Πότε πρέπει να μας ανησυχούν οι πρησμένοι λεμφαδένες στα παιδιά;

200

Ποια συμπτώματα κρύβουν κάτι κακό

Πότε αλήθεια πρέπει να μας ανησυχούν οι πρησμένοι λεμφαδένες στα παιδιά;

Ο γιος μου είναι 4 χρόνων και πιάνω δυο γρομπαλάκια μικρά, που κουνιούνται αριστερά και δεξιά στο λαιμό του, αρκετά κάτω από τα αυτιά. Του έχω κάνει εξετάσεις αίματος και ήταν όλα φυσιολογικά. Από πάντα είχε πιο πρησμένους λεμφαδένες. Η παιδίατρός μου είπε να μην ανησυχώ γιατί πέρασε πρόσφατα ίωση αλλά μήπως είναι κάποιο σύμπτωμα για κάτι κακό;

Τα «γρομπαλάκια» στα οποία αναφέρεστε είναι λεμφαδένες, κομμάτι του λεμφοποιητικού συστήματος, και υπάρχουν σε όλο το σώμα. Δοθέντος ερεθίσματος, π.χ. με την εμφάνιση κάποιας ίωσης ή μετά από κάποια φλεγμονή τοπικά, μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν εμφανείς, ειδικά όταν μιλάμε για λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του σώματος, όπως οι λεμφαδένες του τραχήλου.

Σπάνια, βέβαια, μπορεί να συνοδεύουν κι άλλες, πιο σοβαρές, καταστάσεις και η εμφάνισή τους χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Από τη στιγμή που προηγήθηκε ερέθισμα- ίωση- κι εφόσον έχει γίνει και αιματολογικός έλεγχος, μάλλον δε χρειάζεται να ανησυχείς. Θα χρειαστεί επανεκτίμηση, όμως, μια λεμφαδενική διόγκωση που επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα ή βαίνει επιδεινούμενη.

Πηγή: Faysbook.gr

Πηγή: protothema.gr