Συνάντηση χωρίς υψηλές προσδοκίες Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια

42

Και οι δύο πλευρές κρατούν χαμηλά τον πήχη για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας

Την πρώτη τους συνάντηση από τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός και ενώ έχουν μεσολαβήσει μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας και επίλυσης του ζητήματος, θα έχουν αύριο το πρωί στη Σόφια Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Και οι δύο πλευρές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να επαναλαμβάνει τις θέσεις και τις «κόκκινες» γραμμές της. «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος».

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας». Έκανε λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συνάντηση, επισημαίνοντας ότι, ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί, ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος, ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Το ζήτημα τέθηκε και σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την προετοιμασία της Συνόδου, με τον κ. Τουσκ να επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους. Κοινοτικός αξιωματούχους ανέφερε χτες από τις Βρυξέλλες μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ, ότι είναι θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα και τα Σκόπια, σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας.

Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση τόνιζε, ότι «ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ, σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση». Αλλά και ο Τύπος των Σκοπίων μεταδίδει, ότι η συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα κάθε άλλο παρά για την οριστική λύση του ζητήματος είναι, όπως είχει πει προ μηνός ο πρωθυπουργός της γείτονος.

Πηγή: news.gr