magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Έρευνα: Η κατανάλωση πάνω από 200 ml μπύρας την ημέρα επηρεάζει το χρόνο αντίδρασης μας

Η κατανάλωση πάνω από 10ml καθαρού ποτού ή 200ml μπύρας, ημερησίως, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων

Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας ξεπερνά τα 200ml μπύρας, ημερησίως, μπορεί να επηρεάσει και να υποβαθμίσει το χρόνο αντίδρασης των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα ανησυχητική έρευνα.

Βρετανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση πάνω από 10ml καθαρού ποτού ή 200ml μπύρας, ημερησίως, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ, στην υγεία, πολλαπλασιάζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν ηλικιακά, προσθέτει η έρευνα.

Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η συνιστώμενη ποσότητα για κατανάλωση αλκοόλ ανέρχεται στα 16 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί σε 200ml μπύρας ή μισό ποτήρι κρασί. 

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα 10g  την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου στα 10ml καθαρού ποτού, αποτελεί το ανώτατο ασφαλές όριο.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασαν 13.342 άτομα ηλικίας 40 έως 72 ετών μεταξύ 2006 και 2010.

Η κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων καταγράφηκε μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων.

Οι ειδικοί, για να αξιολογήσουν τις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων, πραγματοποίησαν ένα τεστ. Σε μία οθόνη υπολογιστή, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν άμεσα, αν οι δύο κάρτες που εμφανίζονταν ταίριαζαν μεταξύ τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην The Journal of Public Health.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Simon Moore, δήλωσε:

«Το αλκοόλ προκαλεί πολύ περισσότερες βλάβες στην υγεία από ό, τι πιστεύαμε» και συμπληρώνει:

«Αν οι άνθρωποι θέλουν ένα υγιές μέλλον, θα πρέπει να γνωρίζουν όλα όσα ισχύουν για το αλκοόλ, πριν αποφασίσουν πόσο θα πιουν»

Ωστόσο, ο Βρετανός βουλευτής, Nigel Evans, απέρριψε τα ευρήματα, χαρακτηρίζοντας τα, ως «απολύτως επιθετικά», υποστηρίζοντας ότι πολλοί ηλικιωμένοι έχουν φθάσει τα 100 χρόνια, καταναλώνοντας πολύ περισσότερο αλκοόλ ημερησίως. 

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Από ποιες χρόνιες παθήσεις προστατεύει η ήπια σωματική δραστηριότητα

News Room A

Διατροφή και συμπληρώματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε ανάλογα με την ηλικία σας

News Room A

Αλκοόλ: Πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό;

News Room A