Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: Η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από το χρέος

178

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις εξελίξεις στην οικονομία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθυστερεί.

   Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εργασιακά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ανέφερε για παράδειγμα ότι εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες η επιχειρησιακή σύμβαση θα πρέπει να υπερισχύει. Στόχος θα έπρεπε να είναι, τόνισε, η προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση και όχι η προσπάθεια προστασίας των συνδικαλιστών.

   'Αλλα ζητήματα που αφορούν την δεύτερη αξιολόγηση, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί: το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο του 2016. Τα ζητήματα που αφορούν την δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και μήνες και να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

   «Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το χρέος, το οποίο η ίδια διόγκωσε, ένα χρέος που το 2011 μειώθηκε κατά 130 δις. Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν μία σειρά από παραμετρικές αλλαγές. Σήμερα, το χρέος έχει αναχθεί σε προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ανικανότητα της κυβέρνησης. Συμφωνούμε στη ρύθμιση και την στηρίζουμε. Ωστόσο, η ρύθμιση δεν είναι και ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση, χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Χρειάζεται μείωση φόρων, επιτάχυνση αλλαγών στο κράτος, ενίσχυση της ρευστότητας και ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ανάπτυξη 4% και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας». 

   Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ότι δεν θα διολισθήσει σε λαϊκισμό, δεν θα υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αντίθετα, σημείωσε, θα εξηγήσει στους πολίτες γιατί η πολιτική του για τις επενδύσεις, για τη μείωση των φόρων θα έχει όφελος και για την οικονομία, αλλά και για τη ζωή των πολιτών. Θα εξηγήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, γιατί η πολιτική μας για την Παιδεία αποσκοπεί να φτιάξουμε καλύτερα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια. 

   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, για την αλλαγή της οργανωτικής δομής του κόμματος. Αναφέρθηκε στην κάρτα μέλους που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του κόμματος, αφού στοιχίζει ένα ευρώ τον μήνα, δώδεκα ευρώ τον χρόνο και υλοποιεί το σύνθημά του «λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους». 

   Ακολούθως υπογράμμισε ότι ξεκινήσαμε το μητρώο πολιτικών στελεχών, αλλά προειδοποίησε «να μην ράβουν κάποιοι κοστούμια υποψηφίων βουλευτών πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». Ειδική αναφορά έκανε στον εσωτερικό ανασχηματισμό και στη αλλαγή του σχήματος των συντονιστών και τομεαρχών, διευκρινίζοντας ότι δεν ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας. «Δεν θα υιοθετούσα τον χαρακτηρισμό «σκιώδη κυβέρνηση», κυβέρνηση θα γίνουμε όταν θα μας δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός. Επίσης αυτό το σχήμα δεν μας δεσμεύει ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης -δεν θα κάνουμε κυβέρνηση με 47 πρόσωπα-, ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν} τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

   Κλείνοντας είπε ότι στη ΝΔ έπεσε ο κλήρος να εκφράσει το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής. «Δεν είμαστε μπροστά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε μπροστά γιατί κερδίζουμε εμείς, ο κόσμος μας ακούει, εκφράζουμε ένα νέο πατριωτικό κίνημα βασισμένο στις δυνάμεις της αλήθειας, μία πλατιά πανστρατιά που θα υπερβεί παραδοσιακές γραμμές».

Πηγή: news.gr