magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μήπως το άγχος σας επηρεάζει τον ύπνο του μωρού;

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως το άγχος και η κατάθλιψη των μαμάδων μπορούν να…
προκαλέσουν ή να εντείνουν τα προβλήματα ύπνου του βρέφους.

Τα προβλήματα ύπνου σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι πηγή άγχους για όλη την οικογένεια, αφού προκαλούν στέρηση ύπνου στους γονείς. Ωστόσο, μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως το άγχος και η κατάθλιψη των γονιών είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα αυτά και όχι το αντίθετο.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι οι αγχώδεις γονείς τείνουν να ενοχλούν τα βρέφη όταν κοιμούνται σηκώνοντάς τα ή ταΐζοντας τα αντί να τα αφήσουν να ξανακοιμηθούν. Ακόμη, πολλές φορές τα μεταφέρουν στο δικό τους κρεβάτι, όχι γιατί το μωρό χρειάζεται παρηγοριά, αλλά επειδή οι ίδιοι έχουν αυτήν την συναισθηματική ανάγκη.

Ο επικεφαλής της έρευνας Douglas Teti, καθηγητής ψυχολογίας, παιδιατρικής και προσωπικής ανάπτυξης του Pennsylvania State University αναφέρει σχετικά: «Αυτή η μελέτη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της επιλόχειου κατάθλιψης στη ανατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτα και το πως αυτή επηρεάζει τον βρεφικό ύπνο».

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Child Development συμμετείχαν 45 μητέρες με τα παιδιά τους ηλικίας από 1 μήνα έως 2 ετών. Η έρευνα, που διήρκησε μία εβδομάδα, αποφάνθηκε πως οι μητέρες με τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν και παιδιά με διαταραχές ύπνου.

Από τις μητέρες ζητήθηκε να κρατούν ημερολόγιο ύπνου. Στην συνέχεια, οι μελετητές του πήραν συνέντευξη και τις βιντεοσκόπησαν για μία νύχτα.

Από τα δεδομένα που συνέλεξαν διαπίστωσαν πως οι μαμάδες που ανησυχούσαν περισσότερα για το αν είναι καλά τα μωρά τους είχαν την τάση να ανταποκρίνονται και στον παραμικρό θόρυβο, ο οποίος όμως δεν υποδήλωνε κάποια δυσαρέσκεια του μωρού που απαιτούσε την επέμβασή τους. Αντ’ αυτού, πολλές από τις μητέρες σήκωναν τα μωρά και τα μετέφεραν στο κρεβάτι επειδή πίστευαν ότι πεινούν ή δεν νιώθουν άνετα. Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτό γινόταν για να καλύψουν οι μητέρες την δική τους συναισθηματική ανάγκη.

«Τα προβλήματα ύπνου συχνά παραμένουν και μετά το πέρας της πρώιμης παιδικής ηλικίας και μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διάφορες πτυχές της ανάπτυξης (π.χ. συναισθηματική), ενώ μπορούν να επηρεάσουν τόσο την συμπεριφορά όσο και την ακαδημαϊκή λειτουργία», αναφέρει ο Douglas Teti.

«Η κατανόηση του πώς η κατάθλιψη της μητέρας και τα προβλήματα ύπνου συνδυάζονται για να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών είναι σημαντική για την ανάπτυξη παρεμβάσεων με σκοπό τη μείωση αυτών των αρνητικών συνεπειών.».

Προσοχή! Αυτό το άρθρο καμία σχέση δεν έχει με τεχνικές ελεγχόμενου κλάματος, οι οποίες πλέον έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.
Πηγή

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Νόσος του εντέρου: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αυξάνεται στα ομόφυλα ζευγάρια

News Room A

Οι Έλληνες παίρνουν τα αντιβιοτικά σαν καραμέλες – Σοκαριστικά τα στοιχεία

Newsroom

Νέα πειραματική θεραπεία για το συνεχές ενοχλητικό βούισμα στα αυτιά

News Room