Η Ιταλία εξακολουθεί να περιμένει τη «συγγνώμη» του Μακρόν για τους μετανάστες

18

Τη «συγγνώμη» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τα επικριτικά σχόλια που έκανε για τη στάση της Ιταλίας σχετικά με το πλοίο Aquarius, που μεταφέρει 629 μετανάστες, εξακολουθεί να περιμένει η Ρώμη. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι. Υπάρχει ακόμη χρόνος για υποχώρηση, συγγνώμη και μετά ένα νέο ξεκίνημα».

Η δήλωση του Μακρόν που έχει ενοχλήσει την Ιταλία αφορά το πλοίο Aquarius, τον ελλιμενισμό του οποίου η Ρώμη δεν επέτρεψε. Ο Γάλλος πρόεδρος της καταλόγισε «κυνισμό και ανευθυνότητα», πυροδοτώντας διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει σύνοδο με τον Μακρόν που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή.

Ο Μακρόν τηλεφώνησε σήμερα στον Κόντε, όπως δήλωσε πηγή του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοίου που μετέφερε 629 μετανάστες, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ιταλία και η Μάλτα επί 30 ώρες επέρριπταν η μία στην άλλη την ευθύνη για το πλοίο Aquarius, που είχε ναυλωθεί από τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, μέχρι που παρενέβη η Ισπανία και πρότεινε να παραλάβει η ίδια τους ανθρώπους αυτούς.

Το Aquarius αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλένθια σε λίγες ημέρες.

Πηγή: newsbeast.gr