Καταργείται η θανατική ποινή στη Μαλαισία

Στην απόφαση να καταργήσει τη θανατική ποινή προχώρησε η κυβέρνηση της Μαλαισίας, κίνηση που χαιρετίστηκε αμέσως από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε να καταργήσει τη θανατική ποινή», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της χώρας Γκόμπιντ Σινγκ Ντέο. «Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην τροποποίηση του νόμου», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι αναμένουν να εκτελεστούν στη Μαλαισία, όπου η θανατική ποινή επιβάλλεται σε σειρά εγκλημάτων, από φόνους και απαγωγές ως την κατοχή όπλων και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση της χώρας επέλεξε να καταργήσει την εσχάτη των ποινών εξαιτίας της μεγάλης αντίθεσης των πολιτών της Μαλαισίας στην εφαρμογή της.

«Η θανατική ποινή είναι βάρβαρη και απίστευτης σκληρότητας» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Ν. Σουρεντράν της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Συνήγοροι για την Ελευθερία».

Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας η θανατική ποινή έχει καταργηθεί μόνο στην Καμπότζη, τις Φιλιππίνες και το Ανατολικό Τιμόρ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι μια θετική κίνηση για τη Μαλαισία καθώς ελπίζουμε ότι περισσότερες χώρες, κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, θα σταματήσουν σταδιακά τις εκτελέσεις» επεσήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδονησίας Ουσμάν Χαμίντ.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: newsbeast.gr