magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ : Η επίσκεψη στην Ευρωβουλή η εκδήλωση της Ε.Βόζεμπερκ και ο Α.Σαμαράς

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ EURO 2004 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Γράφει η Μάγδα Τσέγκου,

Με αφορμή την εκδήλωση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τίτλο «Θεματικά Μουσεία: Ευκαιρίες για τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη», είχα την τιμή και την χαρά να επισκεφτώ τις Βρυξέλλες για τρεις ημέρες και να ξεναγηθώ μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους στην Ευρωβουλή αλλά και στα αξιοθέατα της πόλης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στεγάζεται στο Στρασβούργο, στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες. Οι περίοδοι συνόδου ολομελείας διεξάγονται στο Στρασβούργο, αλλά οι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν τα κυρίως γραφεία τους στις Βρυξέλλες, ενώ το Λουξεμβούργο φιλοξενεί ορισμένες από τις διοικητικές υπηρεσίες του. Η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει μία πολύ καλή ευκαιρία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί το θεσμικό αυτό όργανο ως η φωνή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη συνειδητοποίηση της επιρροής του στην Ευρώπη και τον κόσμο. 

Δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να μάθουν για το καθημερινό έργο των θεσμικών οργάνων, καθώς και για τα διάφορα θέματα, τις προκλήσεις και τα οφέλη που συνεπάγεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα 508 εκατομμύρια των πολιτών της.


Την εκδήλωση για τα Ελληνικά Θεματικά Μουσεία οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Μεταφορών, με κεντρική ομιλήτρια την κυρία Σοφία Στάικου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική περιφέρεια και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ EURO 2004 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΤην κυρία Στάικου πλαισίωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κος Αντώνης Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ισπανός Ευρωβουλευτής, κ. Esteban Gonzalez Pons καθώς και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Σύμβουλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, κος Κώστας Καρτάλης. Εναρκτήριο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ συντόνισε τη συζήτηση, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του πολιτιστικού τουρισμού και ειδικότερα των θεματικών μουσείων για την περιφερειακή ανάπτυξη, την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού αλλά και την οικονομική ευημερία του τόπου μας. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο σημαντικό έργο της κας Σοφίας Στάικου, που με την έμπνευση, καθοδήγηση και συμβολή της έγινε πραγματικότητα το δίκτυο των εννέα ελληνικών θεματικών μουσείων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφερόμενος στα εννιά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, σημείωσε ότι ξεκίνησε ως «όνειρο» και κατέληξε ως ένα «σύγχρονο θαύμα», εξαίροντας την αφοσίωση όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία τους. Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στο γενικότερο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο των μουσείων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Gonzalez Pons, συνεχάρη την κα Βόζεμπεργκ για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που – όπως χαρακτηριστικά είπε – χρωστάει πολλά στην πλούσια μεσογειακή κουλτούρα, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία παραδείγματα. Συνεχίζοντας δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε το ρόλο του πολιτισμού, ως κινητήριου μοχλού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις χώρες και τις περιφέρειες μας. Μέσω του πολιτισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, προάγοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον τουρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

episkepsi-ee-4 episkepsi-ee-5

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, κυρία Στάικου, στάθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εννέα θεματικά μουσεία της ελληνικής περιφέρειας (Σουφλί, Ιωάννινα, Βόλος, Στυμφαλία, Δημητσάνα, Σπάρτη, Λέσβος, Χίος), που κρατούν ζωντανή την παραγωγική ιστορία του τόπου μας και αναδεικνύουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η επικεφαλής του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς είπε χαρακτηριστικά: «Tο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ αλλά και κάθε ένα από τα Μουσεία χωριστά αποτελούν θύλακα αριστείας που λειτουργεί με διεθνή πρότυπα  που διαφοροποιεί το τουριστικό προϊόν από τα γνωστά στερεότυπα, που λειτουργεί ως καθημερινός πόλος πολιτισμού, που εμπιστεύεται τις νέες τεχνολογίες και διεκδικεί τη νέα γενιά αλλά και που θεωρεί τον επισκέπτη φίλο του Μουσείου». Τέλος, ο καθηγητής κος Καρτάλης, αναφέρθηκε στη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον, που διαμορφώνει νέες προτεραιότητες για τον πολιτιστικό τουρισμό και δημιουργεί νέες διαδρομές, στις οποίες αποτυπώνεται η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση στο πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι προνομιακά πλούσια σε τέτοιες διαδρομές, ιδίως αυτές που ενώνουν περιοχές του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

episkepsi-ee-6

 Την  εκδήλωση παρακολούθησαν για λίγο και η ομάδα των Πρωταθλητών του EURO 2004.Τα μέλη της εθνικής Ελλάδας συμμετείχαν σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Θοδωρή Ζαγοράκη με θέμα: «Τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών στην Ευρώπη. Η υπόθεση Bosman και οι νέες προκλήσεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

episkepsi-ee-7

Το παρατεταμένο χειροκρότημα για τον Αντώνη Σαμαρά εντυπωσίασε όλους και κυρίως προκάλεσε συγκίνηση στον ίδιο άλλά και στην σύζυγο του που τον συνόδευε κυρία  Γεωργία Σαμαρά.

episkepsi-ee-8

episkepsi-ee-9

episkepsi-ee-10

Μετά το τέλος της εκδήλωσης  ακολούθησε δείπνο όπου ο πρώην Πρωθυπουργός είχε την δυνατότητα να μιλήσει  με όλους τους καλεσμένους και να συγχαρεί την Ελίζα Βόζεμπερκ για το έργο της και  τις σημαντικές της παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχετικές αναρτήσεις

Η βουτιά της ζωής τους-Δείτε την πιο εντυπωσιακή πρόταση γάμου που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα!

News Room M

Μάγδα Τσέγκου και Γιώργος Αυτιάς βραβεύτηκαν μαζί απο την Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών

News Room G

Ο Χρήστος Κέλλας στη Μάγδα Τσέγκου: Το τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό και η νέα μάχη με τον κορονοϊό

News Room A