Μανώλης Γλέζος: «Ο τελευταίος Παρτιζάνος»

55

Τις επόμενες ημέρες κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Χατζηπατέρα, το οποίο αναφέρεται στην πορεία ζωής του Μανώλη Γλέζου.

Με την αφορμή αυτή, η εμβληματική μορφή της ελληνικής Αριστεράς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία μίλησε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας αλλά και έδωσε το στίγμα του με αναφορές στο παρελθόν.

Όταν ο 95χρονος Γλέζος ρωτήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω μαζί του πολλές διαφωνίες, αλλά η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας. Είναι μόνο ένας πρωθυπουργός». Μάλιστα υπήρξε αιχμηρός, όταν μίλησε για την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της: «Κάνω την εξής πρόταση: Όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν τις καταθέσεις τους από το εξωτερικό. Όλοι οι Έλληνες της διασποράς να στείλουν στους συγγενείς τους εδώ από χίλια ευρώ σε κάθε οικογένεια. Να αποδείξουν ότι κάνουν το χρέος τους ως Έλληνες απέναντι στην πατρίδα τους».

Όταν ο κ. Γλέζος ρωτήθηκε και για τις επόμενες εκλογές, τόνισε: «Πολιτική ζωή χωρίς συμμετοχή στις εκλογές δεν νοείται. Εγώ είμαι μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην ακροδεξιά στην Ελλάδα: «Η μόνη κάθαρση που δεν έχει γίνει είναι στη Δικαιοσύνη, έπρεπε να έχουν αποβάλει από τους κόλπους τους τα νεοναζιστικά στοιχεία. Είναι τυχαίο που τόσα χρόνια δεν έχει τελειώσει η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;».

Για το γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή του, ο Μανώλης Γλέζος είπε: «Είχε βγάλει ο Χίτλερ έναν λόγο στο Ράιχσταγκ και είχε πει ότι ελευθέρωσε την Ευρώπη. Είπαμε με τον Λάκη (Σάντα) θα σου δείξουμε εμείς αν η Ευρώπη είναι ελεύθερη».

Μανώλης Γλέζος: «Ο τελευταίος Παρτιζάνος»

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πραγματικότητα της Σοβιετικής Ένωσης και το αν υπάρχει η προοπτική του σοσιαλισμού σήμερα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στη Σοβιετική Ένωση σε ελάχιστες περιπτώσεις εκφραζόταν η θέληση του λαού. Αλλά σαν γνήσιος θαλασσοπόρος πιστεύω ότι η ανθρωπότητα παρ’ όλες τις δυσκολίες, θα περάσει και τον σημερινό κάβο και θα πάει παραπέρα». Και κατέληξε, υπενθυμίζοντας την καταγωγή του από την Απείρανθο της Νάξου: «Οι αμεσοδημοκρατικές παραδόσεις υπάρχουν στον τόπο μας, φτάνει να τις αξιοποιήσουμε. Αυτές μας συγκροτούν ως έθνος και αυτές μας σώσανε, μαζί με τη γλώσσα, την Εκκλησία και τη στάση του κλήρου».

Η ταινία «Ο τελευταίος Παρτιζάνος» – οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr