magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Δρ. Χατζηστεφάνου: Ο κορυφαίος χειρουργός που μεταμορφώνει πρόσωπα και αλλάζει ζωές

O Δρ. Ιωάννης Χατζηστεφάνου είναι Στρατιωτικός Ιατρός με ειδίκευση στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε σε Η.Π.Α. (University of Maryland – Adams Cowley Shock Trauma Center, Baltimore, USA), Μεγάλη Βρετανία (University College London Hopsital, Royal London Hospital, UK) και Ελλάδα. Κατά την εκπαίδευσή του αποκόμισε πολύτιμη γνώση και εμπειρία κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική του Προσώπου και των Γνάθων.

Ο Δρ. Χατζηστεφάνου είναι Επιμελητής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο 401 Γ.Σ.Ν.Α, επιστημονικός συνεργάτης στη Β` Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ. και Συνεργάτης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Τα δύο τελευταία χρόνια που ο Δρ. Χατζηστεφάνου βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει αναλάβει δεκάδες δύσκολα περιστατικά αλλάζοντας τις ζωές των ασθενών του.  Γυναίκες και άνδρες με σοβαρές δυσμορφίες  στο πρόσωπο κατάφεραν να ανακτήσουν τις χαμένες λειτουργίες του αλλά και να αποκτήσουν και πάλι την πρότερη εικόνα τους.

Ξεχωρίζει ένα σπάνιο και ιδιαίτερα δύσκολο περιστατικό μιας 39χρονης ασθενούς που έπασχε από έντονη δυσμορφία προσώπου μετά από σοβαρό χειρουργείο για την αφαίρεση όγκου από το πρόσωπο. Η γυναίκα είχε μετατοπισμένο το δεξί της μάτι ενώ το στόμα της δεν άνοιγε πάνω από 5 με 8 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στη σίτιση και την ομιλία. Το αποτέλεσμα της επέμβασης, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, είναι άκρως εντυπωσιακό. Αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, η δυσμορφία του προσώπου και επετεύχθη διάνοιξη στόματος πάνω από 20 χιλιοστά.

Ο Δρ. Χατζηστεφάνου δεν είναι απλώς ένας ταλαντούχος χειρουργός,  αλλά χαρίζει μια νέα ζωή στους ασθενείς του.

-Γιατί επιλέξατε την ειδικότητα της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Το πρόσωπο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο απόλυτα εξειδικευμένος χειρουργός της περιοχής του προσώπου και των γνάθων. Η εκτεταμένη εκπαίδευση και η εις βάθος κατάρτιση σε χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τα οστά, το δέρμα, τους μύες και τους χόνδρους δίνουν στον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό μοναδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σύνολο των αισθητικών και λειτουργικών απαιτήσεων της περιοχής του προσώπου, του στόματος και των γνάθων, δίνοντας λύσεις εκεί που άλλες ειδικότητες δεν μπορούν.

-Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες περιπτώσεις χειρουργικής ιατρικής καλύπτει η ειδικότητα σας;

Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο απόλυτα ειδικός σε χειρουργικές επεμβάσεις της περιοχής του προσώπου, του στόματος και των γνάθων. Αναλυτικότερα, η ειδικότητα της γναθοπροσωπικής χειρουργικής περιλαμβάνει επεμβάσεις:

Εστιάζει στη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου. Η απόδοση συμμετρίας και αρμονικών αναλογιών μεταξύ των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου – μύτη, πηγούνι, περίγραμμα γνάθου, χείλη, ζυγωματικά – είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη ενός ελκυστικού και φυσικού αποτελέσματος. Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός έχει μοναδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά στο σύνολο των ανατομικών δομών του προσώπου (οστά, δέρμα, μυς), αποδίδοντας το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα (Εικ. 1 και 2).

Το πεδίο της αισθητικής χειρουργικής προσώπου περιλαμβάνει:

  • Γενειοπλαστική, περίγραμμα και γωνίες κάτω γνάθου, προγούλι
  • Ρινοπλαστική
  • Χείλη
  • Ζυγωματικά, αφαίρεση λιπώδους σώματος παρειάς
  • Αναζωογόνηση προσώπου
  • Ενέσιμες κοσμητικές θεραπείες: Botox®, Θεραπείες πληρώσεως (Fillers), μεσοθεραπεία

 

“Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο απόλυτα εξειδικευμένος χειρουργός της περιοχής του προσώπου και των γνάθων”

 

Επανορθωτική Χειρουργική Προσώπου :

Επικεντρώνεται στη αποκατάσταση αισθητικών και λειτουργικών διαταραχών της περιοχής του προσώπου και των γνάθων. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να σχετίζονται με συγγενείς καταστάσεις (προγναθισμός, οπισθογναθισμός, ασυμμετρία προσώπου, σχιστία χείλους-υπερώας, κτλ), τραυματισμό (κακώσεις οφθαλμικού κόγχου, γναθο-προσωπικό τραύμα, κακώσεις μαλακών μορίων κτλ) ή ογκολογικές επεμβάσεις (ογκολογικά ελλείματα στη περιοχή του προσώπου, του στόματος και των γνάθων).

Χειρουργική θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου :

Εστιάζει στη αποκατάσταση της βατότητας του αεραγωγού με ταυτόχρονη επέμβαση στη περιοχή της μαλακής υπερώας, της βάσης της γλώσσας και του υοειδούς οστού.

Ογκολογική Χειρουργική στόματος/ κεφαλής και τραχήλου :

Εστιάζει στη διάγνωση και αντιμετώπιση  όλων των καλοήθων και κακοήθων όγκων της περιοχής του στόματος, των γνάθων, του προσώπου, των σιελογόνων αδένων, καθώς και τυχόν επεκτάσεις τους στον τράχηλο. Ο καρκίνος στόματος αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στη περιοχή κεφαλής και τραχήλου. Το αδαμαντινοβλάστωμα είναι ο συχνότερος όγκος των γνάθων.

Τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων των γνάθων

  

-Ποια είναι τα πιο δύσκολα περιστατικά που έχετε αναλάβει μέχρι τώρα ;

Γυναίκα 39 χρονών με έντονη δυσμορφία προσώπου και αδυναμία διάνοιξης στόματος, συνέπεια εκτεταμένης ογκολογικής επέμβασης προ 15 ετών, η οποία χρειάστηκε ολική αναδόμηση του οφθαλμικού κόγχου, ανακατασκευή των μαλακών μορίων του προσώπου και διάνοιξη του στόματος με επέμβαση στην κροταφογναθική άρθρωση και τις μυικές καταφύσεις της κάτω γνάθου  (Εικ. 3).

Άνδρας 28 χρονών με έντονη ασυμμετρία προσώπου, συνέπεια συγγενούς νόσου (σύνδρομο ημιπροσωπικής μικροσωμίας), ο οποίος χρειάστηκε ολική αναδόμηση των οστών, μυών και δέρματος του προσώπου (Εικ. 4).

Άνδρας 19 χρονών με έντονη δυσμορφία προσώπου, συνέπεια σχιστίας χείλους και υπερώας, ο οποίος χρειάστηκε εκτεταμένη αναδόμιση των οστικών δομών του προσώπου (ορθογναθική χειρουργική και γενειοπλαστική) (Εικ. 5).

 

Γυναίκα 27 χρονών με οστικό έλλειμμα στη πρόσθια, αισθητική ζώνη της άνω γνάθου, η οποία για πολλά χρόνια αναγκαζόταν να φοράει “μασελάκι”. Αντιμετωπίστηκε με οστική αυτομεταμόσχευση, διευθέτηση των ούλων και αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας με οδοντικό εμφύτευμα (Εικ. 6)

Άνδρας 43 χρονών με βαριάς μορφής αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με ταυτόχρονη απελευθέρωση του αεραγωγού στη περιοχή της υπερώας, της γλώσσας και του υοειδούς οστού (Εικ. 7)

-Όταν οι ασθενείς σας αφήνονται στα χέρια σας, μετά από πολυετή ταλαιπωρία και σειρά επεμβάσεων, είναι  ψυχικά εξαντλημένοι.  Πόσο δύσκολα είναι αυτά τα περιστατικά καθώς αποτελείτε γι’ αυτούς έναν φάρο ελπίδας ;

Η αλήθεια είναι ότι όταν καλείσαι σαν γιατρός να προτείνεις λύσεις σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται για χρόνια προσπαθώντας να διορθώσουν αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα που τους απασχολούν, επιφορτίζεσαι με επιπλέον ευθύνη. Στόχος μου είναι πάντα η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που με εμπιστεύονται, μέσα από τις αρχές της Ιατρικής επιστήμης και της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, προτείνοντας αξιόπιστες και ρεαλιστικές λύσεις. Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όλη η ομάδα μας παραμένει στο πλευρό τους, μέχρι την πλήρη επανένταξη τους σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία ή πρόβλημα το οποίο μπορεί να ανακύψει.

-Ως γιατρός, έχει χρειαστεί να επισημάνετε σε έναν ασθενή σας τις ατέλειές του, δίνοντας του την υπόσχεση ότι μπορείτε να τις διορθώσετε ;

Όχι. Όταν έρχονται οι άνθρωποι σε μένα, έρχονται με συγκεκριμένα προβλήματα. Ακόμα και όταν με ρωτούν “Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;”, η απάντησή μου είναι: “Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά το βασικό είναι εσάς τι σας ενοχλεί;” Δεν είμαι εδώ για να σας πω αυτό που θεωρώ εγώ ότι είναι όμορφο, αλλά για να σας βοηθήσω να διορθώσετε ό,τι σας απασχολεί.

-Ποιες είναι οι τρέχουσες τάσεις στον τομέα σας; Με ποιο τρόπο οι νέες τεχνολογίες βοηθάνε το έργο σας ;

Η σωστή σχεδίαση και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη 3D απεικόνιση – προσομοίωση του προσώπου, πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε με ακρίβεια τις αλλαγές του προσώπου αλλά και να ελέγξουμε το αποτέλεσμα πραγματοποιώντας την επέμβαση που σχεδιάσαμε σε ένα “εικονικό” περιβάλλον (Virtual Surgical Planning) (Εικ. 8). Η κατασκευή ειδικών χειρουργικών οδηγών εξασφαλίζει την μεταφορά του “εικονικού” χειρουργικού σχεδιασμού στο χειρουργείο.

 

-Θεωρείτε ότι ασθενείς από το εξωτερικό μπορούν να αφεθούν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε χέρια Ελλήνων ιατρών ;

Αναμφίβολα, ναι. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον Ιατρικό Τουρισμό. Προσφέρει υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας, με ιατρική τεχνολογία αιχμής και προσιτό κόστος, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν μοναδικά με διακοπές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

-Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό. Εσείς είστε στρατιωτικός ιατρός, ωστόσο σκεφτήκατε ποτέ να μην επιστρέψετε στην Ελλάδα ;

Το “brain drain” που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ίσως μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί νέοι κυρίως γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αποδοχές. Εγώ αισθάνομαι τυχερός γιατί συνδυάζοντας την ιδιότητα του στρατιωτικού ιατρού και τη συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους φορείς παροχής ιδιωτικής υγείας, έχω τη δυνατότητα να παραμείνω στη χώρα μου και να επενδύσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επίπεδου στους ασθενείς μου. Πιστεύω ότι με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού θα μπορέσουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες επαγγελματικές συνθήκες ώστε να επιστρέψουν οι έλληνες γιατροί στη χώρα μας.

 

Instagram: dr.chatzistefanou_face_surgery

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ο κορυφαίος χειρουργός Γιάννης Χατζηστεφάνου, μιλάει για τη γναθοπροσωπική χειρουργική, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και για τα περιστατικά που σημάδεψαν τη μέχρι τώρα καριέρα του.

News Room G

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

News Room A

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Σταύρο Βλαχογιάννη για τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή μας.

News Room G