Βούτσης: Σημαντική η αναδίπλωση του Ερντογάν για τη Λωζάνη

151

Θετικό ότι μίλησαν ανοιχτά και τέθηκαν όλα τα ζητήματα κι από τις δύο πλευρές, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής

Την ορθότητα της πρόσκλησης για την επίσκεψη Ερντογάν σε αυτή τη χρονική στιγμή, επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, τονίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι μίλησαν ανοικτά και τέθηκαν όλα τα ζητήματα κι από τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι «οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι γενικώς η διπλωματία με βάση την οποία κανείς μπορεί σε ορίζοντα χρόνου να κάνει με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου». Αντίθετα, υπογράμμισε, «είναι κάτι πολύ πιο στενό, έχει σχέση με μια μεγάλη γείτονα χώρα και μάλιστα σε μια πολλαπλά αποσταθεροποιημένη περιοχή και με ζητήματα που θεωρούνται από διάφορες μεριές ως εκκρεμότητες».

Ο κ. Βούτσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία και είναι θετικό ότι μίλησαν ανοιχτά και τέθηκαν όλα τα ζητήματα κι από τις δύο πλευρές, δόθηκαν οι απαντήσεις, ενώ παρακινήθηκε και ο διεθνής παράγων». Τόνισε πως «είναι σημαντικό ότι διεθνώς υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα της Λοζάνης και σχετική αναδίπλωση» και επισήμανε ακόμη πως «το ότι υπήρξε ένα κεντράρισμα γύρω από το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, έδωσε τη δυνατότητα να διευκρινιστούν από πλευράς του Τούρκου Προέδρου μια σειρά από θέματα που μέχρι τώρα παρέμεναν θολά». Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε ανοιχτά, ότι είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις διαδικασίες για την επιλογή του νέου επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, σχολίασε πως αυτό το στοιχείο της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί με τις απαιτήσεις που είχε για χρόνια το ΔΝΤ στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, και πως άρα «η αποτίμηση για αυτόν τον τομέα θα πρέπει να γίνει εν συνόλω, για το τι τελικά επετεύχθη με θετικό ή αρνητικό πρόσημο σε σχέση με αυτά που μας ζητούσαν και αφορούσαν τις εργασιακές συμβάσεις, τα δικαιώματα και τη σειρά των εργαζομένων στις πτωχευτικές διαδικασίες, αλλά και τη διαιτησία». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «καλό είναι να αναπτυχθεί με όλων την ενθάρρυνση ένα ρωμαλέο, αυτόνομο και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα», ότι «θα πρέπει σε κάθε έκφανση του κοινωνικού και εργατικού κινήματος να υπάρξουν αυτές οι προσδοκίες και οι παρεμβάσεις εκ μέρους όλων μας, έτσι ώστε μελλοντικά αυτά να διευρύνουν πολύ περισσότερο και τα νομοθετικά πλαίσια».

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για τις διαδικασίες για την επιλογή του νέου επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μετά τη λήξη του θητείας του κ. Λιαργκόβα. «Θα πάμε σε μια διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής με μια ολιγοήμερη προκήρυξη, θα συγκεντρωθούν βιογραφικά και έπειτα είναι απόφαση του Προέδρου της Βουλής που θα περάσει από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής». Ο κ. Βούτσης είπε ότι αυτά τα συζήτησε εγκαίρως και με τον κ. Λιαργκόβα, «υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές να κλείσει ο πενταετής κύκλος».

«Ο κ. Λιαργκόβας», συνέχισε, «μπορώ να πω ότι θετικά έδωσε μια οντότητα στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια αρνητική αποτίμηση του έργου, παρότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν περιπτώσεις που υπήρχαν δημόσιες αντιδικίες». Αναγνώρισε και δημοσίως, όπως είπε ο κ. Βούτσης, ότι ο κ. Λιαργκόβας παραδίδει έναν θεσμό για τον επόμενο, με τον οποίο θα συνεργαστεί για όσο διάστημα χρειαστεί, σε καλή κατάσταση. «Ήταν ένας καινούργιος θεσμός που εδραιώθηκε και αυτό έχει σημασία», συμπλήρωσε.

Πηγή: news.gr