magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Στο 1/3 των ασθενών δεν γίνεται διάγνωση ή θεραπεία της νόσου

Παραμένει σημαντικό πρόβλημα και σήμερα για τη δημόσια υγεία 

 Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ώρα 12-2μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση της ασθένειας, εξαιτίας της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι νοσούν ακόμα και σήμερα.

Η 24η Μαρτίου αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας καθώς ο Dr. Robert Koch στις 24 Μαρτίου 1882 παρουσίασε στο Βερολίνο στην επιστημονική κοινότητα την ανακοίνωση του, την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης, της ασθένειας που «θέριζε» στην Ευρώπη και την Αμερική προκαλώντας το θάνατο και πλαισιωμένη από έντονο κοινωνικό στίγμα για τους πάσχοντες και τον περίγυρο τους. Η πρωτοποριακή έρευνά του Koch άνοιξε το δρόμο προς τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.

Δεύτερο σημαντικό σταθμό στον αγώνα για την θεραπεία της ασθένειας αποτελεί η συμβολή του Selman A. Waksman που έθεσε στη διάθεση της ιατρικής το πρώτο πραγματικά αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βακίλου: τη στρεπτομυκίνη.

Ωστόσο, η φυματίωση παραμένει και σήμερα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ «παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 σώθηκαν 49.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 4.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ο καθηγητής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Κιούμης θα μιλήσει για την «Ιστορική συμβολή του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» στην αντιμετώπιση της φυματίωσης».

Η προϊσταμένη Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, κυρία Κρυσταλία Μοσχοτά, θα περιγράψει «Το σύγχρονο πρόσωπο της Φυματίωσης» και η επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, κυρία Κατερίνα Μανίκα θα μιλήσει για τη «Λανθάνουσα Φυματίωση: Η αποθήκη του μυκοβακτηριδίου». Τέλος, η κυρία Γεωργία Χασαπίδου από την Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στο «Σανατόριο Ασβεστοχωρίου- Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου», το οποίο λειτούργησε το 1920 και συνδέθηκε με το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και την πολιτική ιστορία της περιοχής, εκτός του ότι ήταν φάρος ίασης για μεγάλο αριθμό ασθενών και τους συγγενείς τους.

Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» λειτουργούν δύο πνευμονολογικές κλινικές και εξωτερικά αντιφυματικά ιατρεία.

 

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Νόσος Εύθραυστων Οστών: Αποτελεσματική η μεταμόσχευση κυττάρων Treg στη θεραπεία της σε μοντέλο ποντικού

News Room A

Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Τι πρέπει να προσέχετε

News Room A

Ωτίτιδα: Τι να κάνετε αν πονέσει το αυτί σας στη θάλασσα

News Room A