Πού θα παρακολουθήσει ο κόσμος το Μουντιάλ της Ρωσίας

13

Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική μετάδοση αγώνων Παγκοσμίου Κυπέλλου πραγματοποιήθηκε το 1954. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελβετία, παρακολουθήσαν σε ζωντανή μετάδοση επτά αγώνες του Μουντιάλ που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Ελβετίας.

Ο πρώτος αγώνας μεταδόθηκε στις 16 Ιουνίου του ’54 και ήταν η αναμέτρηση της Γαλλίας με τη Γιουγκοσλαβία, με την τελευταία να επικρατεί 1-0 χάρη στο τέρμα του Μίλος Μιλουτίνοβιτς.

Στην Ελλάδα, το πρώτο Μουντιάλ που καλύφθηκε σε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ήταν εκείνο του Μεξικό, το 1970, σε ασπρόμαυρο σήμα. Αυτό ήταν και το πρώτο Μουντιάλ σε παγκόσμιο επίπεδο που μεταδόθηκε με έγχρωμο σήμα σε όσες χώρες διέθεταν την τεχνολογία.

Στο πέρασμα των δεκαετιών η τεχνολογία εξελίχθηκε και πλέον σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή που η πηγή παρακολούθησης των αγώνων (και όχι μόνο) δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην τηλεόραση.

Το Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014, παρακολούθησαν 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 280 εκατομμύρια επέλεξαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των αγώνων online ή μέσω φορητής συσκευής.

Η τηλεόραση αποτελεί διαχρονικά το μέσο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις φιλοθεάμον κοινού για παρακολούθηση των αγώνων της διοργάνωσης.

Φέτος, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos, το 62% των ανθρώπων παγκοσμίως που γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για το Μουντιάλ της Ρωσίας, σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση μέσω τηλεόρασης.

Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25%, θα επιλέξει το διαδίκτυο (desktop, laptop), ενώ ένα 13% θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του τουρνουά μέσω φορητής συσκευής (smartphone).

Μόλις 8% θα χρησιμοποιήσει κάποιο τάμπλετ, ενώ στη χρήση ραδιοφώνου θα προσφύγει ένα 6%.

Πηγή: newsbeast.gr