Οι τρεις στόχοι της Τερέζα Μέι για τις τελωνειακές ρυθμίσεις μετά το Brexit

38

Αρνήθηκε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναφορές περί υπαναχώρησης στα σχέδιά της για αποχώρηση της χώρας από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit.

Η εφημερίδα Telegraph έγραψε, σε δημοσίευμά της, πως η Βρετανία μπορεί να μείνει ευθυγραμμισμένη με την τελωνειακή ένωση, εάν η τεχνολογία, που απαιτείται για να λειτουργήσουν τα σύνορα, δεν είναι έτοιμη έως το 2021, οπότε και τελειώνει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit.

Η Μέι πάντως τα περί παραμονής στην τελωνειακή ένωση και, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σόφια, ξεκαθάρισε: «Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όπως αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα διαπραγματευτούμε τις μελλοντικές τελωνειακές ρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχω ορίσει τρεις στόχους για αυτές».

Σύμφωνα με την Μέι, οι τρεις στόχοι είναι η Βρετανία να έχει τη δική της εμπορική πολιτική με τον υπόλοιπο κόσμο, να είναι απρόσκοπτες οι εμπορικές της συναλλαγές με την ΕΕ και να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.

Το δημοσίευμα είχε νωρίτερα διαψεύσει και πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ.

«Συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο σε μια λύση ως ‘δικλείδα ασφαλείας’ αλλά η πρόταση που υποβλήθηκε από την ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή» δήλωσε η πηγή. «Θα σήμαινε σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα με βάση ποια θα μπορούσε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας που να λειτουργήσει. «Η πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι μόλις λήξει η περίοδος εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020 θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να τις εφαρμόσουμε».

Από την πλευρά τους οι Financial Times εκτιμούν πάντως ότι «η Βρετανία του Brexit έκλεισε τις πόρτες της στους ξένους και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει διαλέξει τη σκληρότερη δυνατή ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Όσοι πιστεύουν ότι εκτός της ΕΕ η Βρετανία μπορεί να ξαναγίνει η δύναμη της ελισαβετιανής περιόδου ας θυμηθούν τα λόγια διακεκριμένου Βρετανού διπλωμάτη: Ότι οι μοντέρνες οικονομίες δεν μπορεί να είναι ανοιχτές στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα κλειστές στους ξένους».

Πηγή: newsbeast.gr