magdasnews.gr
Home - Συμβουλές

5+1 Πανέμορφα Φυτά για τις Σκιερές Γωνίες του Μπαλκονιού σου!

Έχουμε μιλήσει μέχρι στιγμής για φυτά και λουλούδια που αντέχουν στο κρύο του χειμώνα αλλά και την καλοκαιρινή ζέστη. Για τα λουλούδια που χρειάζονται ήλιο για να ανθίσουν αλλά και τα δέντρα που θα μεταμορφώσουν τον κήπο σου σε πράσινη όαση. Τι θα κάνεις, όμως, με εκείνο το μπαλκόνι που δεν το βλέπει καθόλου ο ήλιος; Ή εκείνο το σημείο στην αυλή σου που κρύβεται από την πέργκολα; Υπάρχουν φυτά για σκιά που θα καλύψουν αυτές τις γωνίες με τον καλύτερο τρόπο.

Η λύση του να αφήσεις αυτά τα σημεία κενά δεν μου αρέσει καθόλου. Μου θυμίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάντα η μπροστινή πλευρά του είναι γεμάτη με στολίδια, φωτάκια και γιρλάντες και αν κοιτάξεις πίσω θα νιώσεις πώς μοιάζει η αδικία. Ας μην αφήσουμε κανένα σημείο αδικημένο. Σήμερα θα δούμε ποια είναι τα φυτά και τα λουλούδια που προορίζονται για τα σκιερά σημεία του μπαλκονιού και του κήπου σου.

5+1 Υπέροχα Φυτά για Σκιά που θα ομορφύνουν και τις πιο κρυφές γωνίες!

Καμέλια

καμέλια

Η καμέλια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο χρώμα των ανθέων της και το γυαλιστερό του φύλλωμα. Τα λουλούδια της θα γεμίσουν με χρώμα τη βεράντα σου από τις αρχές του Γενάρη έως και τα τέλη Μαΐου. Θα πρέπει να την προσέχεις, όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους. Αν θέλεις να στολίσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου με καμέλιες θα πρέπει να τις τοποθετήσεις σ’ ένα δροσερό και σκιερό μέρος και να φροντίσεις για την καλή αποστράγγιση του χώματος. Η καμέλια δεν αντέχει τον ήλιο αλλά ούτε και την υπερβολική υγρασία!

Ευώνυμο

Ευώνυμο

Πρόκειται για έναν φανταχτερό θαμνοειδές φυτό με πρασινοκίτρινα φύλλα και πλούσια βλάστηση. Ανήκει στην κατηγορία των αειθαλών φυτών και τον συναντάμε αρκετά συχνά όχι μόνο σε αυλές και βεράντες σπιτιών αλλά και σε πάρκα.

Η ανθοφορία του δεν κρατά περισσότερες από 30 ημέρες στις αρχές, συνήθως, του καλοκαιριού.Το ευώνυμο, όμως, έχει υπέροχο χρώμα και αντέχει ακόμα και σε θερμοκρασίες που βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα του μηδενός.

Κυκλάμινο

κυκλάμινα

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα φυτά για σκιά που θα συναντήσεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ύπαιθρο. Είναι ένα πολυετές φυτό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, η οποία ξεκινά από τα μέσα του φθινοπώρου και σταματά προς τα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια του έχουν ροζ, κόκκινο, λευκό και μωβ χρώμα και χαρίζουν μοναδικό θέαμα, όπου και αν τοποθετηθούν. Μπορείς να φυτέψεις το κυκλάμινο είτε σε γλάστρα είτε σε ζαρντινιέρα, αρκεί να το τοποθετήσεις σε ένα σκιερό ή ημισκιερό σημείο της βεράντας ή του κήπου σου.

10 πανέμορφα φυτά για ζαρντινιέρες που ομορφαίνουν το μπαλκόνι!

Γεράνι

γεράνι-768x491

Τα γεράνια είναι ίσως τα δημοφιλέστερα ανθόφυτα που συναντάμε σε πάρκα, αυλές και κήπους στην Ελλάδα. Η μεγάλη περίοδος ανθοφορίας του γερανιού που ξεκινά από τα μέσα της άνοιξης και σταματά στα τέλη του φθινοπώρου, τα υπέροχα λουλούδια του και οι σχετικά μικρές απαιτήσεις του το κατατάσσουν εύλογα ανάμεσα στις αγαπημένες μας επιλογές για τον στολισμό των εξωτερικών χώρων του σπιτιού. Παρότι προτιμά τον ήλιο, αναπτύσσεται ,επίσης, σε σκιερές και ημισκιερές τοποθεσίες.

Αζαλέα

αζαλέα

Η αζαλέα ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων και έχει τις ρίζες της στην Άπω Ανατολή. Η πλούσια και πυκνή ανθοφορία της την κατατάσσουν μεταξύ των ανθοφόρων θάμνων με μεγάλη αισθητική αξία. Τα άνθη της, μονόχρωμα ή δίχρωμα, κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα της άνοιξης και στολίζουν το φυτό για αρκετές εβδομάδες. Η αζαλέα χρειάζεται περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας και πρέπει να τοποθετηθεί σε ημισκιερό μέρος για να επιβιώσει. Ενώ αγαπά τον ήλιο δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία ούτε στον καύσωνα των καλοκαιρινών ημερών. Αν δεν την προσέξεις είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει φυλλόπτωση.

Ορτανσία

ορτανσίες-1024x682

ορτανσία είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο φυτό και αυτό λέγεται κυρίως λόγω των ανθέων της. Θα συναντήσεις λουλούδια σε μοβ, γαλάζιο ή και ροζ χρώμα. Δεν είναι αυτό το παράξενο όμως. Το χρώμα των λουλουδιών της επηρεάζεται από το είδους του χώματος που θα επιλέξεις για τη φύτευση της. Αν επιλέξεις αλκαλικό χώμα, το χρώμα των λουλουδιών θα έχει ροζ αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όξινο χώμα, ώστε να δεις τα λουλούδια να γίνονται γαλάζια. Συνήθως φυτεύεται σε παρτέρια και όχι σε γλάστρες, γιατί γίνεται θαμνώδης. Δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα σε ύψος αλλά ο όγκος της αναπτύσσεται αρκετά.

Η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά της την τοποθετούν ανάμεσα στα αγαπημένα φυτά για σκιά. Μην ξεχνάς να την ποτίζεις 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Χρειάζεται αρκετό νερό για να επιβιώσει από τον καύσωνα.

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr/fyta-gia-skia/

Σχετικές αναρτήσεις

Αγόρασε αυτό το παλιό βενζινάδικο για μόνιμη κατοικία. Περιμένετε να δείτε ΠΩΣ είναι το εσωτερικό του και θα πάθετε ΣΟΚ!

News Room

Μίνιμαλ διακόσμηση σπιτιού: Οι 4 κανόνες που πρέπει να ξέρεις!

News Room M

Το υπέροχο σπίτι της Δούκισσας Νομικού στα βόρεια προάστια (photos)

News Room