magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Πυρογραφία σε δέρμα: Συναντώντας τον Τάκη Ψαρρό στη Σύμη

Εκατομμύρια πυρωμένες κουκίδες, αμέτρητες ώρες δημιουργίας και μια εικόνα που ζωντανεύει πάνω σε δέρμα, συνθέτουν το μοναχικό καλλιτεχνικό έργο του πυρογράφου Τάκη Ψαρρού. Οι μικροσκοπικές κουκκίδες σχηματίζουν παραστάσεις σύνθετες και εικόνες τόσο πιστές με την πραγματικότητα, που νομίζεις πως σε γελούν τα μάτια σου.

Ο Τάκης Ψαρρός ασχολείται με την πυρογραφία σε δέρμα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Η τεχνική αυτή γίνεται με πυρωμένη ακίδα στην επιφάνεια δέρματος και χρειάζεται πειθαρχία, υπομονή, προσήλωση και φυσικά… ταλέντο.

Στην πυρογραφία σε δέρμα κανένα λάθος δεν συγχωρείται. Δεν μπορείς να σβήσεις, δεν μπορείς να διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό, ο Τάκης Ψαρρός δουλεύει για πολύ καιρό το κάθε έργο μέσα στο μυαλό του, πολύ πριν πιάσει τον πυρογράφο. Φαντάζεται την εικόνα, τις διαβαθμίσεις του χρώματος (οι κουκίδες μπορούν να έχουν ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τη δύναμη που ασκεί το χέρι) και μόνο όταν είναι σίγουρος για την κάθε λεπτομέρεια ξεκινάει τη δημιουργία.

Στο εργαστήριο του Τάκη Ψαρρού στη Σύμη μπορεί κανείς να θαυμάσει τα εντυπωσιακά έργα του καλλιτέχνη που κοσμούν τους τοίχους. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πέντε μεγάλα έργα με τη μέθοδο της πυρογραφίας σε δέρμα. Πρόκειται για τεράστια δέρματα που απεικονίζουν παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία, το νησί της Σύμης κ.α.

Κάθε έργο τέτοιου μεγέθους αποτελείται από πολλά εκατομμύρια κουκίδες και η δημιουργία του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια! Για παράδειγμα, το έργο του Τάκη Ψαρρού που απεικονίζει τον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη αποτελείται από 10.000.000 κουκίδες!

Ο Τάκης Ψαρρός είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα που σχεδιάζει με τη μέθοδο της πυρογραφίας σε δέρμα, μάλιστα, χαριτολογώντας για τη «μοναδικότητα» του, όταν τον ρωτάνε απαντάει «Come to Symi – to see me». Έχει προσπαθήσει να διδάξει και σε άλλους την όμορφη αυτή τέχνη που χάνεται αλλά όπως σωστά επισημαίνει, καλλιτέχνης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την επίσκεψη της Μάγδας Τσέγκου στο εργαστήριο του Τάκη Ψαρρού και την κουβέντα τους για τη σπάνια τέχνη της πυρογραφίας σε δέρμα.

Αν βρεθείτε και εσείς στο πανέμορφο νησί της Σύμης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εργαστήριο του Τάκη Ψαρρού. Ίσως είστε τυχεροί και μάθετε ποιο είναι το επόμενο έργο του…

Ένα από τα έργα του Τάκη Ψαρρού απεικονίζει τον κο Βασίλη, τον τελευταίο καραβομαραγκό της Σύμης, εν ώρα εργασίας. Το συγκεκριμένο έργο αποτελείται από 4.500.000 κουκίδες.
Πυρογράφος
Πυρογράφος

Σχετικές αναρτήσεις

Μεγαλειώδης προεκλογική ομιλία του Γιάννη Κωνσταντάτου, μπροστά σε 2.000 πολίτες στο Ελληνικό!

News Room G

Η εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου Πεδίου για τη “Γυναίκα Σήμερα” (video)

News Room M

Προσοχή! Μεγάλη απάτη μέσω social media – Χρησιμοποιούν τα ονόματα των Γεωργιάδη, Αυτιά, Τσιτσιπά κι άλλων

News Room A