magdasnews.gr
Ζωή

Η παρουσίαση βιβλίου του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Μιχάλη Αγγελόπουλου

Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάστηκε χθες το νέο βιβλίο του Μιχάλη Αγγελόπουλου, υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ και μέχρι πρόσφατα, Δημάρχου Σάμου. Το βιβλίο, με τίτλο “Υπάρχει Ορίζοντας για την Ευρώπη;” προλόγισαν η Όλγα Κεφαλογιάννη, πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Θανάσης Διαμαντόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Παρέμβαση μέσω βιντεοσκοπημένης δήλωσης έκανε και ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος και Δήμαρχος της γερμανικής πόλης Siedenfigel, Dr. Bernd Vöhringer.

Εκτάκτως και με δική του πρωτοβουλία, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε για τον Μιχάλη Αγγελόπουλο και ο Γιάννης Ζουγανέλης, δημοφιλής καλλιτέχνης και βραβευμένος από την Unicef και τον ΟΗΕ για την ευαισθητοποίηση και το έργο του σε ό,τι αφορά παιδιά με αναπηρία.

Όπως ο ίδιος είπε, εγκατέλειψε για λίγο το τηλεοπτικό γύρισμα όπου βρισκόταν προκειμένου να παρευρεθεί στην εκδήλωση για να τιμήσει τον Μιχάλη Αγγελόπουλο:

“Τον γνώρισα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο Δήμος Σάμου και εντυπωσιάστηκα από τη φιλοξενία του, την ευγένειά του και τον τρόπο με τον οποίο είδα ότι διαχειριζόταν το μεγάλο, πολυσύνθετο πρόβλημα με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Σάμου. Μου θύμισε σε τρόπο σκέψης και σοφία τον μεγάλο Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον Κανελλόπουλο, την Ιστορία του, του Ευρωπαϊκού Πνεύματος διαβάζω και αυτόν τον καιρό ξανά. Εκείνος ο σπουδαίος άνθρωπος με έπεισε με τα λόγια και το χαρακτήρα του, ότι από την ταπεινότητα ξεκινούν οι άνθρωποι προκειμένου να φτάσουν σε ό,τι μεγαλείο διακατέχει τον καθένα μας. Αυτό μου έφερε στο μυαλό και ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στις Ευρωεκλογές. Το αξίζει. Ξέρω ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα μας στην Ευρώπη με τη φιλοσοφία και τη λογική να συνυπάρξει στην Ευρώπη ακέραια και όχι με μια λογική υπηρεσίας. Μιχάλη, χαίρομαι το πρόσωπό σου, όπως το βλέπω εδώ, χαίρομαι το χαμόγελό σου και πάνω απ’ όλα την ταπεινότητά σου. Εύχομαι το ερώτημα που θέτει ο τίτλος του βιβλίου σου να απαντηθεί θετικά και με τη δική σου συνδρομή ”.

Στο δικό της πρόλογο, με αφορμή το βιβλίο, αλλά και τις σπουδές, την πορεία και τις επαγγελματικές και δημόσιες θέσεις που έχει υπηρετήσει, η Ολγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τον Μιχάλη Αγγελόπουλο, πολιτικό με ήθος και αξίες, μαχητή, εξαιρετικό αναλυτή, με μεστό λόγο, αντικειμενική σκέψη και, συγχρόνως, βαθύ γνώστη των ευρωπαϊκών πραγμάτων, αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας.

“Ο κόσμος μας μπορεί να είναι διαφορετικός την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών”, τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη. “Το κρισιμότερο ζήτημα είναι το κατά πόσο οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορέσουν να απαντήσουν στα προβλήματα της Ευρώπης, να καταφέρουν να αρθρώσουν απέναντι στον λαϊκισμό έναν λόγο πειστικό και ρεαλιστικό. Εκεί που η κοινωνία διχάζεται, πρυτανεύει ο λαϊκισμός, όλων των αποχρώσεων. Μ’ αυτή την έννοια, οι Ευρωεκλογές που έρχονται είναι μια ακόμη μεγάλη ιστορική πρόκληση για τις φιλελεύθερες, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Και σ’ αυτή την πρόκληση, σ’ αυτή τη μάχη για το όραμα μιας ελεύθερης, ανοιχτής, ειρηνικής ένωσης κρατών, η Ελλάδα χρειάζεται εκπροσώπηση και πολιτικούς όπως είναι ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μιχάλης είναι γνώστης των ευρωπαϊκών ισορροπιών, αλλά και των παραμέτρων για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως μέλους της μεγάλης, δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας. Και για να επιτύχει η χώρα μας αυτή την υπέρβαση έχει ανάγκη από ευρωπαϊστές, αλλά και γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων. Με εμπειρία στα κοινά, αλλά και αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα προβλήματα που είναι κοινά στις χώρες-μέλη. Ανθρώπους με ευρύ γνωστικό πεδίο, με αναλυτική σκέψη, παραγωγική αντίληψη για όλα τα μεγάλα, σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της Ευρώπης. Με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και εμπειρία διοίκησης. Με ισχυρό αξιακό σύστημα. Ικανό να τιμήσει το αξίωμα του Ευρωβουλευτή και να προωθήσει αποτελεσματικά και με δυναμισμό τις ελληνικές θέσεις. Με προτάσεις για όλα τα ζητήματα που μονοπωλούν την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ένας πολίτης του κόσμου κι ένας έμπειρος πολιτικός με ήθος και αξίες. Ένας μαχητής απ’ αυτούς που θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια νέα εποχή. Αυτός, είναι ο Μιχάλης Αγγελόπουλος!

Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, με τη μοναδική οξύνοια, το ξεχωριστό πνεύμα και τη σπάνια κριτική ματιά του, παρουσίασε αναλυτικά τις απόψεις του για το βιβλίο. “Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την παρουσία μου εδώ. Και δεν είναι τυπική εκδήλωση αβροφροσύνης αυτό. Είναι πραγματικό το αίσθημα της τιμής που μου δημιουργεί ένας άνθρωπος με την πορεία και το βιογραφικό του Μιχάλη Αγγελόπουλου να θέλει να μοιραστεί μαζί μου την παρουσίαση του βιβλίου του”.

Ο κ. Διαμαντόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο “συνάρθρωση του φαινομένου της πολιτικής εξουσίας σε τρία επίπεδα: το αυτοδιοικητικό, το κρατικό και το υπερκρατικό…. Αυτό το τριεπίπεδο της εξουσίας διερευνά στο βιβλίο του ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. Και, μάλιστα, έχει το θάρρος να λέει μεγάλες και σημαντικές αλήθειες, όχι ευχάριστες, μάλιστα. Ένα τέτοιο βιβλίο συνιστά πρωτίστως μια πολιτική παρέμβαση και απλώς τυχαίνει να βγει σε μια προεκλογική περίοδο”.

Κλείνοντας ο Θανάσης Διαμαντόπουλος τόνισε:

“Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ειλικρινά πιστεύω πως ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι το ιδεότυπο του ιδανικού Ευρωβουλευτή. Έχει τεχνογνωσία, έχει εμπειρία και πάνω απ’ όλα έχει ευρωπαϊκή συνείδηση. Και η ευρωπαϊκή συνείδηση δεν είναι ο αντίπους της ελληνικότητας. Είναι η ολοκλήρωση και το συμπλήρωμά της”.

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος και Δήμαρχος της γερμανικής πόλης Siedenfigel Dr. Bernd Vöhringer, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, χαρακτήρισε τον Μιχάλη Αγγελόπουλο, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και δύο φορές εκλεγμένος αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο, το 2016 και το 2018, ένα εξαιρετικό και δραστήριο συνεργάτη στον θεσμό -ο οποίος εκπροσωπεί 200.000 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης από  τις 47 χώρες -μέλη του Συμβουλίου.

Υποστηρίζω με θέρμη την υποψηφιότητα του Μιχάλη για το Ευρωκοινοβούλιο”, είπε ο Δρ. Φέρινγκερ. “Είναι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος με θέρμη σε όλα τα καθήκοντά του στο Κογκρέσο, με βαθιά ευρωπαϊκή κουλτούρα και εξαιρετικά δραστήριος ως αντιπρόεδρος του σώματος. Θα αποτελέσει μια σπουδαία προσθήκη στο Ευρωκοινοβούλιο και μια φωνή για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση και τους λαούς της Ευρώπης. Μιχάλη, σου εύχομαι καλή επιτυχία και θα είμαι ευτυχής να επιτύχεις στις προσεχείς εκλογές”.

 

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου. Ο πολυδιάστατος, μεταξύ άλλων τιμημένος και με τα παράσημα της Λεγεώνος της Τιμής και του Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και εκείνου των Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας κ. Παπαθανασίου μίλησε με θερμά λόγια το βιβλίο και εξήρε το χαρακτήρα και την επαγγελματική και δημόσια πορεία του Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Αποτελεί τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για να βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο φιλόσοφος Φρανσουά-Ζαβιέ Μπελαμί, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Γάλλων Ρεπουμπλικανών στις ευρωεκλογές, διέκοψε την εκστρατεία του για να βρεθεί στην Αθήνα και να φωτογραφηθεί στον Παρθενώνα. Και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτό ακριβώς συνιστά μια επιστροφή στις ρίζες της Ευρώπης. Αυτό ακριβώς το πνεύμα, της διαρκούς και θεμελιώδους σύνδεσης Ελλάδας και Ευρώπης εκφράζει ο Μιχάλης Αγγελόπουλος και θα είναι τύχη και όφελος για τη χώρα να την εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, η υποψήφια ευρωβουλευτής Τέτα Διαμαντοπούλου, που δήλωσε “υπερήφανη να συμμετέχει στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Μιχάλη Αγγελόπουλο”, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος φίλων και υποστηρικτών.

Ο ίδιος ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Μιχάλης Αγγελόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο “όχι κάτι που διεκδικεί επιστημονικό βραβείο, αλλά μια αφορμή για ανοιχτό διάλογο για την Ευρώπη και μια πρόκληση και πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και τους φιλοξενούμενους καθώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που του έγινε να αποτελεί τον μοναδικό αυτοδιοικητικό στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι “αποτελεί απόφαση ζωής” και “καθοριστική όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικό και προς τιμήν του θεσμού, αλλά και για μια άξια εκπροσώπηση της χώρας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς φόβους και συμπλέγματα, αλλά με βάση τη γνώση και τον πολιτισμό”.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην ημερίδα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον”

News Room G

Η συναρπαστική φωτογραφική ματιά του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη στο Moxy Athens City

Newsroom

1st Greek Topwomen Awards: Βραβεύθηκαν 20 διακεκριμένες Ελληνίδες

News Room M