Να δίνουμε στα παιδιά γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού;

38

Μπερδευόμαστε με τους διαφόρους τίτλους του μάρκετινγκ και εν τέλει καταλήγουμε σε μια επιλογή, την οποία θεωρούμε ιδανική αλλά δεν είναι

Καθώς επιθυμούμε να αγοράσουμε την ιδανική τροφή στα παιδιά μας, η οποία θα τους προσφέρει ευεξία, ενέργεια, υγεία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπερδευόμαστε με τους διαφόρους τίτλους του μάρκετινγκ και εν τέλει καταλήγουμε σε μια επιλογή, την οποία θεωρούμε ιδανική αλλά δεν είναι. Ένα κλασικό θέμα παγίδας είναι το γιαούρτι και η σύγχυση με το επιδόρπιο γιαουρτιού.

Το κλασικό γιαούρτι σαφώς και μπορούμε να το επιλέξουμε σε διάφορους τύπους λιπαρών(0%-2%-3.5%) με την ανάλογη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες-πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το γιαούρτι περιέχει αρκετά μικρή ποσότητα ζάχαρης, πράγμα το οποίο το καθιστά ως μια υγιεινή επιλογή τόσο προς την διατροφή του παιδιού μας όσο και της δικής μας.
Πέραν των διάφορων τύπων γιαουρτιού, τους οποίους μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, υπάρχουν και τα παιδικά γιαούρτια. Τα παιδικά γιαούρτια, σαφώς και διαφέρουν από τα επιδόρπια γιαουρτιού. Τα παιδικά γιαούρτια περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Περιέχουν τα σημαντικά στοιχεία προς την προστασία του στομάχου, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά τα οποία ενισχύουν την αμυντική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις και τονώνουν – ενισχύουν τον μυϊκό ιστό.

Εν αντιθέσει, το επιδόρπιο γιαουρτιού, ναι μεν περιέχει όλα τα προαναφερθέντα, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και φυσικά η ζάχαρη βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν τα παιδιά μας αποφασίσουν να καταναλώσουν το επιδόρπιο γιαουρτιού και όχι το γιαούρτι τότε θα λάβουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά – ενδεχομένως σε μικρότερες ποσότητες αλλά το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι θα λάβουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και έτσι θα ενισχύσουν την τάση για παχυσαρκία.

Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από  την τάση για κατανάλωση λοιπών γλυκισμάτων τα οποία δεν έχουν πλεονέκτημα προς τις μη-γλυκές τροφές. Μάλιστα σε ένα παιδί που πάσχει από γαστρεντερικό πρόβλημα – δυσανεξία στη λακτόζη,  δεν είναι τυχαίο που ο παιδίατρος συνιστά διακοπή της κατανάλωσης του γάλακτος και έναρξη σίτισης με το γιαούρτι.

Πηγή: infokids.gr

Πηγή: protothema.gr