magdasnews.gr
Home - Συμβουλές

12 Χρήσεις της Μαγειρικής Σόδας για τέλειο καθάρισμα!

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα πιο δραστικά καθαριστικά που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου. Μπορείς να την προμηθευτείς πολύ εύκολα ακόμα και από το mini market της γειτονιάς. Τα αποτελέσματά της είναι πραγματικά μαγικά και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα υπόλοιπα καθαριστικά του εμπορίου. Για να καταλάβεις καλύτερα το πόσο δραστική είναι, θα σου παρουσιάσουμε μερικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας, πέρα φυσικά από το μαγείρεμα.

Πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό υλικό, το οποίο αξίζει να το δοκιμάσεις προκειμένου να απαλλαχτείς από τα χημικά. Συγχρόνως θα σε γλιτώσει από περιττά έξοδα, μιας και το κόστος της μαγειρικής σόδας είναι πολύ χαμηλό. Η εφαρμογή της μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του σπιτιού με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι χαρακτηρίζεται ως ένα ήπιο καθαριστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μάρμαρα χωρίς να υπάρξει καμία αλλοίωση στο υλικό.

12 χρήσεις της μαγειρικής σόδας για τον καθαρισμό του σπιτιού σου!

1. Πλύσιμο πλυντηρίου ρούχων

Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, το πλυντήριό σου έχει ανάγκη να πλένεται μία στο τόσο. Οι επαναλαμβανόμενες πλύσεις ρούχων, το κλείσιμο της πόρτας και το να αφήνεις τα ρούχα μέσα στον κάδο για ώρα, είναι ορισμένες από τις κακές συνήθειες που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων. Εάν έχεις και εσύ μία από αυτές τις συνήθειες, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι το πλυντήριό σου ενδέχεται να συσσωρεύσει βακτήρια και μούχλα λόγω της υγρασίας. Ένας κακός οιωνός αυτού είναι όταν τα ρούχα σου, που μόλις έχουν βγει από τον κάδο, δεν μοσχοβολάνε, αλλά έχουν μια περίεργη μυρωδιά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφήσεις το πλυντήριό σου να κάνει μία πλύση χωρίς ρούχα. Σε αυτήν πρόσθεσε λίγη μαγειρική σόδα αντί για απορρυπαντικό και αυτή θα πάρει όλες τις δυσάρεστες οσμές. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μία φορά στις δύο εβδομάδες.

2. Καθαρισμός φούρνου

Μία ακόμα από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι η καθαριότητα του φούρνου. Στο φούρνο συνήθως δημιουργούνται οι πιο επίμονοι λεκέδες, αυτοί που προέρχονται από τα λίπη και τα ξεραμένα φαγητά. Για να απαλλαγείς από αυτούς, καθάρισε το φούρνο σου με ένα μείγμα από 3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας, 1 κουταλάκι νερό και το χυμό από 1 λεμόνι. Άπλωσε αυτή την πάστα στο εσωτερικό του φούρνου και άφησέ το να δράσει από 4 ώρες έως μία νύχτα. Στη συνέχεια, βούτηξε ένα σφουγγάρι σε ζεστό νερό με σαπούνι και τρίψε με αυτό κάθε σπιθαμή, ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες.

3. Γυάλισμα ασημικών

Θέλεις ξανά λαμπερά ασημικά; Σου έχουμε την πιο αποτελεσματική συνταγή! Σε ένα μπολ βάλε μία κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια μαγειρική σόδα. Έχε στο νου σου ότι θα προκληθεί αντίδραση και θα αφρίσει, για αυτό μην τρομάξεις. Μόλις τελειώσει η αντίδραση ρίξε μέσα αυτά που θέλεις να γυαλίσεις και άφησέ τα για 2-3 ώρες. Τέλος, ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό και τα ασημικά σου δε θα είναι πια θαμπά!

4. Βουλωμένο σιφόνι

Εάν το σιφόνι της μπανιέρας, του μπάνιου ή του νιπτήρα σου έχει βουλώσει ή εάν απλά έχει έντονη μυρωδιά η αποχέτευση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εδώ μαγειρική σόδα! Αφού το καθαρίσεις από στοιχεία που εμποδίζουν, όπως οι τρίχες, ρίξε μισή κούπα σόδα και μισή κούπα ζεστό ξύδι. Περίμενε περίπου 15-20 λεπτά για να αντιδράσει και στη συνέχεια άφησε άφθονο νερό να τρέξει. Εάν το πρόβλημά σου είναι μεγαλύτερο, τότε καλύτερα να φωνάξεις κάποιον ειδικό στις αποφράξεις.

5. Καθαρισμός τζακιού

Εάν έχεις αρκετή υπομονή, τότε μπορείς να καθαρίσεις μόνος/-η σου το τζάκι. Αρχικά, σκούπισε την περίσσια στάχτη της εστίας. Στη συνέχεια, φτιάξε ένα μείγμα από 2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι χλωρίνη και 6 κουταλιές μαγειρική σόδα. Με μία συρμάτινη βούρτσα ξεκίνα να τρίβεις το καθαριστικό που έφτιαξες στο εσωτερικό του τζακιού. Μόλις περάσεις όλη την εστία, με ένα βρεγμένο πανί πάρε όλα τα υπολείμματα που έχεις δημιουργήσει. Άφησε το να στεγνώσει και το τζάκι σου θα είναι σαν καινούργιο!

6. Καθαρισμός σίδερου

Μία από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και ο καθαρισμός του σίδερου. Δεν είναι καθόλου απίθανο ο πάτος του σίδερου να έχει μαυρίσει. Για να μην κάνεις καμια ζημιά στα ρούχα σου, καλύτερα να τον καθαρίσεις. Φτιάξε ένα μείγμα από 2 κουταλάκια μαγειρικής σόδας και νερό και άπλωσέ το σε ένα καθαρό πανί. Με αυτό τρίψε προσεκτικά τα μαυρισμένα σημεία, καθώς και τις τρύπες, έως ότου καθαρίσουν. Στη συνέχεια, σκούπισε το σίδερο με ένα νωπό πανάκι για τυχόν υπολείμματα.

7. Καθάρισμα τοίχου

Είναι γεγονός ότι μπορείς να εφαρμόσεις τη σόδα ακόμα και στους τοίχους σου. Ειδικά εάν έχεις παιδιά που συνηθίζουν να δείχνουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική επάνω στους τοίχους, θα σου χρειαστεί το συγκεκριμένο καθαριστικό. Ακόμα, όμως, και αν απλά ο τοίχος σου έχει λερωθεί, τότε ανάμειξε λίγο ζεστό νερό με μαγειρική σόδα και τρίψε με αυτό το λεκέ. Ύστερα καθάρισε το σημείο με ένα βρεγμένο πανί.

8. Καθαρισμός πλακιδίων

Το πρόβλημα με τα πλακάκια είναι η βρωμιά και η μούχλα που συσσωρεύεται μεταξύ των αρμών. Στις χρήσεις της μαγειρικής σόδας περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των πλακιδίων και η αντιμετώπιση της μούχλας. Σε ένα μπολ με 7 κούπες νερό, ρίξε μισή κούπα σόδα, ¼ της κούπας λευκό ξύδι και ⅓ της κούπας λεμόνι. Χρησιμοποίησε αυτό το δραστικό καθαριστικό τρίβοντάς το με μία οδοντόβουρτσα, μέχρι να ασπρίσουν οι αρμοί.

9. Καθάρισμα καναπέ

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα για να καθαρίσεις τον καναπέ σου ή το στρώμα σου. Εάν απλά έχει δυσάρεστη οσμή, τότε πασπάλισε πάνω λίγη σόδα για 20 λεπτά προκειμένου να απορροφήσει τη μυρωδιά. Εάν, όμως, υπάρχει λεκές, τότε ανάμειξε 1 κουταλιά σόδας, 1 κουταλιά υγρό απορρυπαντικό, 4-5 κουταλιές λευκό ξύδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψέκασε με αυτό το μείγμα το λεκέ και μετά από μερικά δευτερόλεπτα αφαίρεσέ το με ένα υγρό μαντηλάκι. Ενώ εάν πρόκειται για δυσκολότερο λεκέ, όπως από κρασί, τότε μία πάστα από μαγειρική σόδα και νερό είναι αρκετή για να εξαλειφθεί ο λεκές!

10. Γυάλισμα μαρμάρου

Το μάρμαρο είναι ένα ευαίσθητο υλικό, όμως η μαγειρική σόδα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορείς να ανακατέψεις 3 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό και να το απλώσεις σε οποιαδήποτε μαρμάρινη επιφάνεια. Αφού το αφήσεις 4 ώρες, τρίψε με ένα νωπό σφουγγάρι για να φύγει το καθαριστικό. Με αυτόν τον τρόπο τα μάρμαρά σου θα γυαλίζουν σαν καινούργια!

11. Καθάρισμα λεκάνης τουαλέτας

Για να απαλλαγείς μια για πάντα από την κιτρινίλα της λεκάνης σου κάνε χρήση μαγειρικής σόδας. Πασπάλισε με μαγειρική σόδα τα τοιχώματα της λεκάνης και άφησέ τη να δράσει για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, τρίψε καλά με το βουρτσάκι και η τουαλέτα σου θα είναι κατάλευκη!

12. Εξόντωση μυρμηγκιών

Πέρα από καθαριστικό, οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και κατά των μυρμηγκιών. Εάν έχεις πρόβλημα από εισβολή μυρμηγκιών στο σπίτι σου πασπάλισε ίση ποσότητα ζάχαρης και μαγειρικής σόδας στα σημεία που τα έχεις εντοπίσει. Αυτή η παγίδα θα εξοντώσει μια και καλή τους απρόσκλητους επισκέπτες της κουζίνας σου.

Εμείς σου παρουσιάσαμε τις κυριότερες χρήσεις της μαγειρικής σόδας που μπορείς να εφαρμόσεις και μόνος/-η σου. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια με την καθαριότητα, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και προγραμμάτισε τον καθαρισμό του σπιτιού σου επιλέγοντας μία από τις αξιολογημένες οικιακές βοηθούς της υπηρεσίας Douleutaras.gr Cleaning.

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr/xriseis-mageirikis-sodas/

Σχετικές αναρτήσεις

6 καλοκαιρινές ιδέες για να διακοσμήσεις το μπαλκόνι σου με φαναράκια!

News Room M

Το ήξερες; Για αυτό το λόγο τα ψυγεία έχουν πόρτες με μαγνήτη

News Room A

Έχεις ξαναδεί μία τόσο ιδιαίτερη βίλα στη Σαντορίνη;

News Room