magdasnews.gr
Home - Συμβουλές

11 Φυτά Εσωτερικού Χώρου που δε χρειάζονται Φως για να Επιβιώσουν!

Ένα από τα στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν αμέσως τη διακόσμηση του σπιτιού σου είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου. Μόνο ένα φυτό έχει την ικανότητα να ανανεώσει το χώρο σου, αφού θα προστεθεί ένα στοιχείο της φύσης αλλά και ζωντάνιας. Ταυτόχρονα, τα φυτά βοηθούν ώστε να γεμίσει το σπίτι σου με θετική ενέργεια. Ωστόσο, το κάθε φυτό απαιτεί διαφορετική περιποίηση. Εμείς θα εστιάσουμε στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζονται άμεση επαφή με τον ήλιο, αλλά ενδείκνυται να τα τοποθετείς σε ημισκιερό μέρος.

Ακόμη, ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα ενός χώρου και να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Θα πρέπει να τα προσέχεις και να τα περιποιείσαι όποτε χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα. Αυτό που πρέπει να αποφασίσεις εσύ είναι εάν θα ήθελες ένα ανθοφόρο φυτό ή ένα με πράσινο ή ποικιλόχρωμο φύλλωμα. Διάλεξε αυτό που θα σου άρεσε να βλέπεις στο σπίτι σου περισσότερο ή αυτό που ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση.

10+1 Φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως!

1. Ανθούριο

ανθούριο-682x1024

Το ανθούριο συγκαταλέγεται στα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου. Τα πλατιά του καταπράσινα φύλλα σε συνδυασμό με τα κόκκινα άνθη του είναι ικανά να κλέψουν την παράσταση σε κάθε σπίτι. Το εντυπωσιακό αυτό φυτό διατηρείται για αρκετό καιρό. Φρόντισε να το τοποθετήσεις σε μια θέση όπου δε θα δέχεται άμεσα το ηλιακό φως, αλλά θα έχει υγρασία. Για να το περιποιηθείς χρειάζεται αραιό πότισμα το χειμώνα και τακτικό το καλοκαίρι. Βέβαια, καλό θα ήταν να ψεκάζεις τα φύλλα του με νερό. Όσο για το λίπασμα, απαιτείται κάθε εβδομάδα κατά την περίοδο της ανάπτυξης του φυτού.

2. Μπιγκόνια

βιγόνια

Η μπιγκόνια ή βιγκόνια περιλαμβάνεται στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως. Διαθέτουν πολλά μικρά και πυκνά άνθη. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται λίγη ζέστη αλλά είναι ικανά να αντέξουν και ψυχρές συνθήκες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται υγρασία αλλά πρέπει να τοποθετούνται σε ημισκιερό μέρος, όπου θα αποφεύγεται το άμεσο και έντονο φως.

3. Σεντπόλια

αφρικάνικες-βιολέτες

Η σεντπόλια ονομάζεται αλλιώς και αφρικάνικη βιολέτα. Πρόκειται για ένα ακόμα ανθοφόρο φυτό το οποίο διαθέτει εντυπωσιακά βελουδένια άνθη χρώματος λευκού, ροζ, μωβ, κόκκινου ή μπλε. Ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως, δηλαδή δεν πρέπει να έχει άμεση επαφή με το ηλιακό φως για να διατηρηθεί. Για παράδειγμα, μπορείς να τοποθετήσεις την αφρικανική βιολέτα στο μπάνιο ή στην κουζίνα σου. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση καθώς το πότισμα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό, αφού το κρύο ενδέχεται να καταστρέψει το φυτό σου. Προκειμένου να διατηρηθεί η υγρασία, τοποθέτησε τη γλάστρα πάνω σε ένα στρώμα από χαλίκια, το οποίο θα διατηρείς υγρό. Επίσης, φρόντισε να αλλάζεις γλάστρα στο φυτό σου περίπου κάθε δύο χρόνια.

4. Μονστέρα

monstera_aran_1_xs1

Η μονστέρα είναι ένα υπέροχο αναρριχώμενο φυτό με καταπράσινο φύλλωμα. Ενδέχεται, λοιπόν, να χρειάζεται υποστήλωση με κάποια βέργα. Η ελάχιστη θερμοκρασία που μπορεί να επιβιώσει είναι 13°C και απαιτεί να έχει συνέχεια υγρό χώμα. Ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως, επομένως τοποθέτησε το σε ημισκιερό μέρος. Επίσης, χρειάζεται λίπανση όλο το χρόνο, ενώ θα πρέπει να ψεκάζεις με νερό, αλλά και να καθαρίζεις τα φύλλα του εβδομαδιαίως. Εάν το φυτό σου ψηλώσει πολύ, τότε κλάδεψέ το αυστηρά κατά την περίοδο της άνοιξης.

5. Φιλόδεντρο

heartleaf-philodendron-1024x7691

Ένα ακόμα αναρριχώμενο φυτό με πράσινο φύλλωμα είναι το φιλόδεντρο. Τα φύλλα του σχηματίζουν καρδιές και θα πρέπει να τα ψεκάζεις συχνά με νερό για να διατηρούν τη ζωηρότητά τους. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό σε σκιερές συνθήκες που δε χρειάζεται το φως του ήλιου. Εφόσον είναι αναρριχώμενο, φρόντισε να το δέσεις σε μια καλαμιά εάν χρειάζεται. Τέλος, έχε το νου σου να διατηρείς συνεχώς υγρές τις ρίζες του φυτού. Αυτό μπορεί να γίνει με το να τοποθετήσεις τη γλάστρα πάνω σε ένα υγρό στρώμα χαλικιών.

6. Φτέρη

AdobeStock_1090445291

Η φτέρη είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως για να διατηρηθούν. Υπάρχουν αρκετά είδη φτέρης, όμως αντέχουν σε χειμερινές θερμοκρασίες έως 10°C. Για να περιποιηθείς τη φτέρη σου, ψέκαζε με νερό τα φύλλα της, πότιζέ τη πολύ κατά την ανάπτυξη, αλλά λίπανε το φυτό ελαφρώς. Εάν επιθυμείς να μεταφυτεύσεις, η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή.

7. Αγλαόνημα

istock-941442870-85754-636x01

Το αγλαόνημα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για το σπίτι, αφού έχει ένα εντυπωσιακό ποικιλόχρωμο φύλλωμα. Αυτό που χρειάζεται για να επιβιώσει το φυτό είναι η μερική σκίαση, η υγρή ατμόσφαιρα και το κανονικό πότισμα. Όσο για τη λίπανση, θα πρέπει να γίνεται επίσης σε κανονικούς ρυθμούς κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

8. Αφελάντρα

Zebra-Plant-Aphelandra-squarrosa-is-a-great-ornamental-houseplant1

Το φυτό αφελάντρα ονομάζεται αλλιώς και ζέμπρα. Θα το ξεχωρίσεις αφού διαθέτει σκούρα πράσινα φύλλα με λευκές λωρίδες και κίτρινες και κόκκινες άκρες. Συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο ξεπροβάλλουν κίτρινα άνθη. Η αφελάντρα είναι από τα φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν σε μέρος με μερική σκίαση. Παρ’ όλα αυτά, δε γίνεται να επιβιώσει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 15°C. Όπως και στα προηγούμενα φυτά, απαιτείται καθημερινό ψέκασμα των φύλλων με νερό, καθώς και εβδομαδιαία λίπανση. Ωστόσο, χρειάζεται λιγότερο πότισμα το χειμώνα και άφθονο κατά την περίοδο της ανάπτυξής του, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι το χώμα θα μουλιάζει.

9. Δράκαινα

φυτά-εσωτερικού-χώρου-που-καθαρίζουν-την-ατμόσφαιρα-δράκαινα

Εάν θέλεις να διακοσμήσεις το σαλόνι σου με ένα φυτό, τότε επίλεξε τη δράκαινα. Πρόκειται για ένα φυτό εσωτερικού χώρου με στιλπνά πράσινα φύλλα και αργυρές λωρίδες σε όλο το μήκος τους. Η δράκαινα δεν απαιτεί άμεσο ηλιακό φως, καθώς προτιμά τη μερική σκίαση, αλλά όχι θερμοκρασία χαμηλότερη από 10°C. Για να περιποιηθείς το φυτό πότιζέ το και λίπανέ το κανονικά κατά την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Τέλος, καθάριζε τα φύλλα της δράκαινας κάθε εβδομάδα με ένα βρεγμένο πανί, ώστε να φαίνεται το ζωντανό της χρώμα.

10. Καλαθέα

planter_2_blog_htbolig-945x6301

Η καλαθέα ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου με ποικιλόχρωμο φύλλωμα. Αυτό γιατί διαθέτει ανοιχτό πράσινο χρώμα φύλλων τα οποία είναι στιγματισμένα με πράσινες- καφέ πιτσιλιές. Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, το συγκεκριμένο φυτό απαιτεί πολύ πότισμα και υγρασία για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης, φρόντισε να το τοποθετήσεις σε σκιερό μέρος και να το λιπαίνεις κάθε δύο εβδομάδες την άνοιξη και το καλοκαίρι.

11. Σανσεβιέρια

φυτά-εσωτερικού-χώρου-που-καθαρίζουν-την-ατμόσφαιρα-σανσεβιέρια

Το φυτό σανσεβιέρια ονομάζεται αλλιώς και “η γλώσσα της πεθεράς”. Η σανσεβιέρια διαθέτει σκληρά όρθια και ξιφοειδή φύλλα με κίτρινο περίγραμμα. Πρόκειται για ένα φυτό αρκετά ανθεκτικό, καθώς αντέχει στον ήλιο, στη σκιά, στην ξηρή ατμόσφαιρα αλλά και σε θερμοκρασίες έως 13°C. Αυτό που χρειάζεται είναι μέτριο πότισμα κατά το καλοκαίρι, δηλαδή κάθε 8-10 ημέρες, και αραιό κατά το χειμώνα, δηλαδή περίπου κάθε 20 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τη λίπανση, η οποία πρέπει να γίνεται περιστασιακά, αλλά και στη μεταφύτευση η οποία χρειάζεται σπάνια.

10 Φυτά που αντέχουν τη ζέστη για το Καλοκαιρινό Μπαλκόνι σου!

Εάν έψαχνες για φυτά εσωτερικού χώρου που δε θέλουν φως, ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε και να επιλέξεις ένα από τα παραπάνω προκειμένου να στολίσεις το χώρο σου. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τα φυτά ή τη συντήρηση του κήπου σου, απευθύνσου στους ειδικούς. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες κηπουρούς που θα δώσουν λύση σε κάθε σου πρόβλημα.

Πηγή: https://blog.douleutaras.gr/fyta-esoterikou-xorou-pou-de-theloun-fos/

Σχετικές αναρτήσεις

Γέμισε σκόνη το σπίτι; Το «μαγικό» καθαριστικό που φτιάχνεις μόνος του και την εξαφανίζεις μια και καλή

Newsroom

3 συμβουλές για να μην σας καταστρέψει ο σκύλος το σπίτι σας όσο λείπετε!

News Room G

Δούκισσα Νομικού: Αυτό είναι το πανέμορφο εξοχικό που περνάει τα καλοκαίρι της στη Μύκονο

News Room