magdasnews.gr
News

Η «τορπίλη» της ελληνικής κολύμβησης ακούει στο όνομα Νόρα Δράκου

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την αναχώρηση της για τη Νότιο Κορέα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου συναντήσαμε την κορυφαία κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού Νόρα Δράκου και συζητήσαμε για τις μάχες στις πισίνες, τις αγωνίες του πρωταθλητισμού και τα όνειρα της για το μέλλον.

Η 27χρονη Νόρα Δράκου δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Με προσήλωση και συνέπεια κατόρθωσε μέσα σε μια δεκαετία να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο «δυνατά» χαρτιά της ελληνικής κολύμβησης.  Είναι επί σειρά ετών Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα αγωνίσματα των 50 και 100 μέτρων ελεύθερο και ύπτιο, μετράει ήδη δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και σε τελικούς Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

Μεγάλωσε στην Πάτρα, παράλληλα με τον πρωταθλητισμό σπουδάζει Ελληνική Φιλολογία και  τα τελευταία τρία χρόνια ανήκει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού.

-Σας συναντάμε λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι σας στη Νότιο Κορέα, όπου θα συμμετάσχετε στο 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.  Τι προσδοκάτε από τους αγώνες; Ποιος είναι ο στόχος;

Αυτό θα είναι αισίως το πέμπτο μου παγκόσμιο πρωτάθλημα και είμαι πολύ συγκινημένη για αυτό. Ο στόχος μου πάντα είναι να «πλασάρομαι» στις υψηλές θέσεις, είτε στη δεκάδα είτε στην οχτάδα και να βελτιώνομαι στους χρόνους μου. Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς είναι προ-ολυμπιακή χρονιά, μεγάλος και βασικός στόχος μου επίσης είναι να πιάσω το όριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκυο, το 2020.

– Πως μοιάζει η καθημερινότητα πριν από αγώνες τέτοιας βαρύτητας και εμβέλειας; Μπορείτε να μας περιγράψετε ένα 24ωρο σας;

Πριν από τόσο μεγάλα events το βασικό είναι να παραμένω υγιής, να ξεκουράζομαι και να απασχολώ το μυαλό μου με άλλα πράγματα εκτός προπόνησης ώστε να το κρατώ ήρεμο και χωρίς άγχος.

Ένα συνηθισμένο 24ωρο σε αυτή την περίοδο περιλαμβάνει ξύπνημα στις 8.00, πρωινή προπόνησή 9.00-10.00. Καλό φαγητό μετά και ξεκούραση. Γυμναστήριο στις 15.30-16.30 και προπόνηση στο νερό 17.00-18.30.  Επιστροφή στο σπίτι, φαγητό και είτε επιλέγω μια βόλτα με φίλους, είτε να διαβάσω ένα βιβλίο ή να δω μια ταινία.

-Ο πρωταθλητισμός απαιτεί πειθαρχία και ψυχικό σθένος, εσείς από που αντλείτε δύναμη;

Από το κυνήγι του στόχου. Ο πρωταθλητισμός για εμένα είναι μια διαρκής προσπάθεια να κυνηγάς κάτι μεγάλο ή και πολλές φορές το άπιαστο. Αυτή η αδρεναλίνη και η αφοσίωση στο στόχο και η δίψα για διάκριση είναι αυτό που με κρατάει στο άθλημα και μου δίνει συνέχεια ενέργεια για να πετύχω και κάτι ακόμα.

Συν το να είσαι μέλος μιας «παγκόσμιας ελίτ», το να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και να γνωρίζεις τόσους ανθρώπους το κάνει ακόμα πιο ειδυλλιακό το ταξίδι.

-Πως ξεκίνησε για εσάς η αγάπη για την κολύμβηση;

Πάντα αγαπούσα το νερό. Πάντα μου άρεσε η θάλασσα. Η αγάπη μου για το άθλημα ήρθε στα 14 μου περίπου όταν κατάλαβα ότι θα μπορούσα να διακριθώ σε αυτό αλλά και ενδεχομένως να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα.

Όταν δε πέτυχα την άνευ εξετάσεων εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι το κολύμπι θα είναι αυτό που θα με απασχολεί για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

-Μεγαλώσατε στην Πάτρα, αποτελεί ο τόπος σας σημείο αναφοράς για εσάς;

Σίγουρα. Η Πάτρα είναι η πόλη που μεγάλωσα και πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να γυρίσω και να φτιάξω τη ζωή μου εκεί. Οι ρυθμοί στην επαρχία είναι πάντα πιο ήρεμοι, η ζωή πιο ποιοτική, οπότε νομίζω σε μια τέτοια πόλη θα ήθελα να οικοδομήσω τη ζωή μου.

«Πρωταθλητισμός είναι μια διαρκής προσπάθεια να κυνηγάς κάτι μεγάλο ή και πολλές φορές άπιαστο»

-Ταυτόχρονα με τον πρωταθλητισμό σπουδάζετε και φιλολογία. Πως βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ προπονήσεων και σπουδών;

Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις σπουδές με πρωταθλητισμό. Το σύστημα της Ελλάδας δεν έχει σε μια ισορροπία σπουδές και αθλητισμό όπως είναι ας πούμε στην Αμερική. Είναι δύο δρόμοι που κινούνται παράλληλα και εσύ πρέπει να βρεις τον τρόπο να τους ενώσεις.

Παρόλα αυτά πιστεύω πάρα πολύ στο ότι άμα θες κάτι όλα γίνονται. Εγώ επέλεξα να έρθω στην Αθήνα, να αφοσιωθώ στο άθλημα μου και να δίνω πολύ λίγα μαθήματα ανά εξάμηνο ίσα για να κρατάω την επαφή. Ο άνθρωπός είναι ικανός να κάνει πάρα πολλά πράγματα αρκεί να το θέλει. Οπότε όλα συνδυάζονται με προγραμματισμό όρεξη και λίγη τύχη.

-Έχετε ήδη συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιάδες και αν όλα πάνε καλά θα αγωνιστείτε και στους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2020. Τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για έναν αθλητή;

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι η υπέρτατη διάκριση για έναν αθλητή. Βρίσκεσαι ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου, είσαι μέρος μιας παγκόσμιας γιορτής και εκπληρώνεις ένα όνειρο ζωής.

Είναι κάτι που απλά γεμίζει την καρδιά σου και το μυαλό σου συναισθήματα και απλά δεν μπορείς να τα εξωτερικεύσεις. Το πολύ όμορφο όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το ταξίδι μέχρι να φτάσεις εκεί. Είναι όλη αυτή η προετοιμασία, ο αγώνας, τα δάκρυα, η χαρά, η κούραση και η προσμονή για ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

-Ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό του αθλητή όταν ακούγεται το σήμα της εκκίνησης;

Καμία. Η στιγμή της εκκίνησης δεν είναι η στιγμή για να σκεφτείς αλλά για να πράξεις.

Ότι είχες να σκεφτείς το είχες κάνει πριν. Εκεί απλά μπαίνεις και κάνεις πράξη ότι έχεις σκεφτεί και δουλέψει.

Νόρα Δράκου-Πρωταθλήτρια Κολύμβησης, Σπύρος Καπράλος-Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής

-Πως θα χαρακτηρίζατε την ποιότητα του αθλητισμού στη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ότι αφορά την οργάνωση, μέριμνα, εγκαταστάσεις κλπ;

Εννοείται. Θα ήταν αστείο να πω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο αθλητισμός από άποψη αθλητών στη χώρα μας είναι σε τρομερά ανοδική πορεία και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο. Από άποψη όμως εγκαταστάσεων, οικονομικής βοήθειας και υλικοτεχνικής υποδομής δυστυχώς προχωράμε με βήματα χελώνας.

Τα στάδια στο σύνολο τους θέλουν συντήρηση και εμπλουτισμό στο υλικό τους. Η οικονομική βοήθεια ενώ είναι σε καλύτερο δρόμο, και αυτό χάρη στο πρόγραμμα του κ. Καπράλου «Υιοθετήστε έναν αθλητή»*,  παραμένει πολύ χαμηλή, όχι μόνο όσον αφορά τους αθλητές προσωπικά, αλλά και στο να μπορέσει ένας αθλητής να κάνει μια προετοιμασία αγώνων και  τεχνικού εξοπλισμού για κάθε χρονιά.

-Η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει για να ακολουθήσετε τη ζωή του πρωταθλητή ποια είναι;

Ειλικρινά δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάποια τεράστια θυσία για τον πρωταθλητισμό. Έκανα απλά μια επιλογή. Επέλεξα συνειδητά και έχοντας γνώση ότι αυτό που θα ακολουθήσω απαιτεί πολλές θυσίες, απαιτεί να ζήσεις τη ζωή σου όχι ως έφηβη (με ότι συνεπάγεται αυτό) αλλά ως αθλήτρια, απαιτεί αφοσίωση, πρόγραμμα και αρκετό πόνο, σωματικό και ψυχικό, αλλά και πολλές χαρές.

Ήταν επιλογή. Στη ζωή όλοι κάνουμε επιλογές ανάμεσα σε δρόμους που μας ανοίγονται μπροστά μας. Το θέμα είναι να στηρίζουμε αυτές τις επιλογές, να τις ευχαριστιόμαστε αλλά και να ξέρουμε ότι πάντα σε μια επιλογή κάτι χάνεις αλλά και κάτι κερδίζεις.

-Το πιο τρελό όνειρο της Νόρας Δράκου ποιο είναι;

Να γυρίσω τον κόσμο. Να μπορώ να διαθέσω έναν χρόνο από τη ζωή μου, να έχω το οικονομικό  budget και να γυρίσω το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι ουτοπικό αλλά θα το ήθελα πολύ.

-Μια συμβουλή σε όσα παιδιά ξεκινούν τώρα την κολύμβηση;

Τα παιδιά, λόγω των τόσων πολλών ερεθισμάτων της κοινωνίας, απαιτήσεων του σχολείου, αλλά και της ζωής γενικότερα που σε θέλει μορφωμένο, καταρτισμένο με πολλές γνώσεις, δεν είναι πια παιδιά αλλά σκληρά εργαζόμενοι πολίτες.

Εγώ αυτό που θέλω να τους πω, είναι να ευχαριστιούνται στο έπακρο τις δύο αυτές ώρες στο νερό, τις στιγμές με φίλους στο χώρο, να είναι ένα μέρος αποφόρτισης για αυτούς. Και αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε πρωταθλητισμό να το κάνει με αγάπη, με αφοσίωση και να χαίρεται κάθε στιγμή αυτής της πορείας γιατί είναι μοναδική και έχει ημερομηνία λήξης.

Χορηγός και υποστηρικτής της Νόρας Δράκου στην πορεία της για το Τόκυο είναι η εταιρία «ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική».  Την κολυμβήτρια στηρίζει και η εταιρία  Herbalife Nutrition στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο», ενώ ο κολυμβητικός εξοπλισμός της παρέχεται από την εταιρία Speedo.

Μπορείτε να βρείτε τη Νόρα Δράκου στα Social Media. 

Facebook: Nora Drakou 

Instagram: noradrakou

Σχετικές αναρτήσεις

Βίντεο: Τρένο στις Σέρρες σταματά για να περάσουν φορτηγά από αφύλακτη διάβαση!

Newsroom

Επίθεση από δύο ανήλικες κατήγγειλε δεκαπεντάχρονη

News Room G

ΣΟΚ στην Φλώρινα: Οπλοστάσιο εντοπίστηκε σε σπίτι ζευγαριού

News Room G