Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης θέλει ισόβιο μνημόνιο

«Δεν έχουμε μεγάλο κράτος και είναι πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Βαδίζουμε πλέον στη μεταμνημονιακή Ελλάδα ανεπιστρεπτί», δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «θέλει ισόβιο Μνημόνιο» και ότι «προσπαθεί να τορπιλίσει την εθνική προσπάθεια για έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία».

Απευθυνόμενη στους κατοίκους των νησιών η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα οριζόντια μέτρα που έλαβαν αγνόησαν τη νησιωτικότητα, ενώ η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπάθησε να καλύψει τις βασικές ανάγκες σε υπηρεσίες των νησιών και τους τελευταίους μήνες διατέθηκαν 86 θέσεις μονίμων υπαλλήλων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «αυτοί που θέλουν για τον εαυτό τους τον τίτλο του ‘μεταρρυθμιστή’ όταν ήταν κυβέρνηση, δεν έκαναν καμία μεταρρύθμιση παρά μόνο διαθεσιμότητα και απολύσεις» και σημείωσε ότι «πρόσφατα, μάλιστα, στη μαύρη λίστα των απολύσεών του, ο κ. Μητσοτάκης συμπεριέλαβε και τους νέους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς των υπουργείων».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δήλωσε πως «μέσα από μια τριετή στρατηγική υλοποιούμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με ρεαλιστικούς στόχους και επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες της νέας, ψηφιακής εποχής». Επανέλαβε δε ότι «οι προσλήψεις είτε για μόνιμες θέσεις εργασίας, είτε για θέσεις ορισμένου χρόνου γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ».

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε, τελικά, να γράψουμε μαζί με τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς, τις παραγωγικές δυνάμεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις πρώτες γραμμές μιας νέας σελίδας για τη χώρα, με όραμα, σχέδιο, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», είπε στην αρχή της ομιλίας της.

Επισήμανε ότι ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης σημαίνει ανασυγκρότηση των δημόσιων υπηρεσιών, του κοινωνικού κράτους, να υπάρχει, δηλαδή, το κράτος ακόμη και για έναν μόνο κάτοικο σε κάποιο από τα ακριτικά μας νησιά.

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική τους απέναντι στα νησιά, λέγοντας: «Θέλω να σας θυμίσω ότι τα οριζόντια μέτρα, που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αγνόησαν την νησιωτικότητα. Και αποψίλωσαν νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους σε κρίσιμους τομείς. Για το λόγο αυτό οι πληγές των οριζόντιων περικοπών σε μικρά, ακριτικά νησιά ήταν μεγαλύτερες».

Παρατήρησε ότι «ο πρώτος στόχος αυτών των μνημονίων ήταν η κατάλυση του κοινωνικού κράτους» και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το ‘σχέδιο’ ξεδιπλώθηκε με συνέπεια αυτά τα χρόνια. Αφού, πρώτα κατασυκοφάντησαν το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του Κράτους… Θυμάστε τα περί ‘τεμπέληδων’, ‘άχρηστων’, ‘διεφθαρμένων’ δημοσίων υπαλλήλων… γιατρών… δασκάλων…Στη συνέχεια μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το ‘σχέδιο’: Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν. Άλλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, επιτελικά στελέχη καρατομήθηκαν. Υπηρεσίες και δομές καταργήθηκαν ή υποβαθμίστηκαν».

Η υπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη και σημείωσε: «Αυτές οι πολιτικές έδρασαν σαν τυφώνας στο Δημόσιο, δεν ήταν όμως φυσικό φαινόμενο. Όπως δεν είναι και φυσική εξέλιξη οι κοινωνικές ανισότητες… Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος άλλωστε και δεν θέλει και δεν τον ενδιαφέρει να θυμάται τι είναι το κοινωνικό κράτος. Να του το θυμίσω εγώ λοιπόν… Κοινωνικό κράτος είναι: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, το παραϊατρικό προσωπικό, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι υπάλληλοι σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δίνουν καθημερινά την μάχη. Και εσείς βιώνετε περισσότερο από όλους το πόσο αναγκαίοι είναι».

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κράτος, λέγοντας ότι «δεν έχουμε μεγάλο κράτος και είναι πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών».

Τόνισε πως το κράτος, όμως μειώθηκε δραματικά με τους περιορισμούς των προσλήψεων και πλέον εμφανίζονται ζωτικές ελλείψεις, που οι κάτοικοι των νησιών τις βιώνουν ιδιαίτερα.

Αναφερόμενη στους νέους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς των υπουργείων είπε ότι η διαδικασία επιλογής έχει ήδη ξεκινήσει με αξιοκρατία, διαφάνεια, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, εμβληματική για την αποκομματικοποίηση του κράτους.

«Πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση μας ενημέρωσε ότι στο πρόγραμμά της είναι να απολυθούν αυτοί και να τοποθετηθούν κομματικά στελέχη. Κατανοούμε την αιτία του πανικού της», σημείωσε και συνέχισε: «Τη στιγμή που η χώρα ισορροπεί, πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, ανακτά διαρκώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παράλληλα με τη σταδιακή μείωση της ανεργίας και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να τορπιλίσει την εθνική προσπάθεια της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, προτείνοντας τα εξής: Πιστοληπτική γραμμή, απαγόρευση προσλήψεων και εκχώρηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες. Τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Ισόβιο μνημόνιο».

Για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι αποκατέστησε το κύρος του Δημοσίου και αναβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες. Μέσα από μια τριετή στρατηγική, όπως τόνισε, υλοποιεί μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με ρεαλιστικούς στόχους και επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες της νέας, ψηφιακής εποχής.

«Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που έχει στη βάση του κάτι που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα», είπε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε: «Τα ψηφιακά οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με περιγράμματα θέσης εργασίας και αξιολόγηση δομών. Όλα αυτά εμπεριέχονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά σε μία πλατφόρμα. Πάνω σε αυτήν την πλατφόρμα προσθέτουμε νέες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία για τη Δημόσια Διοίκηση. Δηλαδή, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, την ηλεκτρονική αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Και βέβαια, δημοπρατείται το νέο Σύστημα  Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ».

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα οδηγηθούμε σε έναν μακροπρόθεσμο, ουσιαστικό και αξιοκρατικό προγραμματισμό προσλήψεων, που θα στηρίζεται στις τρέχουσες ανάγκες και όχι σε υποκειμενικές εκτιμήσεις ή ρουσφετολογικά και πελατειακά δίκτυα, είπε η υπουργός.

Πηγή: news.gr