στηρίζεται σε 35 μόνιμους πνευμονολόγους και 30 ειδικευόμενους που έχουν απομείνει και επωμίζονται τη λειτουργία κλινικών με 40 και 50 ασθενείς. Το πρόγραμμα εφημέρευσης βγαίνει χρόνια με δυσκολία. Μια χούφτα ειδικευόμενοι και ειδικοί στα τμήματα που επωμίστηκαν τη νοσηλεία των κρουσμάτων έχουν μείνει χωρίς ενισχύσεις να σηκώσουν και αυτό το επιπλέον καθήκον. Οι ίδιοι γιατροί καλύπτουν και τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι 1-2 ειδικοί και 1-2 ειδικευόμενοι επιφορτίζονται με το βάρος της εξέτασης τόσο των ύποπτων κρουσμάτων, όσο και όλων των υπολοίπων. Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα ύποπτα κρούσματα συνωστίζονται.

Πρωτοβάθμια φροντίδα δεν υπάρχει, δειγματοληψίες πραγματοποιούνται μόνο στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες περιστατικά συνωστίζονται είτε στο διάδρομο έξω από το ιατρείο είτε έξω στο κρυο για ώρες. Σε αυτά δεν μπορεί να γίνει καμία διαλογή, ανάμεσα σε νέους γέρους, ευπαθείς κλπ. Το σύνολο των δειγμάτων πηγαίνουν σε δύο εργαστήρια, το Παστέρ και την Ιατρική Σχολή. Όσοι προκειται να νοσηλευτούν μπαινουν σε προτεραιότητα, δηλαδη απαντιουνται μετά από πολλές ώρες, ενώ όσοι δεν χρήζουν νοσηλεάις μπορεί να περιμένουν για αποτελέσματα μέρες. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει επαρκείς κλίνες για απομόνωση. Οι ύποπτοι νοσηλευόμενοι τοποθετούνται σε θαλάμους ανά δύο, σε περιπτώσεις εχουν καταγγελθεί και θάλαμοι με τέσσερις, ενώ περιστάτικά που χρειάζονται άμεση διασωλήνωση στα ΤΕΠ, μέχρι να βγεί το αποτέλεσμα του τεστ είναι στον αέρα γιατί δεν μπορεί να αποφασιστεί αν θα μείνουν στο νοσοκομείο ή θα διακομιστούν και δεν υπάρχουν κρεβάτια και προσωπικό για αυξημένη φροντίδα.

Το προσωπικό των Επειγόντων, καλείται να δώσει τη μάχη με τις ελλείψεις στα υλικά, που υπάρχουν με το σταγονόμετρο, την ώρα που ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για τη στιγμή που αυτά θα εξαντληθούν. Όσο απομακρυνόμαστε από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές πρώτης γραμμής, τα μέτρα προστασίας χαλαρώνουν επικίνδυνα, με τις απλές χειρουργικές μάσκες στα τμήματα να δίνονται με το σταγονόμετρο. Αποκορύφωμα κοροϊδίας, η χορήγηση στα τμήματα προστατευτικών στολών από την επιδημία του SARS το 2004, που έχουν λήξει και είναι ακατάλληλες για χρήση. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο στον τομέα τις καθαριότητας. Καθαριστές ελάχιστοι, μεροκαματιάρηδες των ατομικών συμβάσεων και των 400 ευρώ, χωρίς εμπειρία γνώση και εκπαίδευση, την ώρα που οι μονάδες εντατικής θεραπείας και τα τμήματα που νοσηλεύουν πάσχοντες απαιτούν εξειδικευμένη απολύμανση. Το προσωπικό του νοσοκομείου αναδιατάσσεται για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, αλλά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και τα Επείγοντα χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο, όχι να εκπαιδεύονται τελευταία στιγμή την ώρα που οι ασθενείς αυξάνονται. Τέλος πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τους χρονίως πάσχοντες και καρκινοπαθείς, που με το κλείσιμο χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων βρίσκονται στον αέρα και δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για να μην χάσουν οι ασθενείς αυτόι την πρόσβασή τους σε φάρμακα και θεραπείες, ακόμη περισσότερο χειρουργεία που δεν μπορούν να αναβληθούν.

Ανάμεσά Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες ακόμη με τις εικόνες που έχουν να περιγράψουν οι εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Η νοητή γραμμή που τα ενώνει όλα είναι μία: Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της αγοράς, της παράδοσης της πρωτοβάθμιας Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτή δεν χωράει υποδομές για έκτακτες καταστάσεις, τοσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο δυναμικό. Όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν δηλώσει παρόν στη μάχη αυτή. Κάποιοι θέλουν αυτή η μάχη για την υγεία του λαού μας να συνδυαστεί με τη σιωπή. Να μας πείσουν ότι υπεύθυνη στάση είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτούς τους όρους και να μην “σπέρνουμε” το φόβο λέγοντας την αλήθεια. Το φόβο σπέρνουν όσοι εφαρμόζουν πολιτική απαγορεύσεων, κλίνουν την ατομική ευθύνη σε όλες τις πτώσεις και την ίδια στιγμή αρνούνται πεισματικά να πάρουν έστω και την ύστατη ώρα μέτρα που μπορούν ΤΩΡΑ να μας δώσουν τα όπλα που έχουμε ανάγκη: Με άμεσες προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με μόνιμες σχέσεις αλλά και όλων των ειδικοτήτων. Με επίταξη του συνόλου των ΜΕΘ, χειρουργείων, κλινών και ιατρείων του Ιδιωτικού Τομέα για το σύνολο των αναγκών του λαού μας.

Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, ως επί το πλείστον χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοι που μπορουν να αναλάβουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τον έλεγχο των ήπιων περιστατικών, με μαζικούς ελέγχους σε όλα τα περιστατικά, ώστε το Νοσοκομείο να απαλλαχθεί από τη διαλογή και να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του. Η μεγάλη μάχη είναι μπροστά μας, να τη δώσουμε με τα όπλα που εχουμε ανάγκη εμείς και ο λαός μας!