magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Βαγγέλης Αποστολίδης: «Εδώ και μισό αιώνα σχεδιάζω…»

Ο Βαγγέλης Αποστολίδης, είναι αρχιτέκτονας και εικαστικός. Άνθρωπος ανήσυχος, σκεπτόμενος και αφοσιωμένος στην τέχνη. Σπούδασε αρχιτεκτονική ενώ παράλληλα έκανε ζωγραφική/πλαστική και ιστορία τέχνης. Και επειδή δεν του έφταναν όλα αυτά, μάθαινε και φωτογραφία κι έτρεχε σε σεμινάρια, συνέδρια κι εργαστήρια, όπως επίσης έκανε επιμορφωτικά ταξίδια σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή.

Και επειδή η ζωγραφική του είναι πρωτότυπη – μια και είναι ψηφιακή ζωγραφική – σκεφτήκαμε να κάνουμε μια κουβεντούλα μαζί του.

-Κύριε Αποστολίδη, συγχαρητήρια για τα έργα σας, αλλά πως ξεκινήσατε;

Εδώ και μισό αιώνα σχεδιάζω. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, ενδιαφερόμουν πάντα για την αισθητική και το εικαστικό αποτέλεσμα. Φωτογράφος ήμουν ανέκαθεν, ερασιτέχνης κι επίμονος, αλλά πάντα καδράροντας ζωγραφικά…

-Η σχέση σας με τα computer;

Άριστη! Η ψηφιακή εποχή άρχισε για μένα πολύ-πολύ νωρίς. Η θεωρία της λειτουργίας του υπολογιστή, η σχέση του με τον άνθρωπο, η εκπληκτική δυνατότητα του σχεδιασμού, αλλά και οι δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων, μου ήταν ήδη φιλικά και γνωστά.

-Πως σκεφτήκατε να ζωγραφίσετε ψηφιακά;

Η ψηφιακή εποχή είχε μπει στη δουλειά μας κι έτσι τα τελευταία χρόνια …με μάγεψε η ελεγχόμενη παρέμβαση. Σχεδόν άνοιξε ένα πεδίο σύνθεσης και η Φώτο-ζωγραφική με κατέκτησε… Τα «κλικ» έγιναν κάδρα και περπατώντας έχω φτάσει στο σημείο αντί για τα συνήθη να βλέπω έργα, εικόνες, ζωγραφική!

-Θεωρείτε ισάξια την κλασική ζωγραφική με την ψηφιακή;

Η ζωγραφική είναι έκφραση προτάσεων νόησης κι όχι δεξιοτεχνίας. Είναι σα να με ρωτάτε αν ποιήματα που γράφτηκαν με το χέρι είναι ισότιμα μ’ αυτά που γράφτηκαν στο πληκτρολόγιο…!

-Έχετε ακούσει την άποψη, πως όσοι ζωγραφίζουν ψηφιακά, ή κάνουν κολλάζ ή οποιαδήποτε μορφή εικαστικής τέχνης στο computer, είναι «απατεώνες»;

Τι να πει κανείς για τους αμόρφωτους κι ηλίθιους, που μιλάνε για τέχνη και  απαξιώνουν το ψηφιακό προϊόν. Αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με φόβο, την στιγμή που το σπίτι τους είναι φτιαγμένο από την τεχνολογία, οι ιατρικές εξετάσεις τους έχουν βγει από την τεχνολογία, το κινητό τους… κλπ. κλπ.

“Κι αν ακόμη ο τυφλός ποιητής υπαγορεύει ένα ποίημα και το γράφει κάποιος άλλος….δεν εξαπατά….Η τέχνη είναι νοητική…”

-Μια «κλασική» πινακοθήκη θα τολμήσει να ασχοληθεί με την ψηφιακή ζωγραφική;

Προφανώς και πρέπει. Δεν θέλει δα και τόλμη, δεν είναι θηρίο. Θ’ αποβεί αναγκαία η απόφαση. Κάποτε, κάποιοι δε θέλανε ψηφιακά σχέδια στο πολυτεχνείο. Τώρα είναι περιζήτητα. Δεν υπάρχουν πια …τα «δια χειρός»!

-Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια της Εθνικής πινακοθήκης έχει δει έργα σας;

Όχι βέβαια, πώς να τα δει…

-Αν θα κάνετε έκθεση τα ψηφιακά σας έργα θα τα τυπώσετε ή θα τα δείξετε από οθόνες;  

Νομίζω και τα δυο…

-Και σε τι υλικό θα τα τυπώσετε;

Τυπώνονται οπουδήποτε, εγώ όμως προτιμώ ξύλο, μέταλλο και βαμβακερό καμβά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.vart.gr

Facebook: Vangelis Apostolidis 

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Σοφία Ζαχαράκη: Έρχονται αλλαγές στην Παιδεία με διορισμούς και νέα βιβλία

News Room M

Γιώργος Βάλαρης: Η καραντίνα, ο βελονισμός που του άλλαξε τη ζωή και η κριτική στην Κυβέρνηση

News Room M

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Κάτοικος του Λονδίνου μιλά για την κατάσταση που βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία εν μέσω Κορωνοϊού

News Room A