Τσίπρας: Και ο τελευταίος δύσπιστος έχει πειστεί για την αξιοπιστία μας

26

Ο Ιούνιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, τονίζει ο πρωθυπουργός

Πέρα από τη σημερινή συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ και την ευκαιρία που είχε για ανταλλαγή σκέψεων με πολλούς άλλους πρωθυπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου συναντήσεις και με τον Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, στις συζητήσεις του με Μέρκελ και Μακρόν, συζήτησε διεξοδικά για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που αφορούν την 4η αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίο προγράμματος, την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο και τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

«Η εικόνα που έχω», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι πως όλοι μας, και οι τρεις (Τσίπρας, Μέρκελ, Μακρόν) βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη. Στη συνισταμένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αυτών, ει δυνατόν μέσα στον Ιούνιο».

Άρα, επισήμανε, «ο Ιούνιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουμε ανοιχτές, ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαφορά με τους βόρειους γείτονες μας, όσο και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της καθαρής εξόδου της χώρας από τα πολυετή προγράμματα οικονομικής υποστήριξης».

Σχολίασε πως «έχουμε πια αποκτήσει όλοι μας εμπειρία από διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, με τους θεσμούς. Πάντοτε όταν φτάνουμε προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, από όλες τις πλευρές υπάρχει πιο σκληρή στάση, αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας -η Ευρώπη, αν θέλετε, αυτή την μαγεία έχει- κάποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται». Υπογράμμισε πως «το κρίσιμο είναι αυτός ο συμβιβασμός αυτή τη φορά να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και νομίζω προς όφελος της ΕΕ στο σύνολο της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, «και ο τελευταίος δύσπιστος έχει πειστεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για τις θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιστεύω ότι τούτη τη φορά έχουμε και τους ανέμους ούριους με το μέρος μας, διότι η επιτυχία τής Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης». «Παρακολουθώ», προσέθεσε, «ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος αυτής της επιτυχίας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι, αρκεί να έχουμε μια εξέλιξη η οποία θα καθιστά την Ελλάδα ικανή να έχει διαρκή και ικανή πρόσβαση στις αγορές, με χαμηλό σχετικά επιτόκιο, και θα τις δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική να έχει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: news.gr