Τσίπρας για συμφωνία με ΠΓΔΜ: Δε βλέπω να δίνουμε κάτι, μόνο παίρνουμε

11

«Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», τονίζει ο πρωθυπουργός – Τι λέει για τη στάση του Πάνου Καμμένου

«Ευτυχής και τυχερός συνάμα», διότι είχε την «ευτυχή συγκυρία» να είναι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μια πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα για αυτήν την «ιστορική» συμφωνία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως σημείωσε, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου. Το κρίσιμο από εδώ και πέρα, όπως σημείωσε, είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται.

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σχολίασε, και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να έχουμε γείτονες που να αισθάνονται ταπεινωμένοι.

Όσον αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας το αν θα αναφέρεται στο γειτονικό κράτος ως Severna Makedonija ή με τη μεταφρασμένη στην κάθε γλώσσα εκδοχή του ονόματος αυτού (Βόρεια Μακεδονία). Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν επιθυμούσε μία αμετάφραστη ονομασία, γιατί όπως εκτίμησε σε αυτήν την περίπτωση τα ξένα κράτη θα έμεναν στον όρο «Μακεδονία», χωρίς τη χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο όρος Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντική κατάκτηση, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η βασική είδηση χθες ήταν «Η Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία».

Η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα, επωφελής για την περιοχή, μια συμφωνία που με δυο λόγια μας δίνει πράγματα, ανέφερε ακόμα, ενώ ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε: «εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που η συμφωνία περάσει από τη γείτονα, αλλά δεν περάσει από την ελληνική Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν περάσει, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. «Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας», ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Για τη στάση της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.

Συνεχίζοντας την κριτική του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα» στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό και σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως όταν τηλεφώνησε χθες στον πρόεδρο της ΝΔ για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία, εκείνος του απάντησε: «Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις».

Για τη στάση των ΑΝΕΛ

Σχετικά με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.

«Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.

Για την πρόταση μομφής

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα. «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «Άρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ- θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.

Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Πηγή: news.gr